Ο κεραυνός στη Γη γίνεται όλο και πιο περίεργος: Ένα γιγαντιαίο γεγονός.

Ο κεραυνός στη Γη γίνεται όλο και πιο περίεργος: Ένα γιγαντιαίο γεγονός.

Ο κεραυνός στη Γη γίνεται όλο και πιο περίεργος. Το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου, η Πουέρτο Ρικανή φωτογράφος Frankie Lucena κατέγραψε με την κάμερα του μια υπεράκτια ηλεκτρική καταιγίδα.

 

 

 

Τώρα αυτό είναι που είδε:

 

” Αυτό το γεγονός γιγάντιο Jet πλάσματος συνέβη σε μια πολύ ισχυρή καταιγίδα κοντά στις Παρθένες Νήσους λίγο πριν από την τροπική καταιγίδα Πέτρο “, λέει η Lucena. « Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπόρεσα να καταγράψω τόσο εκπληκτικές λεπτομέρειες. 

ΑΠΙΑΣΤΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΤΖΕΤ

Αυτή είναι μία από τις καλύτερες φωτογραφίες ενός Γιγαντιαίου Τζετ. Μερικές φορές ονομάζεται ” ο υψηλότερος κεραυνός της Γης”, επειδή φτάνουν στην ιονόσφαιρα ύψους άνω των 50 μιλίων , οι πανύψηλες μορφές ανακαλύφθηκαν κοντά στην Ταϊβάν και το Πουέρτο Ρίκο το 2001-2002.

Έκτοτε, μόνο δεκάδες Gigantic Jets έχουν φωτογραφηθεί. Φαίνεται ότι αγαπούν τις καταιγίδες πάνω από το νερό και είναι διάσημοι για τους εκπληκτικούς επιβάτες στα εμπορικά αεροσκάφη.

γιγαντιαίο τζετ
Γιγαντιαίο τζετ στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 από τον F. Lucena

Το 2017 και το 2018, ο ερευνητής αστραπής Oscar van der Velde από το Universitat Politècnica de Catalunya δημιούργησε κάμερες υψηλής ταχύτητας στη βόρεια ακτή της Κολομβίας σε μια ειδική εκστρατεία για τη λήψη Gigantic Jets. Σε τρεις μήνες χρόνου παρατήρησης κατάφερε να συλλάβει μόνο 12. Είναι τόσο άπιαστοι.

 

«Ο Φράνκι φωτογράφησε ένα σπάνιο Gigantic Jet με μορφολογία« καρότου », που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Su et al (2003) », σημειώνει ο van der Velde. ” Ο άλλος, πιο συνηθισμένος τύπος τζετ έχει μορφολογία” δέντρου “. Εδώ είναι μια σύγκριση: δέντρα έναντι καρότων.

γιγαντιαία μορφολογία τζετ, γιγαντιαίο δέντρο μορφολογίας τζετ vs καρότο
Γιγαντιαία μορφολογία jet: Tree vs Carrot

Τα “καρότα” είναι αξιοσημείωτα για τις εσωτερικές τους χάντρες – δηλαδή, φωτεινές σφαίρες φωτός εκατοντάδων μέτρων πλάτους. Η Lucena έπιασε δεκάδες από αυτά να φωτίζουν το μεσαίο τμήμα του τζετ. Μπορεί να είναι μέρη όπου τέμνονται ροές μέσα στο τζετ ή περιοχές με αυξημένη θέρμανση.

 

« Δεν ξέρουμε », λέει ο van der Velde. «Οι γιγαντιαίοι πίδακες δεν τοποθετούνται εύκολα μπροστά από ένα φασματογράφο. 

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει όλα τα Μεταβατικά Φωτεινά Συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα:

 

Γιγαντιαία τζετ, παροδικό φωτεινό γεγονός
Οι γιγαντιαίοι πίδακες είναι ένα παροδικό φωτεινό γεγονός. Εικόνα μέσω του Space Weather
strangesounds.org
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post