ΠΑΤΡΑ – ΝΕΩΤΕΡΟ: Προειδοποίηση Τσελέντη; ΧΑΡΤΗΣ: Που έβαλε ένα μεγάλο ερωτηματικό σε χάρτη της Αχαϊας!

ΠΑΤΡΑ – ΝΕΩΤΕΡΟ: Προειδοποίηση Τσελέντη; ΧΑΡΤΗΣ: Που έβαλε ένα μεγάλο ερωτηματικό σε χάρτη της Αχαϊας!
Eπανήλθε με νέα ανάρτησή του ο καθηγητής σεισμολογίας και Δ/ντης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης. Μάλιστα σε χάρτη που δημοσιεύσε με αφορμή την τελευταία σεισμική δραστηριότητα έβαλε ένα “ερωτηματικό” στην Αχαϊα, στην περιοχή της Αιγιάλειας. Ο ίδιος δηλώνει πως ο Κορινθιακός κόλπος έχει μαζέψει σημαντικό ποσό σεισμικής ενέργειας η οποία κάποια στιγμή θα εκτονωθεί. Διαβαστε τι έγραψε ο καθηγητής:
“Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και από καιρού εις καιρόν θα βιώνουμε σεισμούς δεν είμαστε Αφρική η Σαχάρα. Πρέπει λοιπόν όλοι μας ανεξαρτήτως περιοχής να έχουμε υπόψη μας τα γνωστά μέτρα αντισεισμικής προφύλαξης.
Το τελευταίο καιρό παρατηρούμε μία έντονη μικρό σεισμική δράση στο δυτικό κομμάτι του Κορινθιακού μεταξύ Ναυπάκτου και Αραχωβίτiκων. Αιτία αυτής της δράσης είναι τα πολλά μικρά ρήγματα που δίνουν και τα μικρά γεγονότα. Δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε ότι και ανατολικότερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ο Κορινθιακός έχει μαζέψει σημαντικό ποσό σεισμικής ενέργειας η οποία κάποια στιγμή θα εκτονωθεί εύχομαι με μεσαία μεγέθους γεγονότα.
Ξανά παραθέτω τα μέτρα αντισεισμικής προφυλάξεις για να τα μελετήσετε από τη μεριά μας σαν Γεωδυναμικό το φαινόμενο το παρακολουθούμε επί εικοσιτετραώρου βάσεως εχοντας τοποθέτηση περαιτέρω φορητά όργανα καθώς και δύο σταθμός μέτρησης Ραδωνίου (Ενός ραδιενεργού αερίου το οποίο έχει σχέση με την σεισμικότητα) και είμαστε πάντα σε συνεργασία με την ομάδα ΒΑΝ.
Καταλαβαίνω ότι με αυτή την ανακοίνωση μου μπορεί κάποιοι να ανησυχήσουν καταλάβετε όμως κι εσείς ότι κάθομαι σε μία καρέκλα γεμάτη καρφιά και το τελευταίο το οποίο επιθυμώ είναι ο πανικός γιατί ο μεγαλύτερος φονιάς είναι ο πανικός. Κατά πάσα πιθανότητα μπορεί το φαινόμενο να εξασθενήσει αλλά καλό είναι « Να έχουν γνώσιν οι φύλακες»
Παρακαλώ όχι επιπόλαιες ερωτήσεις του τύπου πότε θα κάνει σεισμό και πόσο μεγάλος θα είναι. Τέτοιες πληροφορίες αν τις έχω που δεν τις έχω δεν πρόκειται ποτέ να τις αναρτήσω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά στους αρμόδιους φορείς οι οποίοι ευτυχώς έχουν ευήκοα ώτα”

 

flamis.gr

ΑΧΑΪΑ: Ερχεται μεγάλος σεισμός; ΔΕΙΤΕ ΤΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ από τον καθηγητή του Παν. Πατρών

Ευθύμιο Σώκο.

Δικαιολογημένη κοινωνικά, αλλά αδικαιολόγητη επιστημονικά φαίνεται πως ήταν η ανησυχία που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Αίγιο, μετά το αρχικό σεισμό των 5 ρίχτερ και τους πάνω 120 μικρότερους που επακολούθησαν -κι ακόμη συνεχίζονται- όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα δεδομένα τα οποία έχει συλλέξει και μελετήσει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Αυτό που ο φοβισμένος πληθυσμός της σεισμοπαθούς και σεισμόπληκτης περιοχής -πολύ δε περισσότερο αφού έχει θρηνήσει θύματα και έχει δει περιουσίες να χάνονται στα ερείπια- δεν ήξερε, είναι πως η σεισμική ακολουθία είχε καταγραφεί πολύ πιο πριν γίνει αισθητή στους πολλούς και μάλιστα 1 μήνα πριν, με μικρότερες δονήσεις, όλες προερχόμενες από την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αιγίου – Τροιζονίων στο «ρήγμα Μαραθιά».

 

ΡΗΓΜΑ Ι
Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος μιλά στην «ΠτΔ» για το φαινόμενο και εξαρχής καθησυχάζει, λέγοντας ότι το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς, παρά μονάχα μέχρι 5 ρίχτερ, ενώ δεν έχει επεκταθεί σε άλλα ρήγματα, κυρίως προς την νότια ακτή που ανησυχεί, γιατί είναι πιο μεγάλα». «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Δεν είναι εύκολο να πούμε με σιγουριά πως θα εξελιχθεί. Οι πιθανότητες λένε πάντως πως θα εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο που εξελίσσεται» λέει ο γνωστός σεισμολόγος.

 

ΡΗΓΜΑ ΙΙ
Για το ενδεχόμενο το «ρήγμα Μαραθιά» να επηρεάσει το «ρήγμα Ερατεινής», που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό 6,6 R στο Αίγιο το 1995, ο κ. Σώκος εξηγεί πως «είναι δύσκολο μέσα σε αυτά τα χρόνια να ξανασυγκεντρώσει τις τάσεις που χρειάζονται, ώστε να ξαναδώσει έναν τέτοιο». Συνεχίζοντας την επιστημονική του προσέγγιση, ο καθηγητής υπογραμμίζει επ’ αυτού ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ, αφού έτσι λειτουργεί η φύση και θέλει χρόνια για μεγάλο σεισμό».

 

Υπάρχουν ωστόσο ρήγματα προς τον Δυτικό Κορινθιακό που μπορούν να δώσουν σεισμούς. «Προς τα εκεί είναι η ανησυχία μας, αν και δεν βλέπουμε κάποια ενεργοποίησή τους αυτή την στιγμή» υποστηρίζει.
ΔΟΝΗΣΕΙΣ
Ομως, η σεισμική ακολουθία από το «ρήγμα Μαραθιά», με τις μικρές αλλά πολύ αισθητές δονήσεις αυτών των ημερών, μπορεί να κρατήσει και μήνες, σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ως κατεξοχήν περιοχή της χώρας για τέτοιου είδους σεισμικές ακολουθίες, οπότε και θα πρέπει να το παρακολουθήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να είναι σίγουροι ότι σταμάτησαν.
«Δεν αποκλείεται να έχουμε κι άλλους σεισμούς της τάξης των 5 ρίχτερ. Οσο δεν έχουμε κάτι τέτοιο όμως, οι πιθανότητες μειώνονται» εκτιμά ο κ. Σώκος.

 

«Τα 5 ρίχτερ μπορούν να ρίξουν μπαλκόνι…»
Μία επισήμανση όμως του καθηγητή Γεωλογίας στο Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιου Σώκου, έχει αποδέκτες τους πολίτες, τον Δήμο και το Κράτος, αφού προειδοποιεί πως δεν πρέπει να θυμούμαστε τους σεισμούς μόνο όταν τους αισθανόμαστε. «Πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την αντιμετώπισή τους, ως άτομα στο σπίτι μας κι ως κοινωνία για την συμπεριφορά κτιρίων μη συντηρημένων. Τα 5 ρίχτερ μπορούν να ρίξουν ένα μπαλκόνι, κάποια μάρμαρα, κάτι άσχημο. Να βάλουμε στη λογική μας το πώς θα βελτιώσουμε την οικία ή την πόλη» δηλώνει ο κ. Σώκος.

 

flamis.gr

Κάτι σοβαρό έρχεται εν όψη Αγίας και Μεγάλης

Σαρακοστής…

Την έντονη σεισμική δραστηριότητα στον δυτικό Κορινθιακό Κόλπο το τελευταίο διάστημα αποτύπωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Χουλιάρας κάνει λόγο για περισσότερους από 1.500 σεισμούς στην περιοχή από την αρχή της χρονιάς.

Η ανάρτηση του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών προκάλεσε τη ανησυχία των πολιτών που τον παρακολουθούν, με συνέπεια ένας από αυτούς να τον ρωτήσει εάν επηρεάζονται οι Αλκυονίδες. Ο κ. Χουλιάρας απάντησε από την πλευρά του πως δεν έχει άμεση σχέση με τα ρήγματα στην περιοχή των Αλκυονίδων η σεισμικότητα που φαίνεται στον χάρτη. Όσο για το αν είναι συχνό το φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο, σημείωσε πως ίδιο πράγματα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό και στην Κρήτη.

Share this post