Ο Σάρατζ ρίχνει ”άκυρο” σε Ερντογάν & Μπασάγκα & αυτονομείται

Ο Σάρατζ ρίχνει ”άκυρο” σε Ερντογάν & Μπασάγκα & αυτονομείται

Αλλάζει άρδην το τοπίο στην Λιβύη μετά την παρέμβαση της Γαλλίας και της Αιγύπτου, που είχε ως αποτέλεσμα ο γνωστός ηγέτης της κυβέρνησης της Τρίπολης (που υπέγραψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο), Αλ Σαράτζ να αυτονομείται πλέον πλήρως από το ανδρείκελο της Άγκυρας Φ.Μπασάγκα (τουρκικής καταγωγής από την Μισράτα).

Αραβικές δημοσιογραφικές πηγές επιβεβαιώνουν αυτό που φημολογούνταν εδώ και κάποιο διάστημα για την αυτονόμηση του Αλ Σαράτζ με στόχο την βοήθεια της δύσης μετά από ειδική συμφωνία όμως και με την Ρωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουμε σφοδρή σύγκρουση μέσα στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, με τα πράγματα να έχουν πάρει μια νέα πορεία, αφού ο επικεφαλής της, Φαγιέζ Αλ Σαρράτζ, διέταξε την αναδιοργάνωση της Ειδικής Δυνάμεως Αποτροπής ( της μόνης ετοιμοπόλεμης και πλήρως εξοπλισμένης δύναμης με βαριά όπλα) μακριά από το υπουργείο εσωτερικών το οποίο ελέγχει ο “έμπιστος” του Ερντογάν.

Η κίνηση αφαιρεί την υποταγή της επίλεκτης αυτής δύναμης στον υπουργό Εσωτερικών Fathi Bashagha.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ, διαβίβασε κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης του στην πόλη της Βεγγάζης το Σάββατο, ένα μήνυμα υποστήριξης από τον Πρόεδρο Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι προς τον Λιβυκό λαό.

Κατά την επίσκεψή του, ο Κάμελ συναντήθηκε με τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ και τον επικεφαλής της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Aguila Saleh.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του αιγυπτιακού ρόλου στην υποστήριξη της σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη.

Στη συνάντηση Κάμελ και Χαφτάρ, δόθηκε έμφαση στις αιγυπτιακές προσπάθειες προς υποστήριξη των αποτελεσμάτων των συνεδριάσεων της στρατιωτικής επιτροπής 5 + 5, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της κατάπαυσης του πυρός και τη λήψη ορισμένων μέτρων που συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της στρατιωτικής καταστάσεως σε ολόκληρη τη Λιβύη.

Έρχεται δράση και των ΗΠΑ στην Λιβύη με εκδίωξη των τουρκικών

ενόπλων δυνάμεων 

Η Άγκυρα ως γνωστόν, αποφάσισε κατά το δοκούν να παρατείνει την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη για ακόμη 18 μήνες, με μια παράνομη κίνηση που δεν έχει την έγκριση καμίας υπερδύναμης ή κάποιου διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με έκθεση ειδικής ομάδας του Brookings Institution, η Ουάσιγκτον και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ  θα στηρίξουν ένα διαφανές σύστημα στην Λιβύη, όπου τα τεράστια έσοδα από το πετρέλαιο στη Λιβύη θα διανεμηθούν δίκαια μεταξύ των δύο πλευρών υπό την προϋπόθεση ότι θα εκδιωχθούν όλες οι ξένες δυνάμεις και θα επικρατεί ειρήνη και δικαιοσύνη.

Για το θέμα αυτό, θα έχουμε μια ειδική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα βοηθήσει με την παρακολούθηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου, των υποδομών και των γραμμών οριοθέτησης μεταξύ των δύο πολιτοφυλακών.

Με την πάροδο του χρόνου, οι δραστηριότητες των διαφόρων πολιτοφυλακών μπορούν να μετεξελιχθούν όχι για την δημιουργία εθνικού στρατού  όπως είχε γίνει πριν από μια δεκαετία, αλλά για να δημιουργηθούν τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και η Ρωσία θα έλθουν σε συμφωνία για να πάρουν και αυτές κομμάτια του λιβυκού ενεργειακού πλούτου, αφού πρώτα διώξουν όλες τις μισθοφορικές δυνάμεις και τον τουρκικό στρατό που θέλει να μετατρέψει σε αποικία την Λιβύη.

Η ήττα σε αυτήν την περίπτωση για τον Ερντογάν θα είναι μεγάλων διαστάσεων, αλλά θα επαναφέρει την “ηρεμία” σε αυτήν την πλευρά της Μεσογείου σίγουρα.

pentapostagma.gr

Share this post