ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ- ΣΟΚ ΣΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ- ΣΟΚ ΣΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ.

Στην προμήθεια 119 τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή και 473.025 φυσιγγίων ειδικής ακριβείας, ύψους 6,1εκατ ευρώ, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με στόχο την επιχειρησιακή αναβάθμιση των ειδικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κατακύρωση του διαγωνισμού, που προκήρυξε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων(ΓΔΑΕΕ), θα δώσει στους “μοναχικούς λύκους” των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων ένα φονικό πολλαπλασιαστή ισχύος για να εκτελούν τις αποστολές τους από απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 μέτρων.

Πρόκειται για μία ουσιαστική ενίσχυση των επίλεκτων στελεχών που αναλαμβάνουν καίριες αποστολές έχοντας προηγουμένως αποφοιτήσει από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελευθέρου Σκοπευτή Ειδικών Αποστολών (ΣΒΕΕΣΕΑ), που πραγματοποιείται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Χαλκιδικής. Έως τώρα το βασικό όπλο των Ελλήνων ελεύθερων σκοπευτών, οι οποίοι δρουν ανά δύο(σκοπευτής-παρατηρητής) είναι το τυφέκιο G-3A3 με σκοπευτική διόπτρα. Στο οπλοστάσιο όμως των Ειδικών Δυνάμεων βρίσκεται και το αμερικανικό βαρύ τυφέκιο ειδικών εφαρμογών Μ-82ΑΙΜ, που χρησιμοποιείται κυρίως σε αποστολές κατά υλικού και αποκτήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η προμήθεια των 119 τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή και των πυρομαχικών τους διαμετρήματος 8,6χιλ περιλαμβάνει και όλα τα απαραίτητα σκοπευτικά βοηθήματα και τις συσκευές παρατήρησης και μέτρησης καιρικών συνθηκών ώστε να εκτελούνται βολές ακριβείας από μεγάλες αποστάσεις. Οσον αφορά στην χρηματοδότησή της, προέρχεται από πιστώσεις του υπό κατάρτιση Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Προμηθειών Αμυντικού Υλικού (ΜΠΠΑΥ) και “ειδικότερα του υποπρογράμματος ‘Προμήθεια Τυφεκίου Ελευθέρου Σκοπευτή’ με εκτιμώμενο ανώτατο ποσό, τα 6.124.360,00€ συμπεριλαμβανομένου κρατήσεων, φόρων, δασμών και τυχόν λοιπών δαπανών που επιβαρύνουν την προμήθεια”. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα 93 από τα 119 τυφέκια με 369.675 φυσίγγια, προορίζονται για μονάδες του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 14 τυφέκια με 55.650 φυσίγγια θα ενισχύσουν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και 12 τυφέκια με 47.700 φυσίγγια θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Στο μεταξύ, με βάση τις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το νέο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή θα πρέπει να έχει δραστικό βεληνεκές το ελάχιστο 1500 μέτρα, το βάρος του χωρίς διόπτρα και λοιπά παρελκόμενα να μην υπερβαίνει τα 8 κιλά και να έχει προσδόκιμο όριο ζωής χωρίς άλλες εργασίες αποκατάστασης, πλην αλλαγής κάννης, το λιγότερο τα 20.000 φυσίγγια ενώ θα έχει τη δυνατότητα ρυθμού βολής 20 φυσίγγια/λεπτό. “Το τυφέκιο να συνοδεύεται από διόπτρα ημέρας, προσάρτημα νυχτερινής σκόπευσης, 5 τουλάχιστον γεμιστήρες, σιγαστήρα, κυτίο καθάρσεως,δίποδα, «σκληρή» και «μαλακή» θήκη μεταφοράς, υπολογιστή χειρός(RPDA) και απαραίτητα εργαλεία για την πλήρη λύση και αρμολόγηση του τυφεκίου”.

Το όπλο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα εναλλαγής κάνης, η οποία είναι ανοξείδωτη με ελάχιστο όριο ζωής τα 6.000 φυσίγγια, και εναλλαγής διαμετρήματος πυρομαχικών. Επιπρόσθετα, “το τυφέκιο να προσφέρεται με φλογοκρύπτη / μειωτήρα ανάκρουσης, ο οποίος να είναι προσθαφαιρούμενος χωρίς την χρήση ειδικών εργαλείων. Ο φλογοκρύπτης / μειωτήρας ανάκρουσης να ελαττώνει την ανάκρουση και να επιτρέπει την τοποθέτηση σιγαστήρα. Επιπλέον η λάμψη κατά την εκπυρσοκρότηση να μην είναι ορατή με γυμνό οφθαλμό”.

Το νέο τυφέκιο προορίζεται για αποστολές σε περιβάλλον υπαίθρου, σε μάχες εντός κτιριακών συγκροτημάτων, στεγασμένων χώρων και ευρύτερων κατοικημένων περιοχών και σε θαλάσσιο περιβάλλον ενώ “θα λύνεται από το χειριστή στα βασικά του μέρη σε λιγότερο από 2 λεπτά, χωρίς ειδικά εργαλεία και θα συναρμολογείται επίσης σε λιγότερο από 2 λεπτά”. Αναφορικά δε για τις θερμοκρασίες, στις οποίες θα εκτεθεί επιχειρησιακά από τους Ελληνες ελεύθερους σκοπευτές, κυμαίνονται μεταξύ -20ο C έως +50ο C , τουλάχιστον.

makeleio.gr

Share this post