Ο Σοβιετικός «υπερ-κατάσκοπος» που απέκτησε πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα αρχεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Ο Σοβιετικός «υπερ-κατάσκοπος» που απέκτησε πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα αρχεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Ο Γιούρι Σεφτσένκο Είναι ίσως από τους πιο επιτυχημένους κατασκόπους όλων των εποχών παρόλα αυτά μόλις πρόσφατα μάθαμε το όνομα αλλά και τα κατορθώματά του (μερικώς). 

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μυστικά που απέσπασε είναι τέτοιας σημασίας που ακόμα και τώρα 50 χρόνια αργότερα δεν μπορεί να τα αποκαλύψει.

Κάποια από τα επιτεύγματα του ως αξιωματικός πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης, αποκάλυψε σε δημοσιογράφους ο Γιούρι Σεφτσένκο, ο οποίος κατά τη δεκαετία του 1970 υποστηρίζει πως κατάφερε να αποκτήσει ευαίσθητους φακέλους, που αφορούσαν στις εργασίες της αμερικανικής κυβέρνησης, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, της CIA αλλά και του ΝΑΤΟ.

«Μου είχε ανατεθεί μια αποστολή: ο κύριος αντίπαλος (οι ΗΠΑ) και το ΝΑΤΟ… Το μέγεθος της αποστολής μου, περιγράφει πως ήταν απαραίτητο να αποκτήσω πρόσβαση στην κυβέρνηση, την CIA, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το FBI και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Σεφτσένκο, σύμφωνα με το ιστορικό περιοδικό Vorontsovo. Ακόμα και τώρα ωστόσο, ο Σεφτσένκο δεν επιτρέπεται να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες της αποστολής του.

Μάλιστα ανέφερε πως οι άνθρωποι του στην CIA του εκμυστηρεύτηκαν μέχρι και την πρόβλεψη της υπηρεσίας για την επικείμενη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης!

«Θα αποφύγω τις λεπτομέρειες και θα κάνω περίληψη: με το μόνο που δεν ασχολήθηκα ήταν το FBI. Μπόρεσα να αποκτήσω έλεγχο όλων των άλλων. Και έλαβα απόρρητα έγγραφα – περίπου 300 τόμους αρχείων – με την σφραγίδα «άκρως απόρρητο» και με την σφραγίδα «κοσμικό», συμπληρώνοντας πως το «κοσμικό» σημαίνει το ανώτατο επίπεδο εμπιστευτικότητας και μυστικότητας για τα αρχεία του ΝΑΤΟ.

Τον Ιανουάριο, ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο πρόεδρος της Ρωσικού Ιστορικού Ινστιτούτου, Σεργκέι Ναρίσκιν για πρώτη φορά δημοσίευσε τα ονόματα επτά «παράνομων» πρακτόρων, οι οποίοι επιτέλεσαν σημαντικό έργο, προστατεύοντας τα συμφέροντα της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Σεφτσένκο.

Σύμφωνα με την Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών, «παράνομος» πράκτορας, είναι ένας κατάσκοπος που ενεργεί σε ξένο κράτος, αλλά με ψεύτικα στοιχεία, που να τον παρουσιάζουν ως κάτοικο αυτής της χώρας ή πολίτη κάποιου τρίτου κράτους.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, ο Σεφτσένκο, ξεκινώντας το 1969, συχνά εκτελούσε επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, συλλέγοντας πληροφορίες, συνεργαζόμενος με πηγές – κλειδιά. Συμμετείχε στην ανεύρεση και στην επιστράτευση ατόμων που βοήθησαν τις Σοβιετικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και έχει επιτυχώς καταφέρει να αποσπάσει έγγραφα με την σφραγίδα «κοσμικό».

Ο Σεφτσένκο έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για τις υπηρεσίες του, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2017, να του απονέμει το μετάλλιο «Ήρωας της Ρωσίας».

 

Share this post