Προειδοποιητικό χτύπημα; Αναφορά για χρήση ρωσικής ΘΕΡΜΟΒΑΡΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ στην Ουκρανία – ΒΙΝΤΕΟ

Προειδοποιητικό χτύπημα; Αναφορά για χρήση ρωσικής ΘΕΡΜΟΒΑΡΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ στην Ουκρανία – ΒΙΝΤΕΟ
Πρόκειται για τον «πατέρα» των μη πυρηνικών βομβών.

Αναφορές για την 1η χρήση θερμοβαρικού έχουν αρχίσει και έρχονται από την Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, δήμαρχος της Οκτρίκα καταγγέλλει πως οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν θερμοβαρική βόμβα στην πόλη του, που βρίσκεται στην περιφέρεια Σούμι.

Ο Πάβλο Κουζμένο υποστήριξε πως «οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν θερμοβαρική βόμβα. Αυτός ο τύπος όπλου είναι γνωστή ως η πιο θανατηφόρα μη πυρηνική βόμβα, η οποία προκαλεί εκρήξεις που επιφέρουν τεράστιες θερμοκρασίες».

Το χτύπημα έγινε σε δεξαμενή πετρελαίου της περιοχής, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την ουκρανική πλευρά.

Από την ουκρανική πόλη έχουν αρχίσει και διαρρέουν στα social media βιντεο από μαύρους καπνούς που έχουν καλύψει την περιοχή:

 

Ένα άλλο περιστατικό από τα περίχωρα της πόλης Τσερκάσι στην κεντρική Ουκρανία φαίνεται να ενισχύει τους ισχυρισμούς για μεμονωμένες χρήσεις θερμοβαρικής βόμβας:

Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα;

Είναι εμπρηστικά όπλα που χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου και τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok.

Ο TOS-1A Solntsepek (ή αλλιώς “Ο ήλιος που Καίει”) είναι εκτοξευτής πολλαπλών θερμοβαρικών πυραύλων, τοποθετημένος σε σασί αρμάτων T-72. Αυτά τα όπλα αναμιγνύουν καύσιμα και αέρα σε ένα σύννεφο που, όταν πυροδοτείται, δημιουργεί τεράστια αποτελέσματα θερμότητας και πίεσης.

Στην πράξη, το κύμα έκρηξης που παράγεται συνήθως από ένα τέτοιο όπλο έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό που παράγεται από ένα συμβατικό συμπυκνωμένο εκρηκτικό.

Δείτε ένα ενδεικτικό βίντεο:

Share this post