Πρώτες αερομαχίες ΗΠΑ και Κίνας: F-35 εναντίον J-20 – Εντυπωσιασμένος ο Αμερικανός Διοικητής της USAF

Πρώτες αερομαχίες ΗΠΑ και Κίνας: F-35 εναντίον J-20 – Εντυπωσιασμένος ο Αμερικανός Διοικητής της USAF

«Το J-20 θα αλλάξει την ιστορία της Αεροπορίας»

Για πρώτη φορά έχουμε αερομαχίες ΗΠΑ και Κίνας γεγονός που σημαίνει πως η ένταση κλιμακώνεται περαιτέρω στις σχέσεις των δύο χωρών. Το συμβάν αποκάλυψε ο Διοικητής της Αεροπορίας του Ειρηνικού της USAF.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Διοικητή, F-35 αντιμετώπισαν J-20 πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Πιθανότατα αυτό έγινε πάνω από μία φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η Κίνα έχει παρουσιάσει το J-20, ως ανταγωνιστή των stealth μαχητικών 5ης γενιάς των ΗΠΑ, F-22 και F-35.

Κινέζοι αναλυτές αναφέρουν ότι το νέο τεχνολογικό επίτευγμα της Κίνας θα σπάσει το Δυτικό μονοπώλιο στην κατηγορία των stealth μαχητικών.

«Το J-20 θα αλλάξει επίσης την ιστορία της αεροπορίας στην περιοχή Ασίας και του Ειρηνικού. Στο παρελθόν, μόνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τoυςς όπως η Ιαπωνία ήταν σε θέση να παρατάσσουν stealth μαχητικά. Αλλά τώρα, το J-20 της Κίνας θα καταφέρει να σπάσει αυτό το μονοπώλιο», ανέφερε ο Song Zongping, ένας κινέζος στρατιωτικός αναλυτής, κάνοντας δηλώσεις σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

USAF: “Θερμή” συνάντηση F-35 και J-20

Ο Διοικητής της Αεροπορίας του Ειρηνικού της USAF, Kenneth Wilsbach, δεν αποκάλυψε πότε έλαβε χώρα η συνάντηση F-35 και J-20 ή εάν υπήρξαν περισσότερες από μία.

Μίλησε όμως για τον ρόλο του νέου κινεζικού μαχητικού.

«Είναι λίγο νωρίς να πούμε τι σκοπεύουν να κάνουν με το J-20, οπότε πραγματικά το μόνο που έχουμε δει είναι η αεροπορική υπεροχή του», λέει.

«Αλλά παρατηρούμε ότι το πετούν αρκετά καλά.

Nίκησε το J-20;

Πρόσφατα είχαμε –δεν θα το έλεγα ακριβώς εμπλοκή– όπου φτάσαμε σχετικά κοντά στα J-20 μαζί με τα F-35 μας στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και είμαστε σχετικά εντυπωσιασμένοι με την Διοίκηση και Ελέγχου του J -20.

Βλέπουμε σχετικά επαγγελματικές πτήσεις και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς τι σκοπεύουν να κάνουν με το J-20.

Εάν θα μοιάζει περισσότερο με ένα F-35 που είναι ικανό να κάνει πολλές, πολλές αποστολές ή όπως ένα F-22 που είναι κατά κύριο λόγο ένα μαχητικό που έχει ικανότητα κρούσης αέρος-εδάφους».

Η πλατφόρμα AEW&C της Κίνας: Tο KJ-500

Ο Wilsbach μίλησε επίσης για τη βασική πλατφόρμα AEW&C της Κίνας, το KJ-500.

Το KJ-500 διαθέτει τέσσερις στροβιλοκινητήρες και θεωρείται ότι παρέχει κάλυψη ραντάρ 360°.

«Το KJ-500 παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες από τις ικανότητές τους για βολές μεγάλης εμβέλειας», λέει ο Wilsbach.

«Μερικοί από τους πυραύλους αέρος-αέρος πολύ μεγάλου βεληνεκούς υποστηρίζονται από το KJ-500. Το να μπορώ να διακόψω αυτή την φονική αλυσίδα είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ» τόνισε.

Ο κινεζικός πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς PL-15 θεωρείται ότι έχει βεληνεκές άνω των 200 χλμ. Το κατευθυνόμενο από ραντάρ όπλο μεταφέρεται από αεροσκάφη όπως τα Chengdu J-10C, Shenyang J-11B, J-15 και J-16, το JF-17 Block 3 του Ισλαμαμπάντ και το J-20.

Οι παρατηρήσεις του Wilsbach υπαινίσσονται ότι το KJ-500 μπορεί να αναγνωρίσει και να ορίσει στόχους για κινεζικά μαχητικά, τα οποία στη συνέχεια εκτοξεύουν πυραύλους PL-15 από μεγάλες stand-off αποστάσεις.

Δείτε βίντεο

Share this post