Πώς η Κίνα και το Ιράν αψηφούν τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Πώς η Κίνα και το Ιράν αψηφούν τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα άλλα 20 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού κατευθύνονται προς τα κινεζικά λιμάνια.
Από την αρχή του 2019 έως τον Μάιο του ίδιου έτους, υπολογίζεται ότι τα ιρανικά πετρελαιοφόρα έχουν ξεφορτώσει περίπου 12-14 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετραλείου σε κινεζικά λιμάνια, παρά τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει οι ΗΠΑ για τον ιρανικό μαύρο χρυσό.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, δεν φαίνεται σοβαρή πιθανότητα να μπορεί να επηρεάσει τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και τις αγορές πετρελαίου, σε περίπτωση που το Πεκίνο αποφασίσει να συνεχίσει πιο δραστικά με αυτή την τακτική.
«Αν η Κίνα προχωρήσει σε επιθετικές αγορές αργού πετρελαίου από το Ιράν και απορροφήσει κάποιες από τις αποθηκευμένες ποσότητες, οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν πιθανότατα κατά 5-7 δολάρια ανά βαρέλι», δήλωσε στο CNBC ο John Kilduff, στέλεχος της εταιρείας εμπορίας ενέργειας Again Capital.
Επίσης, τόνισε ότι «Θα ήταν μια εύλογη διέξοδος για τις προμήθειες του Ιράν που έχουν πληγεί σημαντικά από τις αμερικανικές κυρώσεις».
Για την ώρα, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται να ανησυχούν για το ιρανικό πετρέλαιο, δεδομένου ότι δεν έχει προχωρήσει ο εκτελωνισμός αυτών των ποσοτήτων και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Πάντως,αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα άλλα 20 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού κατευθύνονται προς τα κινεζικά λιμάνια, κάτι που ωφελεί σημαντικά τόσο το Ιράν όσο και την Κίνα.
Το Ιράν έχει πλέον μειωμένες εξαγωγές, κάτι που συνεπάγεται αύξηση των αποθηκευμένων ποσοτήτων σε χερσαία και πλωτά μέσα, χωρίς όμως αυτό να το υποχρεώνει σε διακοπή άντλησης πετρελαίου.
Η αποθήκευσή του σε κινεζικά λιμάνια προσφέρει στο Ιράν μια βολική λύση, μια και πλέον δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιεί τόσα δεξαμενόπλοια ως πλωτές εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Εν τω μεταξύ, η συγκεκριμένη κατάσταση βολεύει την Κίνα επειδή λαμβάνει μια σημαντική έκπτωση στο πετρέλαιο, κάτι που λειτουργεί σαν αμοιβή για τις υπηρεσίες που παρέχουν στο Ιράν οι κινεζικές εταιρείες.
Όλα αυτά έρχονται εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Donald Trump ανακοίνωσε την Πέμπτη 1/8/2019 ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε νέους δασμούς προς την Κίνα ύψους 300 δισ. δολαρίων.
Παρ’ όλα αυτά, οι κινήσεις που θα αποφασίσουν να κάνουν οι Κινέζοι σχετικά με τα 20 εκατομμύρια ιρανικά βαρέλια (σ.σ. που είναι καθ’ οδόν προς Κίνα), μπορεί να αποτελέσει κλειδί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας, μια σημαντική ευκαιρία για την Κίνα ή μια ωρολογιακή βόμβα για αγορές πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Share this post