Πλήρως εξοπλισμένα έρχονται τα Rafale: Εντυπωσιασμένοι οι Έλληνες ιπτάμενοι – Πέταξαν μέσα στα Γαλλικά διθέσια

Πλήρως εξοπλισμένα έρχονται τα Rafale: Εντυπωσιασμένοι οι Έλληνες ιπτάμενοι – Πέταξαν μέσα στα Γαλλικά διθέσια

Οι EΔ οι οποίες βιώνουν τις επιπτώσεις του πολυετούς «παγώματος» εξοπλισμών που έφερε η οικονομική κρίση, επανεξοπλίζονται, με την Γαλλία να ενισχύει την άμυνα της χώρας.

Η προσθήκη των Rafale αλλάζει άρδην τα δεδομένα υπέρ της Ελληνικής ΠΑ, όπου μαζί με τα F-16 και τα Mirage θα έχουμε την απόλυτη υπεροχή σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο!  

Όπως σας μετέδωσε πρώτο το Πενταπόσταγμα, η Ελλάδα θα πάρει και τις γαλλικές υπερ-βόμβες Hammer, οι οποίες θα ”φορτωθούν” στο μαχητικό. Πρόκειτια για τις βόμβες με τις οποίες τα γαλλικά Rafale διέλυσαν στις 5 Ιουλίου την τουρκική αεροπορική βάση Al-Watiya στην Λιβύη.

Η βασική έκδοση των γαλλικών βομβών είναι στα 250 κιλά ενώ καθοδηγείται με GPS. Yπάρχουν επίσης βόμβες των 125 κιλών, των 500 κιλών και του ενός τόνου.  Η ΠΑ όμως δεν θα έχει μόνο αυτό το ”δωράκι”.

Θα παραλάβει και τους εκπληκτικούς Meteor, που δίνουν δυνατότητα πλήγματος σε απίστευτα μεγάλες αποστάσεις, κάνοντας έτσι τα εχθρικά ιπτάμενα radar αλλά και τα KC-135R υποψήφιους για γρήγορη “αποχώρηση” από ένα θερμό Αιγαίο.

Εντυπωσιασμένοι οι Έλληνες ιπτάμενοι

Στην τελευταία της εβδομάδα μπαίνει η Γαλλική πολυεθνική άσκηση ‘’VOLFA 2020’’ με τους Έλληνες αεροπόρους αλλά και τεχνικούς της Μοίρας ‘’ΠΕΡΣΕΑΣ’’ να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την φιλοξενία των Γάλλων αλλά κυρίως από όσα βλέπουν και καταγράφουν καθημερινά από τα RAFALE στη βάση Mont-de-Marsan και στον ουρανό της Νότιας Γαλλίας.

Οι Έλληνες ιπτάμενοι όχι απλά πετούν  συνεχώς τα 4 F-16 block 50 τα οποία έχουν μετασταθμεύσει στην 118 Air Base μαζί με τα Γαλλικά δικινητήρια αλλά είχαν και τη δυνατότητα να πετάξουν στο πίσω κάθισμα μέσα στα RAFALE και να πάρουν γεύση μέσα από το μαχητικό ,τα χαρακτηριστικά του και τον τρόπο που πετά, αναφέρει το Newpost.gr.

Ταυτόχρονα το γεγονός ότι  η Ελληνική είναι η μόνη ξένη αποστολή που έχει μετασταθμεύσει μαχητικά στο Mont-de-Marsan για να συμμετέχει στη ‘’VOLFA 2020’’ -αφού άλλες χώρες ακύρωσαν λόγω COVID-19-δίνει το περιθώριο στα ‘’γεράκια’’ της 347 να πετούν συνεχώς με τους Γάλλους και να λαμβάνουν μέρος σε όλες σχεδόν τις αποστολές ημέρα και νύχτα.

Αποστολές που αφορούν κάθε μορφής αεροπορικού πολέμου είτε σε διώξη και βομβαρδισμό, είτε σε εναέρια υποστήριξη, είτε σε air to air σενάρια όπου τα Ελληνικά F-16 έχουν βρεθεί απέναντι από τα RAFALE. Και εκεί οι επιδόσεις των Γαλλικών μαχητικών τα οποία σύντομα θα βαφτούν και στα χρώματα της HAF φαίνεται ότι είναι εξίσου εντυπωσιακές με αυτές σε αποστολές κρούσης βαθιά σε εχθρικό έδαφος ή σε θαλάσσιες επιχειρήσεις.

Τα RAFALE με τους δύο πανίσχυρους κινητήρες και με την Γαλλική αεροδυναμική που προσφέρει η πτέρυγα ‘’Δ’’ σε συνδυασμό με τα πτερύγια ‘’CANARDS’’ στο μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους δίνουν στο μαχητικό τρομακτική δυνατότητα ελιγμών ακόμα και με χαμηλές ταχύτητες κάτω από τα 150 μίλια. Οι ‘’μπαρουτοκαπνισμένοι’’ στο Αιγαίο Έλληνες αναχαιτιστές με τεράστια εμπειρία στην air to air μάχη αποτελούν χωρίς αμφιβολία  τους αυστηρότερους κριτές.

Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αίσθηση είναι πως η Πολεμική Αεροπορία με τα RAFALE στο οπλοστάσιό της όχι απλά ανεβαίνει επίπεδο αλλά κατακτά πλήρη κυριαρχία στο Αιγαίο και γενικότερα στην περιοχή. Το Γαλλικό μαχητικό είναι “game changer” όπως δείχνει και θα δώσει στη HAF τη δυνατότητα να προσαρμόσει μεγάλο αριθμό αποστολών της πάνω στο δικινητήριο ‘’Δελταπτέρυγο’’.Rafale μαζί με F-16 Viper θα σχηματίσουν ένα δίδυμο μαχητικών ανίκητο με το ένα να συμπληρώνει το άλλο.

Η απόκτηση των RAFALE από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία φαίνεται όμως πλην της HAF να έχει ενθουσιάσει και τους Γάλλους που βλέπουν για πρώτη φορά χώρα της Ευρώπης να αποκτά το μαχητικό της Dassault το οποίο έως τώρα έχει πουληθεί σε Ινδία ,Κατάρ και Αίγυπτο.

Με την απόκτηση RAFALE από την Ελλάδα βλέπουν να ανοίγεται ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο αεροπορίες αλλά και συνολικά στην στρατιωτική σχέση της Αθήνας με το Παρίσι. Και γι’ αυτό ‘’τρέχουν’’ με γρήγορους ρυθμούς τη συμφωνία ώστε το συντομότερο τα πρώτα 6 μεταχειρισμένα RAFALE να φτάσουν στην Ελλάδα και στην 332 Πολεμική Μοίρα ‘’Γεράκι’’ η οποία θα είναι η ‘’φωλιά’’ των Γαλλικών μαχητικών στην Τανάγρα.

Share this post