Ο πρώτος μικροσεισμός πάνω στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα!

Ο πρώτος μικροσεισμός πάνω στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα!

Ένας μικρός σεισμός 3,1 ρίχτερ χτύπησε ΑΜΕΣΑ στο ρήγμα του Αγίου Αντρέα κοντά στο Λος Άντζελες σήμερα(12/12/19) το πρωί στις 4:56 π.μ. ώρα Ανατολικών ΗΠΑ. Ο σεισμός έλαβε χώρα σε μικρό βάθος μόλις 10,5 χλμ.

Ενώ οι σεισμοί στη νότια Καλιφόρνια είναι συνηθισμένοι, δεν είναι συνηθισμένο να συμβαίνουν άμεσα στα μεγάλα ρήγματα όπως αυτό.

Το ρήγμα του Σαν Αντρέα αποτελεί το κύριο σκέλος του ορίου των πλακών, που εκτείνεται από τον Κόλπο της Καλιφόρνιας (Baja California, Μεξικό) βόρεια στην περιοχή του ακρωτηρίου Mendocino.

Η τεκτονική πλάκα στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο είναι ένα μεγάλο ρήγμα ασφυξίας που διέρχεται από τα βουνά Santa Cruz, τον κόλπο Farallons δυτικά της Golden Gate, μέσω του κόλπου Tomales και του κόλπου Bodega και βόρεια προς το Fort Ross και Point Arena. Βόρεια του Point Arena, η θέση και ο χαρακτήρας του ρήγματος του San Andreas είναι λιγότερο γνωστός.

Το ρήγμα σε αυτή την περιοχή είναι κλειδωμένο, δεν παρουσιάζει ερπυσμό στην επιφάνεια και δημιουργεί πολύ λίγους μικροσεισμούς που σχετίζονται με μικρή ολίσθηση στο βάθος. Μέσα από την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, ο ρυθμός ολίσθησης στο σφάλμα του Αγίου Aνδρέα είναι περίπου 20 χιλιοστά / έτος (4/5 ίντσες / έτος).

Ο σεισμός Loma Prieta στις 17 Οκτωβρίου 1989 ήταν ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός που σχετίζεται με το ρήγμα του Σαν Αντρέα. Ενώ ο σεισμός δεν είχε παραχθεί από το κύριο ρήγμα του Σαν Αντρέα, συνέβη σε ένα στενά συνδεδεμένο ρήγμα τυφλής ώσης που είχε σχηματιστεί ως αποτέλεσμα μιας κάμψης στο ρήγμα του Σαν Aντρέας, νότια του κόλπου.

Αν και ο σεισμός αυτός έπληξε ένα απομακρυσμένο τμήμα των βουνών της Σάντα Κρουζ, 64 θάνατοι προκλήθηκαν, κυρίως από την κατάρρευση του αυτοκινητόδρομου Cypress στο Όκλαντ. Περίπου 16.000 κατοικίες και διαμερίσματα ήταν ακατοίκητα μετά τον σεισμό. Η γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο-Όκλαντ ήταν κλειστή για περισσότερο από ένα μήνα λόγω της κατάρρευσης ενός τμήματος της ανατολικής έκτασής της.

Η αριστερή κάμψη στο σφάλμα του Σαν Αντρέας στα βουνά της Σάντα Κρουζ ευνοεί την πάχυνση της κρούστας και την άνοδο της επιφάνειας της Γης και πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό των βουνών της Σάντα Κρουζ.

Ο σεισμός 7.9 ρίχτερ στις 18 Απριλίου 1906 στο Σαν Φρανσίσκο ήταν ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός στο ρήγμα του Σαν Αντρέα και έσπασε από το νότο του Νότου Mendocino προς το San Juan Bautista.

Ο σεισμός του 1906 ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει χτυπήσει τη Βόρεια Καλιφόρνια σε ιστορικούς χρόνους και πιστεύεται ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 3.000 κατοίκους της περιοχής Bay.

Το επίκεντρο αυτού του σεισμού εκτιμάται τώρα ότι είναι υπεράκτιο περίπου 2 μίλια δυτικά του Σαν Φρανσίσκο. Η πυρκαγιά μετά το σεισμό του 1906 έκαψε 5 τετραγωνικά μίλια του Σαν Φρανσίσκο και είχε ως αποτέλεσμα 225.000 άστεγους πρόσφυγες από τον σεισμό.

Ένας μεγάλος σεισμός (μεγέθους 6,8) το 1838 θεωρείται συχνά ότι συνέβη στο τμήμα της χερσονήσου του Σαν Αντρέας. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν βρεθεί σαφείς παρατηρήσεις που να επισημαίνουν το σεισμό στο ρήγμα του Σαν Αντρέα.
Η ομάδα εργασίας του 2003 για την πιθανότητα σεισμοπαθών της Καλιφόρνιας είχε 21% πιθανότητα ότι το ρήγμα του San Andreas που θα προκαλούσε σεισμό μεγέθους 6.7 ή μεγαλύτερο κατά τα επόμενα 30 χρόνια.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ HAL TURNER RADIO SHOW : Corfiatiko

Share this post