Πέταξε το «επιστημονικής φαντασίας» ρωσικό μη επανδρωμένο stealth μαχητικό στρατηγικής κρούσης Sukhoi S-70 Okhotnik-B!

Πέταξε το «επιστημονικής φαντασίας» ρωσικό μη επανδρωμένο stealth μαχητικό στρατηγικής κρούσης Sukhoi S-70 Okhotnik-B!

Σε μια ιστορική πτήση, διάρκειας άνω των 20 λεπτών, το ρωσικό, μη επανδρωμένο, stealth μαχητικό στρατηγικής κρούσης Sukhoi S-70 Okhotnik-B, ξεκίνησε το πρόγραμμα των πτήσεων ανάπτυξης του πρωτοτύπου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Η πρώτη πτήση έλαβε χώρα στις 12.20 (τοπική ώρα) και διήρκεσε περισσότερο από 20 λεπτά»,σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν.

Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως πραγματικό μαχητικό αεροσκάφος-ρομπότ, με την έννοια της ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης και της αυτόνομης ελεγχόμενης από τον υπολογιστή του αεροσκάφους, πτήσης.

Το μη επανδρωμένο, stealth μαχητικό στρατηγικής κρούσης Sukhoi S-70 Okhotnik-B, «υπόσχεται» απίστευτες επιδόσεις στο εναέριο πεδίο μάχης, ενώ εντυπωσιάσει με τον όγκο του.

Εχει άνοιγμα πτερύγων (εκπέτασμα) μεγαλύτερο των 20 μέτρων, μέγιστο βάρος απογείωσης 20 περίπου τόνους (το διπλάσιο ενός Rafale) και ικανότητα μεταφοράς οπλισμού εσωτερικά σε μεγάλες αποστάσεις.

Το άκρως απόρρητο πρόγραμμα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, πλέον αποκαλύπτεται και προκαλεί το δέος: Η μέγιστη ταχύτητα του αεροχήματος θα είναι υψηλή υποηχητική 1.000 χλμ / ώρα ακόμη και με πλήρες φορτίο, ενώ η εμβέλεια του θα φτάνει τα 6.000 χλμ. χωρίς ανεφοδιασμό εν πτήσει.

Με έναν ανεφοδιασμό (αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για να μπορεί να πλησιάζει και να ανεφοδιάζεται από αεροσκάφη-τάνκερ) η ακτίνα του διπλασιάζεται. To αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με ραντάρ AESA που εκπέμπει στην L-Band, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα εχθρικά stealth μαχητικά.

Το αερόχημα θα μπορεί να φέρει όπλα βάρους 2.000 κιλών σε δύο εσωτερικούς χώρους στην άτρακτο.

Μπορεί το βάρος να ακούγεται μικρό σε σύγκριση με τα επανδρωμένα μαχητικά/βομβαρδιστικά, αλλά το αεροσκάφος στοιχίζει το 1/12 από ένα Tu-160M, έχει 1000 φορές μικρότερο ίχνος στα εχθρικά ραντάρ (πρακτικά αόρατο), κατευθύνεται με τεχνητή νοημοσύνη στον στόχο του και μια σουίτα ηλεκτρονικών αντιμέτρων που «νεκρώνει» οτιδήποτε βρίσκεται σε ακτίνα 500 χλμ. από το σημείο που επιχειρεί.

Και το κυριότερο: Είναι πολλαπλού ρόλου. Μπορεί να εκτελέσει αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους με την ίδια άνεση.

Το μαχητικό κοστίζει  το 1/4 από ένα Su-57 και το χαμηλό κόστος κτήσης και χρήσης, αλλά και η ευκολία παραγωγής, αντίθετα με τα υψηλού κόστους επανδρωμένα μαχητικά, θα επιτρέψει την αντικατάσταση όλων των παλαιών μαχητικών της Ρωσικής Αεροπορίας μέχρι το 2035.

Το νέο ρωσικό UAV άρχισε να αναπτύσσεται το 2011, χρονιά κατά την οποία υπογράφηκε και η σχετική σύμβαση, ενώ το 2014 παρουσιάστηκε ομοίωμά του σε φυσικό μέγεθος στη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Με ειδικές βαφές απορρόφησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για την επικάλυψη των επιφανειών του και σχήμα stealth, είναι εξοπλισμένος με έναν κινητήρα AL-41F που είναι επίσης εγκατεστημένος στα Su-35S.

Η ανάπτυξη του Okhotnik έγινε από το γραφείο Sukhoi που δανείστηκε στοιχεία από το προγενέστερο Skal του γραφείου MiG και η κατασκευή έγινε κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας και υπό απόλυτη μυστικότητα στις εγκαταστάσεις παραγωγής αεροσκαφών του Novosibirsk.

Το νέο ρωσικό UAV, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρεί από κοινού με τα μαχητικά Su-57 τόσο σε επιχειρήσεις αέρος-αέρος, όσο και αέρος-εδάφους.

Με το αεροσκάφος αυτό προβλέπεται ότι θα αντικατασταθούν το σύνολο των υποστρατηγικών μαχητικών κρούσης Su-24, αλλά και τα Su-27 και MiG-29 σε αναλογία 1:1.

Share this post