Παρενόχληση αμερικανικού αεροπλανοφόρου από “σμήνος” 20 ιρανικών σκαφών.

Παρενόχληση αμερικανικού αεροπλανοφόρου από “σμήνος” 20 ιρανικών σκαφών.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν δημοσίευσε δορυφορική φωτογραφία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln (CVN 72) να διασχίζει τα Στενά του Ορμούζ υπό τη “στενή” συνοδεία 20 ελαφρών σκαφών των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με αναφορές δημοσιογραφικών τόπων 20 ελαφρά σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης παρενόχλησαν τον πλουν τριών αμερικανικών πολεμικών, του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln, του καταδρομικού USS Leyte Gulf (CG 55) και του αντιτορπιλικού USS Farragut (DDG 99) καθώς αυτά περνούσαν από τα Στενά του Ορμούζ. Αναφέρεται πως σε κάποιες περιπτώσεις τα σκάφη πλησίασαν έως 360 μέτρα από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία.
Η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή εντάσσεται στην επιχείρηση του 5ου Αμερικανικού Στόλου για την σταθερότητα και ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών στην Κεντρική Περιοχή μεταξύ Μεσογείου και Ειρηνικού που περιλαμβάνει τον δυτικό Ινδικό Ωκεανό, τον Αραβικό Κόλπο, τον Κόλπο του Ομάν, την Ερυθρά Θάλασσα και τρεις στρατηγικού θαλασσίους διαύλους: τη διώρυγα του Σουέζ, το στενό του Bab al Mandeb στην έξοδο της Ερυθράς θάλασσας στο άκρο της Υεμένης και τα Στενά του Ορμούζ, μια συνολική περιοχή 6,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιας έκτασης.

Τα αμερικανικά πλοία αναπτύχθηκαν στην περιοχή από τον Μάιο αλλά παρέμειναν στον Αραβικό Κόλπο αποφεύγοντας τα στενά κοντά στο Ιράν. Η ένταση ανέβηκε με τις επιθέσεις που δέχτηκαν εμπορικά πλοία στον Περσικό Κόλπο μέσα στο καλοκαίρι αλλά και την επίθεση κατά σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις αλλά το τελευταίο αρνήθηκε τις κατηγορίες.
ptisidiastima.com

corfiatiko

Share this post