Ο Ντ.Τραμπ απειλεί να «τινάξει» την Ευρώπη: «Πάρτε πίσω τους 2,500 τζιχαντιστές σας αλλιώς θα τους απελευθερώσω»

Ο Ντ.Τραμπ απειλεί να «τινάξει» την Ευρώπη: «Πάρτε πίσω τους 2,500 τζιχαντιστές σας αλλιώς θα τους απελευθερώσω»

Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τα Ευρωπαικά κράτη να πάρουν πίσω τους μαχητές του ISIS που προήλθαν από την επικράτειά τους, απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. 

Συγκεκριμένα προειδοποίησε τα ευρωπαϊκά κράτη ότι εάν δεν επαναπατρίσουν υπηκόους τους που πολέμησαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, θα βρεθούν αντιμέτωπα με την προοπτική να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν μόνοι στις πατρίδες τους.

“Πάντα κάποιοι θα κυκλοφορούν, αλλά τώρα έχουμε συλλάβει πάνω από 10.000 – έχουμε 2.500 μαχητές ISIS που θέλουμε να πάρει η Ευρώπη, επειδή τους πιάσαμε καθώς επέστρεφαν στην Ευρώπη, στη Γαλλία, στη Γερμανία, σε διάφορα μέρη,Δήλωσε ο Trump, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο γρασίδι του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε χιλιάδες μαχητές που θέλουμε η Ευρώπη να πάρει πίσω και θα δούμε αν θα το κάνει, αν δεν το κάνει πιθανόν θα χρειαστεί να τους αφήσουμε ελεύθερους στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι τζιχαντιστές στους οποίους αναφερόταν ο αμερικανός πρόεδρος κρατούνται στη Συρία από την κουρδοαραβική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Τράμπα ζήτησε από την Ευρώπη να “πάρει πίσω” τους υπηκόους της που πήγαν στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οντοτήτων. Τον Φεβρουάριο, ο Trump μιλούσε για “800 μαχητές ISIS” – λιγότερο από το ένα τρίτο του τρέχοντος αριθμού.

Οι συνομιλίες για τον επαναπατρισμό τους σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποτελματωθεί, διότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του Βορρά στην προσφιλή τακτική τους να πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης αλλού, δεν θέλουν να τους επαναπατρίσουν.

Η απειλή δεν “κάθισε” καλά  στις ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ μερικοί απλώς σοκαρίστηκαν από την πρόταση, η Γερμανία εξέφρασε “νομικές ανησυχίες” σχετικά με την κίνηση και η Δανία την απέρριψε.

Share this post