Πολεμικά πλοία από τρεις χώρες διέρχονται τα στενά της Ταϊβάν, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις σιγοβράζουν.

Πολεμικά πλοία από τρεις χώρες διέρχονται τα στενά της Ταϊβάν, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις σιγοβράζουν.

Οι διεθνείς εντάσεις υπογραμμίστηκαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας το Σαββατοκύριακο, καθώς τρεις χώρες έστειλαν στρατιωτικές μονάδες για να διέλθουν τα ευαίσθητα στενά της Ταϊβάν.

Ο καταστροφέας πυραύλων USS Mustin το Σάββατο έπλευσε μέσω του καναλιού σε μια  αποστολή που προκάλεσε γρήγορη επίπληξη από το Πεκίνο, το οποίο ισχυρίζεται ότι είχε σκιάσει το αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Η Κίνα έστειλε στη συνέχεια την Κυριακή μια  ναυτική oμάδα με το νέο αεροπλανοφόρο της, το Shandong, αναγκάζοντας την Ταϊβάν να στείλει έξι πολεμικά πλοία και οκτώ στρατιωτικά αεροσκάφη για την παρακολούθηση των κινεζικών πλοίων.

“Αυτή είναι μία άσκηση  σε ένα μικρό χώρο, σε σύντομο χρονικό διάστημα”, δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου στο Just the News. “Όλοι ήταν πολύ επαγγελματικοί, αλλά γνωστοποιούν τις απόψεις τους”.

Το Πεκίνο και η Ταϊπέι έχουν από καιρό διαφωνίες για την Ταϊβάν, ένα νησί έξω από την ηπειρωτική Κίνα. Η σύγκρουση βασίζεται στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο, όταν οι κομμουνιστικές δυνάμεις του Μάο Τσε Τουνγκ πολεμούσαν τους εθνικιστές του Τσιάνγκ Κάι Σέκ. Οι εθνικιστές το 1949 κατέφυγαν στο νησί της Φορμόζα, τώρα γνωστή σαν Ταϊβάν. Το Κομμουνιστικό Κινέζικο Κόμμα, που βασίζεται στην ηπειρωτική χώρα, διεκδικεί τον έλεγχο της ανεξάρτητης Ταϊβάν.

Το Πεκίνο εξοργίστηκε πρόσφατα από την αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των νέων πωλήσεων όπλων και επισκέψεων στην Ταϊπέι από ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Επιπλέον, το Πεκίνο είναι δυσαρεστημένο που ο πρόεδρος της Ταϊβάν ενίσχυσε τις αμυντικές δυνάμεις της χώρας.

 

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει πολλές ασκήσεις ελεύθερης πλοήγησης μέσω του Στενού της Ταϊβάν, το τελευταίο Σάββατο.

Η Κίνα ισχυρίστηκε ότι η διέλευση ήταν πρόκληση.

 

“Πρόσφατα, τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έπλεαν από καιρό σε καιρό στο Στενό της Ταϊβάν”, δήλωσε ο Ανώτερος Συνταγματάρχης Ζανγκ Τσανγκούι, εκπρόσωπος της Ανατολικής Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. “Έθεσαν σκόπιμα τη ζέστη του ζητήματος της Ταϊβάν …

Πέντε κράτη έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σε τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Περιλαμβάνουν την Κίνα, το Μπρουνέι, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

justthenews.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ JUST THE NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post