Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά τον ουρανό και τ’ άστρα από τον Μητσοτάκη και τον Αναστασιάδη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά τον ουρανό και τ’ άστρα από τον Μητσοτάκη και τον Αναστασιάδη.

ΑΘΗΝΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όποιος υποτιμά τον Ταγίπ Ερντογάν το πληρώνει. Αλλά, για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, δεν είναι άτρωτος. Βρίσκει και κάνει…

Στην Κύπρο γνωρίζει ότι δεν θα βρει και μεγάλη αντίσταση. Στο νησί μπορούν να αμυνθούν στις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις για αρκετό καιρό, αν και δεν διαθέτει ναυτικό και αεροπορία. Τόσα χρόνια τα χρήματα που μάζευε το κράτος από τους πολίτες, χάνονταν στο …γάμο του (κάθε) Καραγκιόζη. Κατώτεροι των περιστάσεων όλοι οι πολιτικοί. Το σύνθημας τους ήταν η άτακτη υποχώρηση και ο …«πικρός συμβιβασμός». Κατά τα άλλα θαυμάζουν τους λαούς που αντιστέκονται! Και βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται. Αλλά την κατοχή την συνήθισαν!

Η Ελλάδα απέδειξε στον Έβρο ότι μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά. Στο Καστελόριζο, πρόσφατα, οι Ένοπλες Δυνάμεις προβλημάτισαν τους Τούρκους. Ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό.

Στη Λευκωσία υποψιάζονται ότι το παιχνίδι είναι σικέ. Ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος το χαρακτηρίζει «σημαδεμένη τράπουλα». Σίγουρα γνωρίζει περισσότερα από αυτά που γράφει ως συνετός δημοσιογράφος.

  • Οι Έλληνες της Κύπρου, επειδή γνωρίζουν καλύτερα τους Τούρκους, δικαιολογημένα ανησυχούν. Έχουν βιώσει το διάλογο, όπως τον εννοεί η Άγκυρα για να οδηγεί τα πράγματα πάντα σε αδιέξοδο, αν δεν μπορεί να κερδίσει στο τραπέζι όσα σχεδιάζει.

Όσες φορές δεν υποκύπτουν οι πρόεδροι της Κύπρου, φεύγουν από τις συνομιλίες και καταφέρνουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες στη Λευκωσία. Το ίδιο κόλπο θα επιχειρήσουν και με την Αθήνα, με τον ελληνοτουρκικό διάλογο που επέβαλε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Η Τουρκία, πάντως, ενημέρωσε την Αθήνα μέσω διαφόρων καναλιών ότι δέχεται μόνο διάλογο εφ’ όλης της ύλης, κάτι που απορρίπτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορεί να αποδεχθεί να συζητά κάτω από εκβιασμό; Οπότε είμαστε, θα μπορούσαμε να πούμε, σε ένα αδιέξοδο πριν ακόμα καθίσουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

Και ετέθη και ένα άλλο ερώτημα. Γιατί ο κ. Ακάρ ανακοίνωσε τις συνομιλίες στην Αγκυρα υπονομεύοντας τον κ. Μητσοτάκη στο εσωτερικό μέτωπο αναγκάζοντας την Αθήνα να αμύνεται; Διότι θέλει να δείξει ότι αυτοί ορίζουν τη διαδικασία και συνάμα να σπείρουν την αμφιβολία στον ελληνικό λαό: ότι ο Πρωθυπουργός «τα πουλά -δήθεν- όλα». Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Δεν το πιστεύω. Προσπαθεί, αντιλαμβάνομαι, να αποφύγει την πολεμική σύγκρουση και να διερευνήσει εάν οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι πραγματικά να συνομιλήσουν ως «καλοί» γείτονες και όχι ως εισβολείς και καταχτητές.

hellasjournal.com

Share this post