ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Περνάει στην επίθεση το “Ουράνιο Τόξο”…

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr

Είχα γράψει μεταξύ των άλλων στο άρθρο μου: Τσίπρας – Ιερώνυμος “εκτελούν” την Ορθοδοξία στις 14 Δεκεμβρίου 2018 στην Ελεύθερη Ώρα:
«Τα παρακάτω, που θα διαβάσατε είναι κατά απόλυτη αποκλειστικότητα, και σκοπό έχουν την ενημέρωσή σας, την προσπάθειά μας να σωφρονίσουμε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και να τον φρενάρουμε στον κατήφορό του!
Στην προηγούμενη Σύνοδο της Εκκλησίας λοιπόν, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί οποιοδήποτε θέμα θέσει η Πολιτεία, ακόμη και αυτό του ζητήματος της μισθοδοσίας των κληρικών! Παρ΄ ότι η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας ήταν σαφέστατη, θεωρώντας κόκκινη γραμμή το ζήτημα αυτό! Είναι ο ίδιος Μητροπολίτης, ο οποίος πολλάκις έχει ξεσηκώσει εναντίον του το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεώς του, για πολλά και διάφορα με αποκορύφωμα το 2013, όταν η γενική κατακραυγή εναντίον του σάρωσε το You Tube και τα social media»!

Περίεργες θέσεις και απόψεις του Μητροπολίτη Ναυπάκτου…

Δυστυχώς οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν και εκφράστηκαν την Τρίτη στην Ελεύθερη Ώρα και στη στήλη μου “Κόκκινο Πιπέρι” (9 Απριλίου 2019):
«Θα μπορούσαμε να τρέφουμε σεβασμό και εκτίμηση προς τους Ιεράρχες της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά ορισμένες φορές τρελαινόμαστε με τις θέσεις που εκφράζουν και αναρωτιόμαστε αν αυτές χαρακτηρίζονται από άγνοια ή τελικά υποκρύπτουν κάτι πολύ πιο πονηρό!
Τελευταίο κρούσμα, η πρόταση – εισήγηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου Βλάχου προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, περί της αναγνωρίσεως του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, χωρίς ψηφοφορία!
Ειλικρινά μείναμε άναυδοι, έκπληκτοι, με αυτήν την “πονηρή” τοποθέτηση – εισήγηση! Θα ήταν ακραίο, αν χαρακτηρίζαμε αυτήν την ενέργεια ως “πραξικοπηματική” και ότι είναι μια προσπάθεια αγνόησης του όλου Σώματος της Ιεραρχίας; Ποιος άλλωστε θα αναλάβει την ευθύνη αυτής της ρηχής και ύποπτης απόφασης, η οποία πάσχει και από ηθικής πλευράς;
Κατά το πρόσφατο παρελθόν, από αυτήν εδώ τη στήλη μου, είχαμε ελέγξει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπως τον έλεγξε και η Ιεραρχία για τις μονομερείς ενέργειες και αποφάσεις που λαμβάνει!
Εμείς για το θέμα της μισθοδότησης των κληρικών είχαμε υποστηρίξει, ότι είχε ακούσει πολύ κακούς συμβούλους! Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει χειρότερη “συμβουλή”, από αυτή που δίνεται στον Αρχιεπίσκοπο, για να αγνοήσει για δεύτερη φορά – σε σύντομο χρονικό διάστημα – την Ιεραρχία! Ώστε να προβεί σε μονομερείς αποφάσεις, είτε ο ίδιος, είτε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος!
Στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος!
Η γνώμη μας είναι, πως αντίθετα, η στάση αυτή ενισχύει τη θέληση ορισμένων μυστήριων κύκλων (πολιτικών και εκκλησιαστικών) προσκείμενων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, ώστε να λαμβάνει αποφάσεις που βρίσκουν αντίθετες άλλες Εκκλησίες! Αφού μέχρι στιγμής καμιά Εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας!
Εμείς είχαμε προτείνει και το επαναφέρουμε, πως για το ζήτημα αυτό θα πρέπει να γίνει Πανορθόδοξος Σύνοδος για να αποφασίσει!
Εσείς αντίθετα Μητροπολίτη Ναυπάκτου, προτρέπετε την Εκκλησία της Ελλάδος να κάνει την αρχή της αναγνωρίσεως του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ ομολογείτε ότι οι ενέργειες του Πατριάρχη δεν έγιναν κατ΄ ακρίβεια, αλλά κατ΄ οικονομία!
Τελικά, αυτή η πρόταση μήπως πράγματι υποκινείται κι από πολιτικά κίνητρα – εντολές; Από την άτυπη τρυφερή σχέση που διατηρείται, μεταξύ κάποιων Ιεραρχών με την άθεη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;;»!

Άνοιξαν οι κερκόπορτες του θανάτου…

Αυτές οι δικολαβίστικες, περίεργες και ύποπτες θέσεις και απόψεις κορυφαίων Ιεραρχών της ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, δίνουν τροφή, θάρρος κι ελπίδα, σε πολλούς και διαφόρους, ώστε να διατυπώνουν μυστήρια και ύποπτα αιτήματα!
Όπως, των περίεργων τύπων του “Ουράνιου Τόξου”, που με επιστολή τους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δημιουργούν “Μακεδονική μειονότητα” στη Μακεδονία μας και αιτούνται – άκουσον, άκουσον – η Θεία Λειτουργία να τελείται και στην “Μακεδονική γλώσσα”!
Διαβάστε παρακάτω το αίτημα, όπως διατυπώθηκε από το Γραφείο Τύπου της “ΕΕΣ-Ουράνιοο Τόξο”:

«Προς: Την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο.
Παναγιώτατε,
Με αυτή μας την επιστολή επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη Σας σημαντικά ζητήματα και, ταυτόχρονα, αιτήματα που αφορούν εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της μειονότητας των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα.
Ζητούμε να έχουμε εκκλησιασμό στη μητρική μας Σύγχρονη Μακεδονική γλώσσα η οποία ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών το αλφάβητο των οποίων επινόησαν από τον 9ο μ.Χ. αιώνα οι εκ Θεσσαλονίκης καταγόμενοι Ισαπόστολοι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος.
Συγκεκριμένα, επιθυμούμε η Θεία Λειτουργία να γίνεται και στη Σύγχρονη Μακεδονική γλώσσα έστω κάποιες Κυριακές στις περιοχές της Ελλάδας όπου διαβιούμε μακεδονόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εθνικά Μακεδόνες Έλληνες πολίτες. Επιτρέψτε μας να Σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα:
Δυστυχώς, εμείς οι ντόπιοι γηγενείς μακεδονόφωνοι εθνικά Μακεδόνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί των Νέων Χωρών μετά το 1913 αναγκαστήκαμε λόγω διωγμών και απαγορεύσεων να περιορίσουμε από το δημόσιο βίο πολλά ανθρώπινα δικαιώματά μας για να επιβιώσουμε.
Από την αρχή του περασμένου αιώνα Εκκλησία, Κράτος και παρακράτος στην Ελλάδα άλλοτε με σιωπηρή κι άλλοτε με φανερή βία, απειλές και εκφοβισμό άλλαξαν τη γλώσσα μας, τα ονόματά μας και την εθνική ταυτότητά μας.
Κατά το παρελθόν Μητροπολίτες στη Βόρεια Ελλάδα πρωτοστάτησαν στο γκρέμισμα παλαιών Μακεδονικών Ορθόδοξων Ναών με αγιογραφίες και επιγραφές στο κυριλλικό αλφάβητο με το πρόσχημα ότι ήταν ετοιμόρροπες.
Ακόμη και σήμερα είμαστε θύματα σιωπηρής εχθρότητας και μισαλλοδοξίας σημαντικής μερίδας κληρικών των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που απευθυνόμαστε απευθείας σε Εσάς μέσω του πολιτικού μας φορέα Ουράνιο Τόξο.
Γνωρίζοντας ότι οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών της Βόρειας Ελλάδας υπάγονται Ποιμενικά στη δική Σας δικαιοδοσία παρακαλούμε να ασχοληθείτε και να κάνετε δεκτά τα αίτηματά μας.
Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας πιστεύουμε ότι ήρθε ο καιρός να υπάρξει ένα τέλος στην αδικία προς εμάς τους ντόπιους μειονοτικούς μακεδονόφωνους Ορθοδόξους Χριστιανούς εθνικά Μακεδόνες της Ελληνικής επικράτειας που υπαγόμαστε στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και να βρεθεί λύση στα θρησκευτικά μας καθήκοντα σε ότι αφορά τη γλώσσα μας μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου από όλες τις πλευρές.
Επιθυμούμε να μας αγκαλιάσετε με την ίδια θέρμη όπως αγκαλιάζετε και τους μειονοτικούς Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ανοχή στις μειονότητες. Είναι κάτι που κι Εσείς Παναγιώτατε σε κάθε ευκαιρία τονίζετε προς κάθε κατεύθυνση.
Ζητούμε από Εσάς τον Ανώτατο επί της γης θρησκευτικό μας Ποιμένα να συμβάλλετε με κατανόηση στα θρησκευτικά μας δικαιώματα ως μειονότητα να ψάλουμε και να ακούμε τις προσευχές στη μητρική μας Σύγχρονη Μακεδονική γλώσσα και να βαφτίζουμε τα παιδιά μας με τα παραδοσιακά μας ονόματα.
Ευχής έργο θα ήταν μια συνάντηση για να Σας ενημερώσουμε σε ποιές Ενορίες των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών διαβιούμε Ορθόδοξοι Χριστιανοί εθνικά Μακεδόνες που επιθυμούμε να πραγματοποιείται η Θεία Λειτουργία μαζί με την Ελληνική γλώσσα και στη Σύγχρονη Μακεδονική γλώσσα με εναλλαγή στην ψαλμωδία των προσευχών πότε στη μια γλώσσα και πότε στην άλλη έστω κάποιες Κυριακές του χρόνου.
Επίσης, Σας παρακαλούμε να επιτρέψετε – γι αυτό Σας ζητούμε να ενημερώσετε τους Ιερείς των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών- τόσο την Βάπτιση όσο και την μετά θάνατο Μνημόνευση των Ορθοδόξων Χριστιανών εθνικά Μακεδόνων με τα παραδοσιακά μακεδονικά μας ονόματα: Ζόρα, Σόφκα, Στογιάνκα, Μπόρις, Ζλάτα, Ντόρε, Στόικο, Τόμε, Ντόρκα, Γκότσε, Βελίκα, Κύριλ, Σλάβα, Τράϊκο, Σπάσε, Κόλιο, Κίτκα, Στόγιαν, Πέτκο, Μήτρε, Σφέτα, Τράϊτσε, Τραγιάνκα, Σφέτκο, Ρίστο, Πέτκα, Βάσκα…
Προς επίρρωση των αιτημάτων μας Σας επισυνάπτουμε την αφήγηση ενός Ψάλτη που η στρατιωτική θητεία τον είχε φέρει στα μέρη μας πριν 15 περίπου χρόνια.
Αυτή η αφήγηση που θα διαβάσετε αποτυπώνει γλαφυρά αφενός την δυσαρέσκεια των μακεδονόφωνων πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών των Νέων Χωρών και αφετέρου την αμήχανα δύσκολη θέση των Ιερέων όταν αναγκάζονται να αναφέρουν αλλαγμένα τα ονόματα των πιστών κατά την τέλεση των Μυστηρίων τη στιγμή που και οι ίδιοι οι Ιερείς γνωρίζουν ότι αλλιώς είναι τα πραγματικά ονόματα με τα οποία τους αποκαλούν όλοι στη τοπική κοινωνία.
Είναι τουλάχιστον ασέβεια προς τους νεκρούς όταν, για παράδειγμα, ο Ιερέας είναι αναγκασμένος σε ένα Μνημόσυνο ή ένα Τρισάγιο κάποια μακαρίτισσα που στο χωριό όλοι τη γνώριζαν και τη λέγανε Ζόρα να την μνημονεύει με το εξελληνισμένο όνομα Αυγή, που δεν την ήξερε κανείς έτσι. Ούτε ο Θεός την ήξερε έτσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αφήγηση του Ψάλτη.
Ευελπιστούμε να έχουμε μια απάντηση εκ μέρους Σας. Είμαστε πάντα στην διάθεσή Σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση»!

Αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά μήπως είναι αργά;

Βέβαια, μόλις ενημερώθηκε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών περί των εξωφρενικών, διχαστικών, ανιστόρητων και αντεθνικών αιτημάτων του “Ουράνιου Τόξου”, απέστειλε επιστολή – διαμαρτυρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη! Στην οποία του αναφέρει, πως, τον μήνα Απρίλιο υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, συνήλθε το ΔΙΣ και εκφράζει την ανησυχία στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, για το αίτημα των αυτοαποκαλουμένων “μακεδονοφώνων” κατοίκων της Ελλάδος και του πολιτικού φορέως της ωσαύτως αυτοαποκαλούμενης μειονότητας “των εν Ελλάδι μακεδόνων” περί τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στο ιδίωμα της λεγομένης “μακεδονικής” γλώσσας και μάλιστα στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Βορείου Ελλάδος!
Ωστόσο, μήπως “είναι αργά για δάκρυα Στέλλα”;
Από τη στιγμή, που Πολιτεία και Εκκλησία “άνδρωσαν” το τέρας του αλυτρωτισμού και τώρα η Εκκλησία προσπαθεί να το “λαβώσει”;
Αφού ακόμη και σήμερα παρατηρούνται περίεργα και ύποπτα κρούσματα στους κόλπους της Εκκλησίας μας, ωσάν αυτά που παραπάνω, στην αρχή του άρθρου, σας παρέθεσα;
Άραγε τι θα πράξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος;
Ο οποίος κατηγορείται από πολλούς ως διεθνιστής και σύμμαχος της επιβολής της Πανθρησκείας;
Θα εκδηλώσει την απροθυμία μιας συνάντησης, που αν γίνει θα νομιμοποιήσει την ανύπαρκτη “Μακεδονική μειονότητα”;
Στην αντίθετη περίπτωση, θα γίνει σαφές πλέον, με τον κατηγορηματικότερο τρόπο, ότι Ελλάς και Ορθοδοξία προδόθηκαν από εκείνους που ορίστηκαν ως θεματοφύλακες τους!

Share this post