Πως ο αγωγός East Med ήταν η σταγόνα για να αποφασίσει ο Τραμπ τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Πως ο αγωγός East Med ήταν η σταγόνα για να αποφασίσει ο Τραμπ τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Δεν πρέπει – στη φάση αυτή – να «σηκώσουμε ψηλά» την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ . Ενδεχομένους να ενδεικνυόταν  και η αναβολή της !

Αυτό που βλέπετε είναι μια γεωπολιτική τάση να εκδιωχθούν οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή . Για το εάν  τούτο θα μας ωφελήσει , το αφήνουμε στην κρίση σας .

Όταν πλέον απέτυχαν οι Προσπάθειες των Αμερικανών  να προκαλέσουν πόλεμο Ιράν – Ισραήλ , οι ΗΠΑ είδαν μπροστά τους ένα γεωπολιτικό τείχος . Είδαν – σε επίπεδο πληροφοριών και «κατανόησης» – τη συνεργασία Ρωσίας , Κίνας και Ιράν σε συστήματα αντιεροπορικής άμυνας στην  Συρία να συνεργάζονται άψογα καθιστώντας σχεδόν άχρηστα τα F-35 σε ευαίσθητες περιοχές

Ήδη , οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός βραχίονας του ιρανικού καθεστώτος επικεφαλής των οποίων ήταν ο δολοφονηθείς  Σουλεϊμανί , είχε τον έλεγχο των ναυτικών επιχειρήσεων στον Περσικό Κόλπο και τα στενά του Ormuz  όπου μεγάλο ποσοστό του 30% της παραγωγής πετρελαίου εκεί , διακινείται από το στενό αυτό  . Ήταν πλέον ξεκάθαρη η στήριξη της Ρωσίας στο Ιράν , μιας Ρωσίας  που πρόσφατα είχε κυριαρχήσει και στην Συρία .

Είχε ήδη λοιπόν αναπτυχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο που φαινόταν μέσα από τις γνωστές δολιοφθορές σε δεξαμενόπλοια και τις αλληλοκατηγορίες .

Εν τω μεταξύ ,η  Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης  ( που σε κάθε περίπτωση δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα αποτελώντας  αίτιο εξελίξεων και αντιδράσεων  ) μπήκε σφήνα στο γενικό τοπίο , αφού , επισημοποιήθηκε η προσπάθεια – μέσω της Τουρκίας – της Ρωσίας να ακυρώσει ή να καθυστερήσει  τον αγωγό  East Med  που θα σήμαινε την απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικού Φυσικό αέριο . Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι  ενισχύθηκε η αίσθηση πως η Ρωσία προελαύνει κι ότι , μετά την Συρία , πατάει στη Λιβύη ΚΑΙ μέσω Τουρκίας, παρά την παραπληροφόρηση ότι η Ρωσία αντιμάχεται την Τουρκία στη Λιβύη για να μην φανεί μια ακόμα στρατηγική ήττα των ΗΠΑ .

Η κίνηση λοιπόν της  Αμερικανο- ισραηλινής κοινοπραξίας που ακούει στο όνομα , αγωγός EastMEd  να ενσωματώσει ΕΠΙΣΗΜΑ πλέον και σε κοινή θέα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ Ελλάδα και Κύπρος ( γι αυτό Αίγυπτος και Ιταλία δεν φάνηκαν σ αυτήν την φάση, έβλεπαν τις εξελίξεις  ) έδειξε την ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ να στηριχθούν σε δυνατές συμμαχίες , μετά και την απόκτηση από τη Τουρκία των Ρωσικών S-400

Η Αδυναμία αυτή έγκειται στο ότι , στηριζόμενες οι ΗΠΑ σε ανίσχυρα Κράτη , «βγήκαν εκείνες μπροστά» , δεδομένο που σε ένα πόλεμο δια των αντιπροσώπων τους θέτει στην 1η γραμμή πυρός .

Ένιωσαν συνεπώς οι ΗΠΑ ( και σωστά ) ότι είναι πλέον εκτεθειμένες σε απευθείας επιθέσεις των δυναμένων που τους μισούσαν ή δεν τους ήθελαν στην Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή. Οι δυνάμεις αυτές συνασπιζόταν και συντονιζόταν πλέον σε καίριο κτύπημα  σε βάρος των  ΗΠΑ ,  προάγγελος του οπίου ήταν η επίθεση σιιτών στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη που προηγήθηκε της δολοφονίας του Σουλεϊμανί .

Με την δολοφονία λοιποί του Νο2 του Ιράν , ο Τραμπ , στέρησε από το αντίπαλό του στρατόπεδο την περαιτέρω ετοιμασία του για ένα καίριο κτύπημα σε βάρος της Αμερικής .

Το ερώτημα είναι . Είναι ή όχι μη ανεπιστρεπτί η κατάσταση δεδομένου του ότι μια Iρανική απάντηση στο κτύπημα κατά του Σολεϊμάνι σε αυτή τη φάση , θα  οδηγήσει σε πόλεμο υπό την απειλή χρήσης πυρηνικών . Ποιοι λέτε να μπουν στο στόχαστρο των «θυμωμένων»;

Μην ξεχνάμε ότι το Ιράν είναι Πυρηνική δύναμη κι ότι ένα από τα στρατηγεία του αντιπάλου στρατοπέδου των ΗΠΑ είναι τα κατεχόμενα της Κύπρου .  Ήδη , πρόταση συμμαχίας Ιράν και Τουρκίας κατά των ΗΠΑ απεύθυνε ο Ιρανός πρόεδρος Ηασάν Ρουχανί στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν

Θα χάσει την ευκαιρία αυτή ο Ενρτογάν που ανακατεύεται όπου υπάρχει πρόβλημα για να καταστεί απαραίτητος;

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ omada.h.strategy@gmail.com

Σημ.( η Ο.Υ.Σ ) είναι πλέον για τη γεωπολιτική Στρατηγική , ότι η Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης για την Εθνική και εσωτερική ασφάλεια . Αποκλειστική της μέριμνα είναι η υλοποίηση του σχεδίου «ΦΑΛΑΓΓΑ η Ελληνική Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται »

Share this post