Ο «πόλεμος των κοντέινερς» στον Κόλπο: Θα παραδώσει η Μόσχα το φονικό Club-K στο Ιράν;

Ο «πόλεμος των κοντέινερς» στον Κόλπο: Θα παραδώσει η Μόσχα το φονικό Club-K στο Ιράν;

Σε κρίσιμη καμπή ΗΠΑ-Ιράν: Στη Συρία το Adrian Darya 1

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya 1», το οποίο έχει μπει στη «μαύρη λίστα» των Ηνωμένων Πολιτειών, έφθασε απέναντι από το συριακό λιμάνι Ταρτούς, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον ο οποίος μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της Τεχεράνης λέγοντας ότι λέει ψέματα και ότι υποστηρίζει την διεθνή τρομοκρατία.

«Όποιος έλεγε πως το “Adrian Darya 1” δεν κατευθυνόταν στη Συρία, αρνείται την πραγματικότητα» έγραψε ο Μπόλτον στο Twitter, δίπλα σε μια δορυφορική εικόνα που δείχνει το πλοίο αρόδο δύο ναυτικά μίλια από την Ταρτούς.

«Η Τεχεράνη πιστεύει πως είναι πιο σημαντικό να βοηθήσει το φονικό καθεστώς Άσαντ, παρά τον ίδιο τον λαό της. Μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά η Τεχεράνη δε θα εξασφαλίσει καμία ελάφρυνση κυρώσεων, όσο δεν σταματά να λέει ψέματα και να διασπείρει την τρομοκρατία» πρόσθεσε.

Ο ιστότοπος TankerTrackers, που παρακολουθεί την πορεία των δεξαμενόπλοιων, δείχνει επίσης πως το «Adrian Darya 1» βρίσκεται κοντά στην Ταρτούς. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αν το πλοίο, που μεταφέρει 2,1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο, αξίας 140 εκατ. δολαρίων, ξεφορτώνει το φορτίο του.

Αντίθετα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Middle East Eye ανέφερε χθες ότι το δεξαμενόπλοιο είχε ξεφορτώσει το 55% του φορτίου του το βράδυ της Πέμπτης.

 

TankerTrackers.com, Inc.⚓️?@TankerTrackers

Προβολή εικόνας στο Twitter

TankerTrackers.com, Inc.⚓️?@TankerTrackers

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
.⚓️?

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Προβολή εικόνας στο Twitter

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία συμφώνησε με την Τεχεράνη κατά την πρόσφατη αεροπορική έκθεση MAKS να προμηθεύσει το Ιράν με το όπλο Club-K το οποίο φέρεται μέσα σε κοντέινερ και μπορεί να μετατρέψει το οποιοδήποτε φορτηγό πλοίο σε βάση εκτόξευσης πυραύλων.

Άλλες πληροφορίες θέλουν το Ιράν να προμηθεύεται μια κινεζική έκδοση του όπλου η οποία ονομάζεται YJ-18C και πρόσφατα (πριν ένα χρόνο περίπου) η Κίνα πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση.Θεωρητικά και μόνο η σκέψη ότι το Ιράν θα μπορούσε να εξοπλίσει φορτηγά πλοία με το συγκεκριμένο όπλο θα προκαλούσε χάος στον Κόλπο καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποια πλοία που μεταφέρουν κοντέινερ διαθέτουν ένα τέτοιο σύστημα και ποια όχι.

Το Πεκίνο, δεν έχει κρύψει την οργή του άλλωστε για την πώληση 66 μαχητικών F-16 block 70 στην Ταϊβάν, κατά συνέπεια είναι παραπάνω από πρόθυμο να ανταποδώσει στις ΗΠΑ με το ίδιο νόμισμα.

www.pronews.gr/

Share this post