Πάμε για σύγκρουση: Το Γιαβούζ αρχίζει γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου

Πάμε για σύγκρουση: Το Γιαβούζ αρχίζει γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου

Oλοταχώς προς σύγκρουση στην Α. Μεσόγειο

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και μεταδίδει η «Yeni Safak» και το Ahaber το σκάφος «Yavuz» μεταφέρθηκε σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου.

‘Ως συνιδιοκτήτες του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι. Αν βρεθεί εδώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τότε και τα δύο μέρη θα πρέπει μοιραστούν μαζί τα έσοδα.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.”

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ:

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε: «Το πλοίο μας τρυπάνι Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή».

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτης του νησιού» προσθέτουν οι Τούρκοι.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ ετοιμάζει περικοπές στα κονδύλια που δίνει στην Τουρκία. Τα οικονομικά αυτά μέτρα αφορούν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Από τα μέτρα αυτά θα εξαιρεθούν η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Πρόκειται για ποσά που έχει προγραμματισθεί να λάβει η Αγκυρα μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας. Συνολικά πρόκειται για ένα ποσό 336 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μπορέλ, όπως σημειώνεται, αιτιολόγησε τη νέα περικοπή με τις «παράνομες, κατά την άποψη της ΕΕ,γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο έξω από τις ακτές της Κύπρου, χώρας-μέλους της ΕΕ και με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία που άρχισε τον Οκτώβριο».

A Haber

@Ahaber

Dışişleri Bakanlığından flaş Yavuz Sondaj gemisi açıklaması http://ow.ly/LmEq50xZ8Bn 

Προβολή εικόνας στο Twitter

enoplos.gr

Share this post