Πόλεμος νεύρων με το Oruc Reis: Έφθασε στα 9 μίλια από το Καστελόριζο – Πού βρίσκονται τα συνοδευτικά του – Οι κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα.

Πόλεμος νεύρων με το Oruc Reis: Έφθασε στα 9 μίλια από το Καστελόριζο – Πού βρίσκονται τα συνοδευτικά του – Οι κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα.

Το τουρκικό ερευνητικό πέρασε τα 12 μίλια νωρίς το πρωί της Τρίτης, με τον πομπό του μέχρι αυτήν την ώρα να παραμένει κλειστός.

«Πόλεμο» για γερά νεύρα πραγματοποιεί η Τουρκία στο Αιγαίο και κοντά στο Καστελόριζο, στέλνοντας το Oruc Reis να… παρελαύνει εντός των 12 μιλίων από το Καστελόριζο.Το τουρκικό σεισμογραφικό πέρασε τα 12 ναυτικά μίλια νωρίς το πρωί, συνοδεία των πολεμικών πλοίων του, με την πορεία του να είναι βορειοανατολική. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, η οποία έγινε στις 10:30, έφτασε μέχρι και τα 9 μίλια, ωστόσο ο πομπός του παραμένει κλειστός για πάνω από 9 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι είναι άγνωστη η πορεία του.

Ataman και Cengiz Han μια «ανάσα» από το Καστελόριζο

Τα δύο βοηθητικά τουρκικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis «έκλεισαν» το στίγμα τους, αρκετές ώρες μετά από το ερευνητικό και από εκεί μπορεί να φανεί η πορεία του πρώτου προς το Καστελόριζο.

Δείτε που βρισκόταν το Ataman πριν από περίπου 3 ώρες

Δείτε που βρισκόταν το Cengiz Han πριν από2 ώρες

Δείτε που ήταν το Oruc Reis πριν από 10 ώρες, συγκριτικά με τα βοηθητικά του. 

Διπλή αντεπίθεση της Ελλάδας: Ζητά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Την άσκηση του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζήτησε με επιστολές του προς του ομολόγους του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία ο Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτεριικών, μετά την επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi για τη συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ -Τουρκία, κάλεσε τις τρεις χώρες κράτη – μέλη να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Βέμπερ: «Ναι» στην αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σε δήλωση στήριξης της ελληνικής επιστολής σχετικά με την τελωνειακή σύνδεση Ε.Ε.-Τουρκίας προέβη, μέσω της «Καθημερινής», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει» αναφέρει ο κ. Βέμπερ. «Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, στη βόρεια Κύπρο και με τις έρευνες για αέριο που διεξάγει, οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, είναι προφανείς σε όλους. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς υποστηρίζω κάθε θεμιτή αντίδραση, μεταξύ των οποίων την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και νέες κυρώσεις κατά ατόμων».

Ο συντηρητικός Γερμανός ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν αρκετά ισχυρή». Είναι σαφές, τόνισε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν είναι έτοιμος για έναν εποικοδομητικό διάλογο» και ότι «τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε και να δράσουμε».

newpost.gr

Share this post