Ρωσική «αεραπόβαση» με εκατοντάδες Ρώσους στρατονόμους από την Τσετσενία στην Συρία

Ρωσική «αεραπόβαση» με εκατοντάδες Ρώσους στρατονόμους από την Τσετσενία στην Συρία

Έξαλλος ο Λαβρόφ με ΝΑΤΟ: «Θέλετε να φτιάξετε ζώνη ασφάλειας μέσα στην δική μας ζώνη ασφάλειας;»!

Εκατοντάδες Ρώσοι Σστρατονόμοι έφτασαν στην Συρία όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να επιτηρήσουν τους όρους της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για τη ζώνη ασφάλειας στην βόρεια Συρία.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές στο ΝΑΤΟ που επιζητούν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, ζητώντας ορισμένες χώρες τη δημιουργία ζώνης ασφάλειας στα όρια της ήδη υπάρχουσας Ρωσίας και Συρίας, κάτι που βέβαια οι ΗΠΑ προς το παρόν δεν συμμερίζονται καθόλου.

Βάσει της συμφωνίας του Ρώσου και του Τούρκου προέδρου η ρωσική στρατιωτική Αστυνομία και συριακές δυνάμεις θα αναλάβουν να απομακρύνουν όλες τις δυνάμεις του YPG σε απόσταση 30 χλμ. από την συνοριακή γραμμή Συρίας-Τουρκίας.

Οι δυνάμεις της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας  προέρχονται από την περιοχή της Τσετσενίας και μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη Il-76 στην ρωσική βάση Χμειμίμ πριν μεταφερθούν οδικώς στη βόρεια Συρία προκειμένου να ξεκινήσουν περιπολίες  και αναλάβουν την απομάκρυνση όλων των κουρδικών δυνάμεων από την ζώνη πλάτους 30 χλμ. αναφέρει το Interfax.

Έξαλλος ο Λαφρόφ με ΝΑΤΟ και Γερμανία

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός σε ότι αφορά τα σχέδια κάποιων χωρών του ΝΑΤΟ για την εγκαθίδρυση «ζώνης ασφάλειας» στη… βόρεια Συρία στα ίδια όρια με την ήδη υπάρχουσα, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κάτι θετικό.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίρκενες της Νορβηγίας, μετά τη συνάντηση που είχε με την Νορβηγίδα ομόλογο του Ίνε Έρικσεν Σιορέϊντ, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως αυτή την εβδομάδα ο γ.γ, του ΝΑΤΟ “άρχισε να κάνει περίεργες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες μερικά μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν αυτή την πρόταση , ενώ μερικά δεν την υποστηρίζουν και τόσο. Εάν όμως ήδη λέγεται ότι οι νατοϊκοί θέλουν να αναλάβουν αυτό το καθήκον (την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρειο-ανατολική Συρία), τότε φυσικά η πρόταση αυτή δεν εμπεριέχει τίποτα το καλό και δεν χρειάζεται να ψαχνόμαστε”.

“Υπάρχουν οι ρωσο-τουρκικές συμφωνίες, τις οποίες υποστηρίζουν η Δαμασκός και οι Κούρδοι και οι οποίες πρέπει να εφαρμοσθούν» συμπλήρωσε. .

Όσον αφορά στην ίδια την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο βορειοανατολικό τμήμα στη Συρία, η οποία θα είναι υπό των έλεγχο διεθνούς δύναμης, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία «προς το παρόν δεν αντιλαμβάνεται καθόλου για ποιο πράγμα συγκεκριμένα γίνεται λόγος».

Μάλιστα έκανε λόγο για αοριστία της πρότασης που έκανε «για πρώτη φορά η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας (Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ)» είπε «ότι μόλις την έκανε αντιμετωπίσθηκε επικριτικά από άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης».

Share this post