Ρωσία: Tέλος οι σχέσεις με ΕE και οι συναλλαγές σε δολάριο! – Η Μόσχα “έκαψε” το χαρτί των κυρώσεων – Ανοίγει ο δρόμος για επίθεση στην Αν. Ουκρανία (βίντεο).

Ρωσία: Tέλος οι σχέσεις με ΕE και οι συναλλαγές σε δολάριο! – Η Μόσχα “έκαψε” το χαρτί των κυρώσεων – Ανοίγει ο δρόμος για επίθεση στην Αν. Ουκρανία (βίντεο).

Η Ρωσία μετά τις σχέσεις με ΗΠΑ, Βρετανία, ΝΑΤΟ τερματίζει και τις σχέσεις της με την ΕΕ σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ!

 

Από την στιγμή που τερματίζονται οι σχέσεις με την ΕΕ, τότε ποιες κυρώσεις να φοβηθεί η Μόσχα; Απ ότι φαίνεται ανοίγει ο δρόμος για ολομέτωπη επίθεση στην Αν. Ουκρανία!

 

Η Μόσχα μόλις “έκαψε” το αμερικανικό χαρτί των κυρώσεων!

Ας προσέξουμε και κάτι άλλο. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλάι του Κινέζου ομολόγου του και αυτό έχει μεγάλο συμβολισμό.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Σ. ΛΑΦΡΟΦ

“Η Μόσχα δεν έχει σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό, αλλά μόνο με μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Λι έπειτα από συνομιλίες που είχαν.

«Δεν υπάρχουν σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό. Όλη η δομή των σχέσεων αυτών καταστράφηκε από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών», εξήγησε ο Λαβρόφ.

«Αν και εφόσον οι Ευρωπαίοι θεωρήσουν σωστό να εξαλείψουν αυτές τις ανωμαλίες στις επαφές με τον μεγαλύτερό τους γείτονα, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις αυτές με βάση την ισότητα, την αναζήτηση της εξισορρόπησης των συμφερόντων», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Παράλληλα ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι Ρωσία και Κίνα θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις από τις απειλές μη φιλικών χωρών.

«Δεν μπορεί κανείς να συναλλάσσεται μέσω τελεσιγράφων, μέσω κυρώσεων, αναγκάζοντας άλλες χώρες να υιοθετούν ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς», σχολίασε.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η Μόσχα απορρίπτει τις προσπάθειες της Δύσης να παρουσιάσει τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες της «διπλωματίας των εμβολίων» κατά της covid-19, καθώς αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού και οι δύο χώρες, επεσήμανε ο Λαβρόφ, επέδειξαν παραδειγματική ειλικρίνεια και αλληλοβοήθεια στη μάχη κατά της covid-19.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτό που ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν επεσήμανε χθες στη διάρκεια μιας συνάντησης για την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, όταν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να οδηγούμαστε από ανθρωπισμό σε αυτά τα ζητήματα, από το ενδιαφέρον να σώσουμε ζωές και όχι από γεωπολιτικές σκέψεις και μια εμπορική προσέγγιση να ξεπεράσουμε τον ανταγωνιστή», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να το θυμούνται όλοι αυτό, περιλαμβανομένων των εταίρων μας στη Δύση που προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες του λεγόμενου τομέα ‘της διπλωματίας των εμβολίων’. Αυτό είναι εντελώς αναληθές», σημείωσε ο Λαβρόφ.

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

Η Ρωσία αναζητεί τρόπους εξουδετέρωσης του δολαρίου στο πλαίσιο αποφυγής των αμερικανικών κυρώσεων όπως αποκάλυψε πρώτο χτες στην Ελλάδα το WarNews247.

Οι κίνδυνοι κυρώσεων από τις ΗΠΑ θα πρέπει να μειωθούν με τη μετάβαση σε διακανονισμούς σε εθνικά ή εναλλακτικά νομίσματα σε σχέση με το δολάριο, αποφεύγοντας τη χρήση του στα συστημάτων πληρωμών που ελέγχονται από τη Δύση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε σε κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης:

«Πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους κυρώσεων ενισχύοντας την τεχνολογική μας ανεξαρτησία, μεταβαίνοντας σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και σε παγκόσμια νομίσματα, εναλλακτικά του δολαρίου.

Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη χρήση διεθνών συστημάτων πληρωμών που ελέγχονται από τη Δύση».

Ακόμα, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να ενισχύσουν την ανεξαρτησία τους.

Χαρακτηριστικά, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε:

«Βλέπετε πώς οι ΗΠΑ κηρύσσουν το καθήκον τους να περιορίσουν τις δυνατότητες τεχνολογικής ανάπτυξης τόσο της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εξήγησε ότι η ζωή αναγκάζει και τα δύο κράτη, τη Ρωσία και την Κίνα, να οικοδομήσουν μια γραμμή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξαρτώνται από τις «ιδιοτροπίες των δυτικών εταίρων».

Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε:

«Προωθούν την ιδεολογική τους ατζέντα με στόχο τη διατήρηση της κυριαρχίας τους με την αναστολή της ανάπτυξης άλλων χωρών. Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με την αντικειμενική τάση και, όπως είθισται να λέγεται, “βρίσκεται στη λανθασμένη πλευρά της ιστορίας”».

Καταληκτικά, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του πως η ιστορική διαδικασία «θα πάρει τον δρόμο της ούτως ή άλλως».

«Στην χειρότερη φάση… ever οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ»

Στην πιο δυσοίωνη ιστορική τους φάση βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ, χειρότερες ακόμα και από αυτές της Σοβιετικής Ένωση επί Ψυχρού Πολέμου, καθώς όπως αναφέρει ο Ρώσος ΑΝΥΠΕΞ Alexander Grushko «βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους».

«Πρακτικώς η αλληλεπίδραση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας έχει τελειώσει και βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σημείο από τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου».

«Η Συμμαχία δεν ήταν ικανή να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ασφαλείας και για λόγους της δικής της επιβίωσης, επέστρεψε στα αφηγήματα του Ψυχρού Πολέμου, περί απειλών από την Ανατολή» είπε ο έμπειρος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με αυτόν, μόνο συστημικές επαφές μεταξύ των στρατιωτικών διοικήσεων Ρωσίας και ΝΑΤΟ μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

«Στο σημείο μηδέν και οι σχέσεις με Βρετανία»

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Βρετανία είπε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι «σχεδόν νεκρές», μετά από μια βρετανική στρατηγική έκθεση που κατατάσσει την Ρωσία ως «οξεία ευθεία απειλή».

Η περιβόητη αυτή έκθεση αφορά τον προσανατολισμό της Βρετανίας στην εξωτερική πολιτική μετά το Brexit και αναφέρει την Ρωσία ως «πλήρες φάσμα απειλών».

Ο Andrei Kelin άσκησε κριτική στην απόφαση της Βρετανίας να στηρίξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο έναντι της Ρωσίας, αντιστρέφοντας την πολιτική δεκαετιών.

Σύμφωνα με την έκθεση θα αυξηθούν οι πυρηνικές κεφαλές της Βρετανίας στις 260 μέχρι το 2030.

warnews247.gr

Share this post