Ο Κινέζος ΥΠΑΜ προειδοποιεί τις ΗΠΑ… Μείνετε εκτός της Σινικής θάλασσας

Ο Κινέζος ΥΠΑΜ προειδοποιεί τις ΗΠΑ… Μείνετε εκτός της Σινικής θάλασσας

Δίνοντας συνέχεια στους υψηλούς τόνους μια μέρα μετά την ομιλία, σε επιθετικό ύφος, του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φένγκε επέκρινε τις ΗΠΑ για τη στήριξή της στην Ταϊβάν και για τις ναυτικές επιχειρήσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση ή ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι μια καταστροφή.

Μιλώντας στο φόρουμ του Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα, που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, μια μέρα μετά την ομιλία Σάναχαν, ο Γουέι δήλωσε ότι η Κίνα «θα πολεμήσει μέχρι τέλους» αν κάποιος προσπαθήσει να χωρίσει την Κίνα από την Ταϊβάν που το Πεκίνο θεωρεί ιερό έδαφος, το οποίο και θα πάρει δια της βίας αν αυτό είναι αναγκαίο.

«Καμία απόπειρα διαχωρισμού της Κίνας δεν θα πετύχει. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ζήτημα της Ταϊβάν είναι καταδικασμένη να αποτύχει», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, που μίλησε φορώντας τη στρατιωτική του στολή, ως στρατηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Όπως είπε, η Κίνα δεν θα παραιτηθεί της χρήσης βίας στη διαδικασία της επανένωσης με την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνη» μια ενδεχόμενη υποτίμηση της αποφασιστικότητας του Πεκίνου. «Θα αγωνιστούμε για τη διαδικασία της ειρηνικής επανένωσης με απόλυτη ειλικρίνεια και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν δίνουμε καμία υπόσχεση ότι θα παραιτηθούμε από τη χρήση βίας», διεμήνυσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας.

«Οποιαδήποτε υποτίμηση της αποφασιστικότητας και της βουλής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε. Στο λεκτικό μπραντεφέρ, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Σάναχαν, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα «τηρούν πλέον παθητική στάση» αναφορικά με τη συμπεριφορά της Κίνας στην Ασία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιζητούν τη σύγκρουση, αλλά γνωρίζουμε ότι το να έχεις την ικανότητα να κερδίσεις έναν πόλεμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον αποφύγεις», σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, καλώντας τους Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ, να αυξήσουν τις δαπάνες τους στην ασφάλεια, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε μια ξεκάθαρη αναφορά του προς τις ΗΠΑ, ο Γουέι σήμερα ανέφερε: «Κάποιες χώρες από έξω από την περιοχή έρχονται στην Νότια Σινική Θάλασσα να κάνουν επίδειξη δύναμης στο όνομα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας». Η Κίνα «θα πολεμήσει ως το τέλος» αν οι ΗΠΑ επιθυμούν πόλεμο σε εμπορικά θέματα, προειδοποίησε ο Γουέι. Ωστόσο τόνισε ότι εάν η Ουάσινγκτον επιθυμεί συνομιλίες «θα κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

defence-point.gr

Share this post