Πιο κοντά στη θεραπεία της Covid-19> Ένα φτηνό αντικαταθλιπτικό φάρμακο των 4 δολαρίων μειώνει την ανάγκη για νοσηλεία

Πιο κοντά στη θεραπεία της Covid-19> Ένα φτηνό αντικαταθλιπτικό φάρμακο των 4 δολαρίων μειώνει την ανάγκη για νοσηλεία

Συγκριτικά οι θεραπείες με αντισώματα IV κοστίζουν περίπου 2.000 $ και το πειραματικό αντιικό χάπι της Merck περίπου 700 $ ανά θεραπεία

Ένα φτηνό αντικαταθλιπτικό φάρμακο των 4 δολαρίων φέρεται να μείωσε την ανάγκη για νοσηλεία σε ενήλικες υψηλού κινδύνου με COVID-19 σύμφωνα με μια μελέτη που αναζητούσε υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του κορωνοϊού. Οι ερευνητές δοκίμασαν χάπια της κατάθλιψης και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, επειδή ήταν αρχικά γνωστό ότι μειώνουν τις φλεγμονές και φαίνονταν πολλά υποσχόμενο σε μικρότερες μελέτες.

Οι ερευνητές έχουν ήδη μοιραστεί τα αποτελέσματα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το οποίο δημοσιεύει κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας και ελπίζουν σε μια σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Εάν ο ΠΟΥ το συστήσει, θα το δείτε να χρησιμοποιείται ευρέως», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Edward Mills από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο, προσθέτοντας ότι πολλά φτωχά έθνη έχουν το φάρμακο άμεσα διαθέσιμο. «Ελπίζουμε ότι θα σωθούν πολλές ζωές».

Το χάπι, που ονομάζεται φλουβοξαμίνη (Fluvoxamine), κοστίζει περίπου 4 δολάρια, ενώ συγκριτικά οι θεραπείες με αντισώματα IV κοστίζουν περίπου 2.000 $ και το πειραματικό αντιικό χάπι της Merck για την COVID-19 περίπου 700 $ ανά θεραπεία. Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι διάφορες θεραπείες θα χρησιμοποιηθούν τελικά σε συνδυασμό για την καταπολέμηση του κορωναϊού.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το αντικαταθλιπτικό χάπι σε σχεδόν 1.500 Βραζιλιάνους που μολύνθηκαν πρόσφατα από κορωνοϊό, οι οποίοι διέτρεχαν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης. Περίπου οι μισοί έπαιρναν το αντικαταθλιπτικό στο σπίτι για 10 ημέρες, οι υπόλοιποι πήραν ψευδεπίγραφα χάπια. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να ελεγχθεί ποιος κατέληξε στο νοσοκομείο ή ποιος πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα δωμάτιο επειγόντων όταν τα νοσοκομεία στη χώρα ήταν γεμάτα.

Στην ομάδα που πήρε το φάρμακο, μόλις το 11% χρειάστηκε νοσηλεία ή παρατεταμένη παραμονή στα επείγοντα, σε σύγκριση με το 16% εκείνων που έπαιρναν εικονικά χάπια. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Lancet Global Health, ήταν τόσο ικανοποιητικά που ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που παρακολουθούσαν τη μελέτη συνέστησαν τη διακοπή της έγκαιρα επειδή τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την καλύτερη δοσολογία του φαρμάκου, για το εάν οι ασθενείς χαμηλότερου κινδύνου μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τη θεραπεία και για το εάν το χάπι πρέπει να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες.

kourdistoportocali.com

Share this post