Σκιώδης παρέμβαση στην Ελλάδα!!! Τι δουλειά έχει εδώ η εταιρεία Palantir;;;

Σκιώδης παρέμβαση στην Ελλάδα!!! Τι δουλειά έχει εδώ η εταιρεία Palantir;;;

Ένα πάρα πολύ σοβαρό ρεπορτάζ…

Πριν λίγες μέρες, στις 7 Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε Δελτίο Τύπου της εταιρίας Palantir στην ιστοσελίδα businesswire. Σε αυτό ανακοινώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρίας, Alex Karp και το στέλεχος της Palantir, Josh Harris.

Την πληροφορία αυτή ανακάλυψε το vouliwatch και πας προξένησε έντονο ενδιαφέρον και πολλά ερωτηματικά.

Καταρχάς, το Vouliwatch, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2014 ως πολιτικά ανεξάρτητη, αυτοχρηματοδοτούμενη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Μέσω αυτής οι πολίτες μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα σε βουλευτές κι ευρωβουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Vouliwatch, λοιπόν, η τηλεδιάσκεψη είχε ως θέμα την επέκταση της συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Palantir στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μια συνεργασία που είχε εγκαινιαστεί ήδη από τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, δημοσιεύματα στον τύπο και σχετικό tweet του Πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα, Geofrrey Pyatt.

Δείτε σχετικό tweet:

 

Το Vouliwatch, θέτοντας το ερώτημα αν υφίσταται «αδιαφανής συνεργασία;», γράφει:

«Τουλάχιστον παράξενο θα χαρακτηρίζαμε το γεγονός ότι ούτε η εν λόγω συνεργασία ούτε η ανωτέρω τηλεδιάσκεψη έχουν ανακοινωθεί ή επικοινωνηθεί στο ελάχιστο από την Ελληνική Κυβέρνηση προς τα Μ.Μ.Ε. Ειδικά όταν, καθ’ όλο το διάστημα της πανδημικής κρίσης, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας αλλά και τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων αποστέλλουν εντατικά ενημερωτικό υλικό για οποιαδήποτε τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί».

Συνεχίζει το Vouliwatch:

Η Palantir Technologies, είναι μια αμερικάνικη εταιρία που ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία, αποθήκευση και «εξόρυξη» (data-mining) δεδομένων σε όλο τον κόσμο, με βασικά τους προϊόντα τα λογισμικά Gotham και το Foundry. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρίας και σχετικά δημοσιεύματα σε διεθνή site (Bloomberg, NYTimes) o τεχνολογικός γίγαντας βοηθά κυβερνήσεις και τις αρχές καταστολής να διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δεδομένων.

Πρόσφατα, περισσότερες από δώδεκα χώρες – συμπεριλαμβανομένης όπως φαίνεται και της Ελλάδας – χρησιμοποιούν το λογισμικό τους Foundry για διασύνδεση δεδομένων (data integration) στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία του Covid-19. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι -σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg- το λογισμικό κατ’αρχάς παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ από την Palandir στις κυβερνήσεις.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο είναι το κέρδος μιας τόσο μεγάλης εταιρίας, η οποία είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με 12 δις δολάρια και απασχολεί σήμερα 2.500 υπαλλήλους- όλους και όλες αφοσιωμένους στα λογισμικά ανάλυσης της πανδημίας-, όταν δεν λαμβάνει αντίτιμο για τις υπηρεσίες της;

Εν συνεχεία το Vouliwatch δίνει κάποια σημαντικά στοιχεία για την Palatirn:

Ιδρύθηκε από τον Peter Thiel αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της 9/11 στους Δίδυμους Πύργους. Έχει πάρει το όνομά της από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και τις Palantir σφαίρες που μπορούσαν να δουν μακριά.
Είχε αρχικό χρηματοδότη και πελάτη τη CIA (με επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν).
Συνεργάστηκε με το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και τις αρχές επιβολής του νόμου – καταστολής, παρέχοντας υπηρεσίες παρακολούθησης (surveillance).
Έχει δεχτεί πολλά πυρά από τον κόσμο των ακτιβιστών αλλά και των ΜΜΕ, καθώς έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής και για κατάχρηση εξουσίας.
Μάλιστα, στην Αμερική τα λογισμικά τους έχουν χρησιμοποιηθεί για προληπτική αστυνόμευση και αναγνώριση πιθανών μελλοντικών υπόπτων / εγκληματιών με βάση τη συλλογή προσωπικών δεδομένων (φυλή, κατοικία, ηλικία, αναγνώριση προσώπου κτλ).
Η τεχνολογία για την αναγνώριση προσώπου (facial recognition) που παρέχει η έτερη εταιρία του συνιδρυτή της Palantir, Peter Thiel (ClearView AI) έχει χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική αστυνομία για να προσάγει πολίτες που θεωρεί υπόπτους να διαπράξουν μελλοντικά αδικήματα, που ουδεμία σχέση έχουν με την τρομοκρατία.
Στην Ευρώπη συνεργάζεται με τη Europol και στη Γαλλία με τις μυστικές υπηρεσίες και την αντιτρομοκρατική. Όπως έχει δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Palantir, Alex Karp, αναφερόμενος στην επιτυχία της συνεργασίας τους και την αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων- «Πιστεύω ότι ο δυτικός πολιτισμός έχει αναπαυθεί στους μικρούς μας ώμους αρκετές φορές τα τελευταία 15 χρόνια».

PALANTIR ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα πάντα με το vouliwatch, στην περίπτωση της Ελλάδας προκύπτουν τα εξής:

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πλατφόρμα λογισμικού Palantir Foundry για να παρέχει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους που ασχολούνται με τον κορωνοϊό, οδηγίες, «ροές εργασιών».
Η Palantir έχει αναπτύξει ένα κέντρο ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, το οποίο εμφανίζει μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο.

Κατά αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πραγματοποιείται ενδεχομένως μεταφορά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών / ασθενών Covid σε τρίτα μέρη (ιδιωτική, κερδοσκοπική, αμφιλεγόμενη εταιρία-τιτάνας), χωρίς να ελέγχονται, κάτι που αν ισχύει, παραβιάζονται οι ρυθμίσεις του GDPR, το ενωσιακό δίκαιο αλλά και το εθνικό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Έχουν αποσταλεί επιστολές και αιτήματα κατάθεσης εγγράφων τόσο στην Palantir όσο και στην κυβέρνηση, καταλήγει το άρθρο. Ένα αν μη τι άλλο πολύ σοβαρό θέμα!

el.gr

Share this post