Ο Πούτιν έβαλε “φωτιά” στο Μαξίμου: Το σενάριο του “διπλού λογαριασμού” για το αέριο και της ενεργειακής ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Ο Πούτιν έβαλε “φωτιά” στο Μαξίμου: Το σενάριο του “διπλού λογαριασμού” για το αέριο και της ενεργειακής ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Σε 3 εβδομάδες θα διαπιστώσουμε ποιο σενάριο

θα επικρατήσει…

Η ρωσική προειδοποίηση με το κόψιμο του αερίου στις “εχθρικές” Πολωνία και Βουλγαρία ήταν αρκετή για να θέσει σε συναγερμό ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ενεργειακή ασφάλεια του λεγόμενου “δυτικού κόσμου”, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την γηραιά ήπειρο, περνάει αυτή τη στιγμή από το στόμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αποκάλυψε χθες το Bloomberg ήδη 4 μεγάλοι ευρωπαίοι αγοραστές πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, κατά τις προσταγές του Πούτιν, ενώ συνολικά 10 έχουν κάνει λογαριασμούς σε ρωσική τράπεζα.

Συναγερμός στην Αθήνα

Με την χώρα μας να έχει ενταχθεί για τα καλά στον κατάλογο των “εχθρικών” για τη Ρωσία χωρών, επικρατεί αναβρασμός στην κυβέρνηση.

Στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου συζητήθηκαν όλα τα σενάρια αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Μπορεί για τους τύπους να ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό και τους συν αυτώ Υπουργούς πως “η χώρα θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής”, ΩΣΤΟΣΟ είναι αρκετά πιθανόν πλέον να αντιμετωπίσουμε προβλήματα εν το μέσω της τουριστικής σεζόν.

«Η Ελλάδα σε ευρώ πλήρωνε και σε ευρώ θα πληρώνει», επιμένουν να διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη.

Αυτή η επιμονή όμως έχει δύο δρόμους:

  • είτε η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτοκτονικά προκαλώντας τον Πούτιν να της κόψει εν τέλει το αέριο
  • είτε θα συμβιβαστεί πληρώνοντας μεν σε ευρώ αλλά μέσω…μετατροπής σε ρούβλια

Θυμίζουμε πως η επόμενη αποπληρωμή του ρωσικού κολοσσού της Gazprom θα λάβει χώρα στο τρίτο δεκαήμερο του Μαϊου και θα πρέπει να συμβιβάζεται με τις ρωσικές απαιτήσεις για αποπληρωμή σε ρούβλια.

Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο αν η Ελλάδα επιλέξει, όπως για παράδειγμα αποφάσισε χθες η ιταλική εταιρεία Eni, το καθεστώς του “διπλού λογαριασμού”.

Τι σημαίνει αυτό; Πως οι εγχώριοι προμηθευτές ρωσικού αερίου δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gas, θα πληρώσουν κανονικά σε ευρώ σε ειδικό λογαριασμό στην Gazprombank και από εκεί και πέρα θα γίνει μετατροπή της πληρωμής σε ρούβλια, καταλήγοντας στους λογαριασμούς της Gazprom.

Αυτό το σενάριο είναι και το πλέον ρεαλιστικό αν δεν θέλουν στο Μαξίμου η χώρα μας να έρθει αντιμέτωπη ακόμα και με γενικευμένες διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι.

Σε αυτό σημείο αξίζει να θυμίσουμε πως με φυσικό αέριο λειτουργεί ένα μεγάλο ποσοστό των εργοστασίων παραγωγής ηλ. ενέργειας της χώρας μας.

Τυχόν διακοπή του ιδίως σε περίοδο με μεγάλη ζήτηση θα επιφέρει (στην καλύτερη) συνεχόμενα τοπικά μπλακ άουτ, σημαίνοντας την απόλυτη οικονομική καταστροφή.

(φωτο:intime)

el.gr

Share this post