Πυρηνικός σταθμός των ΗΠΑ έκλεισε λόγω «μικρής διαρροής» στο σύστημα αντιδραστήρων

Πυρηνικός σταθμός των ΗΠΑ έκλεισε λόγω «μικρής διαρροής» στο σύστημα αντιδραστήρων

Ο πυρηνικός σταθμός VC άρχισε να λειτουργεί το 1982. Ένα σχέδιο για την προσθήκη δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο ήδη υπάρχον εργοστάσιο εγκαταλείφθηκε τον Ιούλιο του 2017 λόγω ζητημάτων κόστους και διαχείρισης.

Ο πυρηνικός σταθμός VC της Dominion Energy στην κομητεία Fairfield της Νότιας Καρολίνας έκλεισε την περασμένη Τετάρτη μετά από αυτό που οι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «μικρή διαρροή» στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Dominion Energy, Κεν Χολτ, η διαρροή παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς, ώστε σε καμία περίπτωση να μην επηρεαστεί το περιβάλλον.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό», δήλωσε ο Χολτ, όπως ανέφερε η Post and Courier. «Αν και η μικρή διαρροή δεν είναι σε επίπεδο που θα απαιτούσε διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων, οι φορείς πήραν την απόφαση να κλείσουν τον αντιδραστήρα για να αντιμετωπίσουν τη διαρροή».

Το προσωπικό εργάζεται πυρετωδώς για να «εντοπίσει και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άλλα επιζήμια στοιχεία», σημειώνει ο Χολτ.

Ωστόσο, ο Χολτ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε η μονάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικής λειτουργίας, επειδή αυτό θεωρείται «ευαίσθητη πληροφορία».

Ο υπεύθυνος για την πυρηνική ασφάλεια, Τομ Κλέμεντς, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης στην Βιρτζίνια δεν ενημέρωσε τους πολίτες για την διαρροή με επίσημη δήλωση. Αντίθετα, η Dominion Energy επιβεβαίωσε μόνο τη διαρροή αφού πρώτα ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

«Θα έπρεπε να έχουν ειδοποιήσει τους πολίτες. Με τα πυρηνικά εργοστάσια, είναι απαραίτητο να ισχύει πλήρης διαφάνεια σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια», δήλωσε ο Κλέμεντς.

Ωστόσο, ο Χολτ σημείωσε ότι η εταιρεία ενημέρωσε την Ρυθμιστική Επιτροπή πυρηνικών για τη διαρροή και πως δεν υποχρεούται να προβεί σε άλλες δημόσιες δηλώσεις.

sputniknews.gr

Share this post