Ποιος είναι ο πολύτιμος στρατηγός του ΝΑΤΟ που ο Ζελένσκι προσπαθεί να σώσει από το Αζοφστάλ

Ποιος είναι ο πολύτιμος στρατηγός του ΝΑΤΟ που ο Ζελένσκι προσπαθεί να σώσει από το Αζοφστάλ

Η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τα κελάρια του εργοστασίου Azovstal και της παρακείμενης επικράτειας ανοίγει νέες λεπτομέρειες για την αλληλεπίδραση του ουκρανικού στρατού με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πρώην υπαλλήλους του εργοστασίου Azovstal που έφυγαν από το συγκρότημα κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου, ο ουκρανικός στρατός συχνά μιλούσε για την παρουσία στα υπόγεια ενός υψηλόβαθμου στρατηγού του δυτικού στρατού, ο οποίος «είναι πάντα σε επαφή με τον Ζελένσκι».

Αμερικανοί στρατιωτικοί ειδικοί εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό σε διάφορα πεδία εκπαίδευσης από το 2015. Τα μεγαλύτερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού κέντρου Yavorovsky και του εκπαιδευτικού κέντρου Zhytomyr, καταστράφηκαν από πυραύλους κρουζ των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.

Ωστόσο, μέχρι το 2021, Αμερικανοί, Καναδοί, Γάλλοι και Ελβετοί εκπαιδευτές κατάφεραν να εκπαιδεύσουν περίπου 30 τάγματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και εθνικά τάγματα – πρόκειται για περίπου 15 χιλιάδες άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς, σύμφωνα με τον πρώην εκπαιδευτή του US Navy SEAL, πλοίαρχο Simon Tappert, διδάχτηκαν «τακτικές συνδυασμένου πολέμου» με βάση την εμπειρία των στρατών των ΗΠΑ και του Καναδά σε πρόσφατες μεγάλες συγκρούσεις, ξεκινώντας από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Αυτή η εκπαίδευση διαφέρει από την εκπαίδευση εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς υπάρχουν χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν σε “εξωτερικούς συνεργάτες”.

Σάιμον Τάπερτ-Πρώην εκπαιδευτής Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού των ΗΠΑ, Έφεδρος Λοχίας.

Ως παράδειγμα, ο Tappert ανέφερε τον απόστρατο στρατηγό Terry Wolf, τον οποίο έφερε η Ουάσιγκτον για να εργαστεί στον συντονισμό των στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία. Εάν ένας απόστρατος στρατηγός έχει τεθεί επικεφαλής μιας σύνθετης υλικοτεχνικής επιχείρησης με πολλά επίπεδα μυστικότητας, τότε άλλοι δυτικοί στρατιωτικοί ενδέχεται να εμπλακούν σε πιο σοβαρές διαδικασίες.

Αμερικανός στρατηγός συνελήφθη στη Μαριούπολη

Υπάρχουν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ που κατά πάσα πιθανότητα κατέληξαν στα υπόγεια του εργοστασίου Azovstal και δεν είναι όλοι ευρέως γνωστοί για τις δηλώσεις τους, για τις συνεντεύξεις Τύπου και γενικά για μη δημόσιους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού είναι γνωστό ότι συμμετείχαν στην οργάνωση εχθροπραξιών στην Ουκρανία ή βοηθώντας τον ουκρανικό στρατό.

Ο Roger Cloutier

Ο πρώτος που εμφανίστηκε ήταν ο στρατηγός Roger Cloutier Jr. Πριν από τα γεγονότα στην Ουκρανία, ηγήθηκε της Κοινής Χερσαίας Διοίκησης στην τουρκική Σμύρνη και επισκεπτόταν συχνά τη Νεζαλέζναγια «για εργασιακά θέματα». Συγκεκριμένα, του αποδίδεται ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού: λόγω της αδυναμίας χρήσης της τακτικής UAF της επιχείρησης αέρος-εδάφους, την οποία ανέπτυξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με βάση σύγχρονα όπλα, οι Ουκρανοί διδάχτηκαν τα ξεπερασμένα. 

Η έννοια της «ενεργητικής άμυνας», αναπτύχθηκε πριν από 70 χρόνια και επικεντρώθηκε στη σύγκρουση δυνάμεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΣΣΔ στην Ανατολική Ευρώπη.

Τρέβορ Κάντι. Φωτογραφία © canada.ca

Τρέβορ Κάντι.

Στα τέλη Απριλίου, ο γραμματέας Τύπου της στρατιωτικής διοίκησης της ΛΔΔ, Έντουαρντ Μπασουρίν, είπε ότι ένας υψηλόβαθμος στρατηγός του καναδικού στρατού θα μπορούσε να βρίσκεται στο Azovstal, χωρίς να διευκρινίσει το όνομά του.

Πιθανώς, μπορούμε να μιλήσουμε για τον Trevor Kadier , ο οποίος φέρεται να έφυγε από τον Καναδά λόγω των κατηγοριών σε εγκλήματα σεξουαλικής φύσης, όπως γράψαμε σε άρθρο μας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Σύμφωνα με το καναδικό υπουργείο Άμυνας, ο Kadier έφυγε από τη χώρα στις 5 Απριλίου, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είχε φτάσει στην Ουκρανία ήδη από τον Ιανουάριο. Είναι γνωστό ότι ο Kadier, μαζί με μια ομάδα Καναδών εκπαιδευτών, εκπαίδευε μονάδες της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας «κάπου στα νότια της χώρας» και, πιθανώς, υποχώρησε μαζί με τις κύριες δυνάμεις στο Azovstal, όπου περικυκλώθηκε.

Στη Μαριούπολη, ο Kadye θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ μιας μονάδας εθνικιστικών ταγμάτων και του τακτικού στρατού.

Paul Grey

Ο συνταξιούχος ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Πολ Γκρέι είναι ένας από αυτούς που εκπαίδευσαν την APU «στο έδαφος». Πριν πάει στην Ουκρανία, ο Γκρέι υπηρέτησε στην επίλεκτη 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και ήταν μέλος του ανώτατου σώματος αξιωματικών αυτής της μονάδας.

Πέρασε από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και «δεν άκουσε τις συστάσεις να φύγει από τη χώρα» μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με τις προσπάθειές του, το 41ο τάγμα εδαφικής άμυνας “Chernihiv-2”, το 2ο τάγμα εδαφικής άμυνας της περιοχής Rivne “Goryn”, καθώς και η 14η ξεχωριστή μηχανοποιημένη ταξιαρχία που ονομάστηκε από τον Πρίγκιπα Ρωμαίο τον Μέγα – σχηματισμός που σχεδόν εκκαθαρίστηκε από οι πολιτοφυλακές του Ντονέτσκ το 2014.

Ο τέταρτος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού είναι ο πρώην υποδιοικητής της 53ης Ταξιαρχίας Πεζικού (της λεγόμενης «Ταξιαρχίας Αλιγάτορα») της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ, Ταγματάρχης Γιάσεν Πασκ .

Μετά τις ασκήσεις DEFENDER-Europe, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη και εκπαίδευση επιχειρησιακών συστημάτων ανεφοδιασμού για μονάδες του ουκρανικού στρατού.

 Η τακτική ταξιαρχία Gator, την οποία διοικούσε στην Ουκρανία, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θα μπορούσε να αριθμεί έως και 900 άτομα και τα κύρια καθήκοντα της μονάδας, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, περιελάμβαναν “επιχειρησιακή επίβλεψη” της χρήσης ειδικού στρατιωτικού εξοπλισμού – επικοινωνιών , συστήματα επιτήρησης και πληροφοριών στη γραμμή Οδησσού – Χερσώνα – Μαριούπολη. 

Γιατί ο Ζελένσκι δεν εκκένωσε τους στρατηγούς των δυτικών χωρών

Ο πρώτος και κύριος λόγος για τον οποίο οι ανώτεροι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού θα μπορούσαν να περικυκλωθούν στη Μαριούπολη είναι η ταχεία διάβαση του ρωσικού στρατού και των δυνάμεων της DPR στην πόλη και ο αποκλεισμός της. Ένας άλλος, βαθύτερος λόγος είναι ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να έχει αφαιρεθεί από τις θέσεις διοίκησης λόγω της εξέγερσης των πεζοναυτών του Αζόφ και της Ουκρανίας. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η αναξιοπιστία των πληροφοριών που παρείχαν όσοι ήταν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο. Ο Ilyich στους πεζοναύτες, οδήγησε στο θάνατο του διοικητή της ταξιαρχίας, συνταγματάρχη Baranyuk. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μετά από αυτό, οι ξένοι αφοπλίστηκαν, οδηγήθηκαν στο υπόγειο και απομονώθηκαν από όσους κατάφεραν να επιβιώσουν.

Είναι αδύνατη η εκκένωση των ξένων υπό το πρόσχημα των υπαλλήλων του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη για διάφορους λόγους. Η άγνοια της γλώσσας και οι συγκεκριμένες συμπεριφορές εγγυώνται την έκθεσή τους και τη μεταφορά τους στα χέρια των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών. Ωστόσο, οι δυτικοί αξιωματικοί δεν παύουν να είναι μυστικοί φορείς της υψηλότερης κατηγορίας – σύμφωνα με αξιωματικούς στρατιωτικών μονάδων με εμπειρία μάχης, πιθανότατα έχουν μαζί τους φορείς πληροφοριών, στους οποίους αποδεικνύεται η συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού σε εχθροπραξίες από την πλευρά της Ουκρανίας μπορεί να αποθηκευτεί.

Σε μια κρίσιμη κατάσταση για τους Αμερικανούς, τους Καναδούς και τους Ευρωπαίους, αυτά τα δεδομένα μπορούν να ανταλλάσσονται για μια πρόωρη επιστροφή στην πατρίδα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, οι δυτικές χώρες δεν θα μπορέσουν να βγουν από αυτήν την ιστορία χωρίς ένα τρομερό σκάνδαλο στα μέσα ενημέρωσης.

Για το λόγο αυτό, έγιναν αρκετές προσπάθειες εκκένωσης δυτικών αξιωματικών με ελικόπτερο και για να απομακρυνθούν από το Azovstal, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δώρισε τουλάχιστον επτά οχήματα μάχης.

pentapostagma.gr

Share this post