Παγκόσμιες φλόγες: γιατί διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο;

Παγκόσμιες φλόγες: γιατί διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο;

Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις έπληξαν κάθε γωνιά του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, με τις αυξήσεις των φόρων, τη διαφθορά και την υποτιθέμενη περιβαλλοντική αδικία, που έκαναν όλη τη δημόσια οργή. Αλλά γιατί έχουν εξαπλωθεί;

Παρακολουθώντας τις ειδήσεις την περασμένη εβδομάδα, είμαι πεπεισμένος ότι ο κόσμος έχει μεταφερθεί σε μια σειρά σημείων ανάκαμψης, με διεφθαρμένες κυβερνήσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα που αντιμετωπίζουν την οργή των εξοργισμένων πολιτών τους. Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.

Οι Τέσσερις ηπείροι έχουν δει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, πολλές από τις οποίες προκάλεσαν φαινομενικά αβλαβείς φόρους ή αλλαγές στον νόμο.

Στο Λίβανο είχαμε διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι σε προτεινόμενο τέλος 20 λεπτών την ημέρα για φωνητικές κλήσεις μέσω διαδικτύου, που ονομάστηκαν «φόρος WhatsApp». 

Οι χιλιανοί έβαλαν φωτιά σε σταθμούς μετρό μετά από την αύξηση των ναύλων των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 1,17 δολάρια.


Στο Εκουαδόρ είναι γεμάτο  ερείπια μετά από μια προγραμματισμένη κατάργηση των επιδοτήσεων καυσίμων που προκάλεσε μαζική αναταραχή.

Πολυετής διαφθορά έχει το έθνος της Λιβερίας, της Δυτικής Αφρικής,που είναι σε κατάσταση σχεδόν σταθερής διαμαρτυρίας.

Μια αλλαγή στα όρια της προεδρικής περιόδου στη Γουϊνέα προκάλεσε θανατηφόρες ταραχές.

Οι Μεξικανοί καταδεικνύουν τη βία κατά της διαφθοράς και των καρτέλ των ναρκωτικών. και οι μασκοφόροι αναστάτες στο Χονγκ Κονγκ εξακολουθούν να συσπειρώνονται εναντίον της κυβέρνησής τους, μήνες μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου της κινεζικής έκδοσης που πυροδότησε την οργή τους.

Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, έχει δει μια γενική απεργία και μαζικές πορείες στη Βαρκελώνη μετά τη φυλάκιση των ηγετών της καταλανικής ανεξαρτησίας τη Δευτέρα.
Ολλανδοί αγρότες έχουν επίσης κλείσει τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, αφού η κυβέρνηση εισήγαγε νέους κανονισμούς για τις εκπομπές. και στη Γαλλία, που έχουν ήδη ανακατωθεί για σχεδόν μια χρονιά διαδηλώσεων με τα «Κίτρινα Γιλέκα», χιλιάδες πυροσβέστες διαδήλωσαν για περισσότερη χρηματοδότηση και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Οι διαμαρτυρίες μπορούν να ξεσπούν για ένα σχετικά μικρό ζήτημα, προτού εξελιχτούν σε εθνικές κρίσεις.

Είναι μεταδοτική

Γιατί λοιπόν οι αναταραχές ξεσπούν φαινομενικά σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα; Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα σε μία νέα μελέτη ,η διαμαρτυρία είναι μεταδοτική. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι «οι βίαιες εγχώριες συγκρούσεις θα εξαπλωθούν μεταξύ των χωρών μέσω των δευτερογενών επιπτώσεων και την επιθυμία να μιμηθούν εκδηλώσεις στο εξωτερικό.»
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post