Ο Τζο Μπάιντεν διορίζει στο NSC του Λευκού Οίκου τον άνθρωπο που μισεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τζο Μπάιντεν διορίζει στο NSC του Λευκού Οίκου τον άνθρωπο που μισεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο διπλωμάτης καριέρας Brett McGurk, ο οποίος υπηρέτησε ως απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για τον παγκόσμιο συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και ο οποίος ήταν ο σύνδεσμος της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους της Συρίας, αναμένεται να επιστρέψει στο διπλωματικό σώμα μετά από απόφαση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. McGurk, παραιτήθηκε από τη θέση του όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόδωσε τους Κούρδους, δίνοντας το πράσινο φως στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να τους επιτεθεί και να εισβάλει στη Συρία.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης θεωρείται ένας εκ των μεγαλύτερων εχθρών της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερντογάν έχει εκφραστεί πολύ αρνητικά για τον Brett McGurk.

Πηγές διέρρευσαν ότι ο κ. Μπάιντεν επέλεξε τον Αμερικανό διπλωμάτη για τη θέση του διευθυντή Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ο διορισμός δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αλλά θεωρείται βέβαιος.

 

Σημειώνουμε ότι στις 6 Δεκεμβρίου του 2017 οι Τούρκοι εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Μπρετ Μακ Γκούρκ.

Σύμφωνα με αναφορά από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση και να αλλάξει τη συνταγματική τάξη της Τουρκικής Δημοκρατίας μέσω «δράσης σε συνεργασία με τις ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις PKK-PYD-YPG».

Ήδη οι Τούρκοι έδειξαν την οργή τους για τον διορισμό του Brett McGurk.

Αναφέρουν ότι: Ο Μπρετ Μακ Γκούρκ πιθανότατα έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας από οποιονδήποτε άλλο αξιωματούχο των ΗΠΑ στην πρόσφατη ιστορία.

Αυτό θα θεωρηθεί ως πολύ προκλητικός διορισμός για την Άγκυρα. Ένα κακό ξεκίνημα για την εποχή του Μπάιντεν στο μέτωπο των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, εάν αυτός πραγματοποιηθεί.

hellasjournal.com

Share this post