«Πράσινο Φως» Από Την Δύση Για Την Ανατροπή Του Ερντογάν: Ιδρύει Κόμμα Ο Νταβούτογλου – «Βροχή» Οι Παραιτήσεις Στο ΑΚΡ!

«Πράσινο Φως» Από Την Δύση Για Την Ανατροπή Του Ερντογάν: Ιδρύει Κόμμα Ο Νταβούτογλου – «Βροχή» Οι Παραιτήσεις Στο ΑΚΡ!
Δόθηκε το πράσινο φως από την Δύση για την ανατροπή του Ερντογάν. Οι εξελίξεις τρέχουν πλέον στην Τουρκία, με τις μυστικές υπηρεσίες να τρίβουν τα χέρια τους.

Οι χώρες της Δύσης ψάχνονταν για την μετά Ερντογάν εποχή. Αυτή την στιγμή υπάρχει από τους Κεμαλιστές ο Ιμάμογλου και από την άλλη οι Τσαβούσογλου-Μπαμπατζάν.

Μην ξεχνάμε πως ΗΠΑ-Δύση δεν επιθυμούν άλλο μια Τουρκία με τον Ερντογάν στο τιμόνι. Έτσι λοιπόν, ένας πρώην πρωθυπουργός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τους στυλοβάτες του κυβερνώντος κόμματος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει προσεχώς έναν αντίπαλο πολιτικό σχηματισμό.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα, ο Νταβούτογλου, 60 ετών, ανακοίνωσε επίσης την αποχώρησή του από το ισλαμο-συντηρητικό Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, προλαβαίνοντας με αυτό τον τρόπο μια αναμενόμενη απόφαση των διοικητικών οργάνων του κόμματος να τον αποπέμψουν. «Είναι ιστορική ευθύνη και καθήκον μας προς το έθνος (…) να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Νταβούτογλου, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Ερντογάν από το 2014 έως το 2016.

Τα «πυρά» Νταβούτογλου στον Ερντογάν

Ο Νταβούτογλου είχε διαβεβαιώσει τότε πως δεν θα επέκρινε ποτέ δημόσια τον Ερντογάν, όμως έσπασε τη σιωπή του τον Ιούλιο, παραχωρώντας μια συνέντευξη-ποταμό στην οποία κατηγόρησε ιδίως το AKP ότι αποκλίνει από τους στόχους του, ενώ επέκρινε την ηγεσία διότι απαίτησε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηττήθηκε με οριακή διαφορά τον Μάρτιο από την αντιπολίτευση.

Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τον Ιούνιο, ο υποψήφιος που επέλεξε προσωπικά ο Ερντογάν υπέστη βαριά ήττα. «Παραιτούμαι από το κόμμα που υπηρέτησα με τιμή και στο οποίο αφιέρωσα πολλές προσπάθειες στη διάρκεια των ετών», πρόσθεσε.

Η εκτελεστική επιτροπή του AKP είχε αποφασίσει ομόφωνα στις αρχές Σεπτεμβρίου να παραπέμψει τον Νταβούτογλου σε πειθαρχικό κομματικό όργανο με την εισήγηση να διαγραφεί.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε την απόφαση των διοικητικών οργάνων του AKP «πολύ σοβαρή» και «όχι σύμφωνη» με τις ιδρυτικές αρχές του κόμματος. Η ανακοίνωση του Νταβούτογλου γίνεται ενώ άλλοτε προσωπικότητες πρώτης γραμμής, όπως ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν, αμφότεροι ιδρυτικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, παίρνουν τελευταία αποστάσεις από τον Ερντογάν.

Πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επιφορτισμένος με την εποπτεία της τουρκικής οικονομίας, ο Μπαμπατζάν ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το κόμμα επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα».

Εν τω μεταξύ οι παραιτήσεις στο ΑΚΡ αυτή την στιγμή πέφτουν σαν βροχή. Πολλοί πλέον ακολουθούν τον Νταβούτογλου στο νέο του βήμα, εγκαταλείποντας τον Ερντογάν.

Yeni Akit Gazetesi

@yeniakit

Davutoğlu’cu isimler tek tek istifa ediyor! İşte istifa edeceklerin listesi https://www.yeniakit.com.tr/haber/davutoglucu-isimler-tek-tek-istifa-ediyor-iste-istifa-edeceklerin-listesi-929057.html 

Davutoğlu’cu isimler tek tek istifa ediyor! İşte istifa edeceklerin listesi

Eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti üyeliğinden istifa etmesinin ardından Davutoğlu’nun ekibinden eski Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün’de istifa…

Yeni Akit Gazetesi

@yeniakit

Davutoğlu ve Babacan derken o isim partiyi kuruyor! ‘Bu ay sonunda partilileşme süreci başlıyor’https://www.yeniakit.com.tr/haber/davutoglu-ve-babacan-derken-o-isim-partiyi-kuruyor-bu-ay-sonunda-partililesme-sureci-basliyor-929106.html 

View image on Twitter

pentapostagma.gr

Share this post