«Σκούρα» τα πράγματα για την Τουρκία στην Συρία – Όλες οι σημερινές λεπτομέρειες (ΧΑΡΤΗΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Σκούρα» τα πράγματα για την Τουρκία στην Συρία – Όλες οι σημερινές λεπτομέρειες (ΧΑΡΤΗΣ-ΒΙΝΤΕΟ)
Που βρίσκονται οι Ρώσοι και οι Σύροι….

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στις τουρκικές δυνάμεις και στους συμμάχους τους που προσπαθούν να καταλάβουν μία πόλη- κλειδί στη μεθόριο με την Τουρκία.

Η τουρκική επιχείρηση είναι χωρισμένη σε δύο μέτωπα (ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη) και κανένα δεν δείχνει να πηγαίνει καλά, με την κατάσταση για την Άγκυρα να είναι πιο δύσκολη στο δυτικό μέτωπο.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ανατολικά του Ευφράτη τουρκικές δυνάμεις μαζί με τους ισλαμιστές συμμάχους τους, που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή μήκους μεγαλύτερων των 100 χιλιομέτρων. Ωστόσο, η περιοχή αυτή είναι έρημος και άρα στην ουσία η Τουρκία δεν έχει επιτύχει κάτι το σπουδαίο.

Οι τουρκικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την μεθοριακή πόλη- κλειδί Ρας αλ Άιν.

Ωστόσο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι YPG, «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ρας αλ Άιν», καταφέρνοντας να  καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων «χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις».

Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν επίσης αναπτυχθεί νότια της Ρας αλ Άιν, προκειμένου να σιγουρευτούν εκ μέρους της Ρωσίας, ότι οι Τούρκοι δεν θα υπερβούν τα εσκαμμένα, καθώς η άτυπη συμφωνία προβλέπει απλά μια ζώνη ασφαλείας για την γείτονα (διαβάστε ΕΔΩ), ωστόσο, όπως όλα δείχνουν όχι όπως την είχαν σκεφτεί οι Τούρκοι.

Στην πόλη Μάνμπιτζ, έχουν αναπτυχθεί συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με την συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya.

Μαζί με αυτούς υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι δηλώνουν δημοσιογράφοι.

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Δυτικά του Ευφράτη τώρα, ο τουρκικός στρατός δεν τολμά να περάσει τα σύνορα της Συρίας, καθώς εκεί βρίσκεται η καρδιά του συριακού Κουρδιστάν με τους καλύτερους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι διαθέτουν ισχυρό εξοπλισμό.

Στο Κομπάνι (εντός περιοχής που οι Τούρκοι θέλουν για ζώνη ασφαλείας), ακόμα πιο δυτικά, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, επικρατεί απόλυτη ηρεμία, με τους Κούρδους να είναι εκεί καλά οργανωμένοι.

ΘΥΜΑΤΑ

Υπάρχουν πληροφορίες για αρκετά θύματα από τους ισλαμιστές και τους τουρκμένους που στηρίζουν την Τουρκία. Επιπλέον, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σήμερα από όλμους που εκτόξευσαν Κούρδοι αντάρτες από την πόλη Μάνμπιτζ.

Δύο όλμοι που προήλθαν από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), προκάλεσαν τον θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό ακόμη 12 στην πόλη Κιζίλτεπε, κοντά στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας στην επαρχία Μαρντίν, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Τα νέα για την Τουρκία δεν είναι καθόλου καλά! Αφενός οι Κούρδοι μαχητές προκαλούν όλο και περισσότερες απώλειες στις δυνάμεις που στηρίζονται από την Άγκυρα, αφετέρου Σύροι και Ρώσοι έχουν στηθεί σε σημεία κλειδιά, προκειμένου η τουρκική επιχείρηση να μην επεκταθεί, όπως ενδεχόμενα θα ήθελαν οι Τούρκοι.

Δείτε στον σημερινό χάρτη το ανατολικό και το δυτικό μέτωπο (σε σχέση με τον Ευφράτη) στην Βόρεια Συρία όπως και το που βρίσκεται κάθε πόλη. Με κίτρινο χρώμα οι δυνάμεις του Άσαντ, με πορτοκαλί η αντιπολίτευση, με μωβ οι τουρκικές δυνάμεις και με πράσινο οι Κούρδοι.

ΦΩΤΟ Video Screenshot

https://www.el.gr/

Share this post