ΣΚΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΣΚΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

“Ορφανά” επτά εκατομμύρια ευρώ…

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Η “Χρυσή Αυγή” ιδρύθηκε το 1980 από τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Ωστόσο στην ελληνική Βουλή κατόρθωσε να εισέλθει μόλις το 2012! Όταν στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 την ψήφισαν 440.894 πολίτες, δίνοντάς της ποσοστό 6,97% και 21 έδρες ! Στις επαναληπτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου την ψήφισαν κατά κάτι λιγότεροι πολίτες (426.025), παίρνοντας ποσοστό 6,92% και 18 έδρες!

Στις επόμενες εκλογές μετά από δυόμιση χρόνια (25 Ιανουαρίου 2015) το εκλογικό της ποσοστό μειώθηκε ανεπαίσθητα (6,28%), χάνοντας μια έδρα (κατέλαβε 17), αλλά απώλεσε 37.638 ψηφοφόρους, αφού την ψήφισαν 388.387 πολίτες!

Τον ίδιο χρόνο, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 είχαμε πάλι εθνικές εκλογές και η “Χρυσή Αυγή” απώλεσε άλλους 8.665 ψηφοφόρους, αφού την ψήφισαν 379.722 πολίτες, καταλαμβάνοντας εκλογικό ποσοστό 6,99 και 18 έδρες!

Και τέσσερα χρόνια μετά, στις 7 Ιουλίου 2019 η “Χρυσή Αυγή” δεν κατάφερε την είσοδό της στη Βουλή, καταλαμβάνοντας ποσοστό 2.96% με ψήφους 165.711!

Διαπιστώνουμε έτσι, μια γενικότερη φθίνουσα πορεία της “Χρυσής Αυγής” που ουδόλως απασχολούσε την ηγεσία της και την γκλαμουράτη ομάδα πέριξ αυτής!

Όμως ας θυμηθούμε, ότι η “Χρυσή Αυγή”  στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 είχε λάβει ποσοστό 0,46% (23.566 ψήφοι) και στις 25 Μαΐου 2014 έλαβε το εξωπραγματικό ποσοστό 9,39% (536.913) με 3 έδρες!

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 έλαβε ποσοστό 4,87% και ψήφους 275.734! χάνοντας τη μισή και παραπάνω δύναμή της σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές! Κι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός, πως μεταξύ ευρωεκλογών 2019 και εθνικών εκλογών 2019 απώλεσε σε λιγότερο από 2 μήνες, εκλογικό ποσοστό 1,91% και 110.023 ψηφοφόρους!

 

Όλοι ποιούσαν την νήσσα…

 

Ωστόσο, ενώ όλοι οι μετέχοντες της πολιτικής στη χώρα μας, ουδέποτε είχαν επισημάνει το κακό που ερχόταν για τη “Χρυσή Αυγή”, εν τούτοις, αμέσως μετά το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα γι΄ αυτήν, πολλοί μετά Χριστό προφήτες γράφουν ατελείωτα, πως φταίει το ένα, φταίει το άλλο, με πελώριες – ανούσιες αναλύσεις!

Μόνο εμείς, στην ώρα του “πολέμου” είχαμε την τόλμη και την παρρησία να χτυπήσουμε καμπάνες – όχι καμπανάκια – στην ηγεσία της “Χρυσής Αυγής” και της πολιτικής της καμαρίλας!

Πολλά τα άρθρα μου, μα ας θυμηθούμε ένα που γράφτηκε στις 24 Απριλίου 2018 με τίτλο «Διάτρητη “Χρυσή Αυγή”» και έκανε αναφορά σε αποσπάσματα προηγούμενων άρθρων μου:

 

Στάσιμη η “Χρυσή Αυγή”… 

 

Μόλις χθες σe άρθρο μου έγραφα τα παρακάτω, χωρίς να γνώριζα την είδηση ανεξαρτητοποίησης του ευρωβουλευτή της “Χρυσής Αυγής” Ελευθέριου Συναδινού, αφού το κείμενό μου γράφτηκε την Παρασκευή:

«Από φοβερή εσωστρέφεια, χαρακτηρίζεται η “Χρυσή Αυγή”. Η οποία, από τη στιγμή που έγινε Κοινοβουλευτικό Κόμμα δεν έκανε καμιά ανανέωση του δυναμικού της πρώτης γραμμής της, μη εντάσσοντας στους κόλπους της υγιή και άφθαρτα πατριωτικά στοιχεία! Δεν ενέταξε στους κόλπους της προσωπικότητες της Κοινωνίας μας, που θα της έδιναν τη δύναμη της εκτίναξης των εκλογικών της ποσοστών, όπως ακριβώς έγινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που κόμματα με την ίδια ιδεολογική πλατφόρμα με τη “Χρυσή Αυγή”, είτε έγιναν κυβέρνηση, είτε είναι στην αντιπολίτευση με ισχυρά ποσοστά! Επίσης, η ακραία πολλές φορές ρητορική της, παρ΄ ότι εξόχως πατριωτική, δεν επιτρέπει την εκτίναξή της και την κρατάει στα ίδια ποσοστά που κατέλαβε στις τελευταίες εκλογές»!

 

Αντιδρούσαν στη “Χρυσή Αυγή” όταν έλεγα αλήθειες…

 

Ωστόσο, πολλάκις κατά το παρελθόν, με παρρησία είχα αναφερθεί σε άρθρα μου – κόντρα στους καιρούς – στα εσωτερικά προβλήματα της “Χρυσής Αυγής”, χωρίς ποτέ να σκεπάσω αυτά τα προβλήματα “κάτω από το χαλί”, όπως επιχείρησαν πολλοί δημιουργώντας ψευδαισθήσεις στους ψηφοφόρους του εθνικιστικού Κινήματος, πως τάχατες, η “Χρυσή Αυγή” ήταν ένα κόμμα συμπαγές! Έτσι, θα ήθελα να φρεσκάρω τη μνήμη σας, αναφέροντας πως σε άρθρο μου στις 13 Ιανουαρίου 2017, έγραφα: «“Χωρίζουν” Μιχαλολιάκος – Κασιδιάρης; Γιατί, από ότι μαθαίνουμε, ο πρώτος που χάρηκε για το ότι χάλασε ο παραλίγον “αρραβώνας” Χρυσής Αυγής – Καρατζαφέρη, είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο οποίος είναι υπέρ του πολιτικού ανοίγματος της Χρυσής Αυγής σε στελέχη του πατριωτικού χώρου – όχι Μνημονιακούς – αντίθετα από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος θέλει το κόμμα “κλειστό” και ελεγχόμενο από τον δικό του πολιτικό περίγυρο, στον οποίο μάλλον δεν ανήκει πλέον ο Ηλίας Κασιδιάρης! Κάποιοι επιπρόσθετα θεωρούν, ότι στήνεται ένα νέο “μαγαζί” που επικεφαλής θα είναι ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ελευθέριος Συναδινός»! Ήταν η πρώτη φορά που ευθέως έκανα λόγο για προβλήματα του Νίκου Μιχαλολιάκου με τον Ελευθέριο Συναδινό! Αναφορές μου, που προκάλεσαν τη διάψευση της είδησής μου με Δελτίο Τύπου από τη “Χρυσή Αυγή”! Όπως επίσης, σε άρθρο μου στις 19 Φεβρουαρίου 2017 έγραφα και ενημέρωνα: «Από την άλλη και επί της σοβαρής ουσίας, ο κ. Επιτήδειος, όπως και ο άλλος Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, αντιστράτηγος ε.α Ελευθέριος Συναδινός, ήταν επιλογές του Ηλία Κασιδιάρη! Είναι ένα από τα πολλά σημεία τριβής και έντονης διαμάχης μεταξύ των Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη»!

 

Τριγμοί με την αποχώρηση Κουκούτση…

 

Ή όπως αποκάλυπτα στις 6 Μαρτίου 2017:

«Η αποχώρηση από τη “Χρυσή Αυγή” και η δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, του Βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουκούτση, είναι για πολλούς βόμβα μεγατόνων. Όχι όμως για τους γνωρίζοντες! Ωστόσο, όπως και να έχει το πράγμα, αυτή η αποχώρηση είναι πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας. Διότι, πραγματοποιείται σε ένα κόμμα που στους πολίτες είχε παγιωθεί η εντύπωση πως επρόκειτο για ένα κόμμα και μια κοινοβουλευτική ομάδα, του χαρακτήρα μπετόν αρμέ! Παρ΄ ότι όμως, πολλοί επαΐοντες δείχνουν να ξαφνιάζονται από αυτήν την αποχώρηση – θα ακολουθήσουν κι άλλες – ο υπογράφων το παρόν κείμενο επανειλημμένως ανάδειξε μεγάλα προβλήματα στο Εθνικιστικό κόμμα της “Χρυσής Αυγής”! Που μπορεί να πίκρανε αρκετούς φίλους, αλλά δυστυχώς παρουσίασε κατ΄ ελάχιστο την κατάσταση που επικρατεί στη “Χρυσή Αυγή”! Με αυτήν την αποχώρηση θα ενσκήψουν όχι μόνο προβλήματα πολιτικά αλλά και ιδεολογικά!

 

Οι συζητήσεις με τον Καρατζαφέρη επέφεραν το πρώτο ρήγμα…

 

Πρώτα απ΄ όλα να θυμηθούμε, όταν πρώτος έγραψα στο άρθρο μου της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου 2016 “Ο Μιχαλολιάκος  …χέρι – χέρι με τον Καρατζαφέρη”, φέρνοντας στο φως τις υπόγειες συζητήσεις του Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, τον πολιτικό που “υποχρέωσε” την 15μελή κοινοβουλευτική του ομάδα (ΛΑΟΣ) να ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο. Ο οποίος συμμετείχε στην προδοτική κυβέρνηση Παπαδήμου με τέσσερεις Υπουργούς, που δημιούργησε το καταστροφικό PSI. Αυτές οι υπόγειες διαδρομές του Νίκου Μιχαλολιάκου για συνεργασία με έναν ιδεολογικά εκπεσόντα πρώην ηγέτη του Πατριωτικού χώρου, επέφερε καίριο πλήγμα στη συνοχή του σκάφους της “Χρυσής Αυγής”, δυσαρεστώντας Βουλευτές και στελέχη του Εθνικιστικού Κινήματος!

 

Βαθύτερα τα προβλήματα της Χρυσής Αυγής…

 

Ας θυμηθούμε επίσης, τι έγραφα μεταξύ των άλλων σε άρθρο μου την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017:

«…Είναι παράδοξο σε μια Ελλάδα που είναι τελευταία σε όλες τις διεθνείς οικονομικές μετρήσεις, στην οποία επί 7 χρόνια συντελείται ένας Αρμαγεδδών, όταν όλα τα Εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης αυξάνουν ραγδαία τα ποσοστά τους (στην Αυστρία παρά λίγο να γίνουν κυβέρνηση και στην Γαλλία είναι το πρώτο φαβορί), στη χώρα μας η “Χρυσή Αυγή” να έχει πιάσει “ταβάνι” στα εκλογικά αλλά και δημοσκοπικά αποτελέσματα της! Τελικά, προβληματίζονται στη Χρυσή Αυγή; Αναζητούν το αίτιο της μη εκλογικής τους έκρηξης; Μήπως είναι πολλά τα προβλήματα, μη μπορώντας να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους…»; Θεωρώ πως αυτή η τελευταία αναφορά μου ήταν “προφητική” και είναι ο κύριος λόγος της διαφαινόμενης διάσπασης της Χρυσή Αυγής!

 

Ιδεολογική η κόντρα Μιχαλολιάκου – Κασιδιάρη;

 

Επίσης, στις 15  Μαρτίου 2017 έγραφα: «…Είχαμε έγκαιρα μιλήσει για βαθύ ρήγμα στη “Χρυσή Αυγή” και εν μέρει επιβεβαιωθήκαμε με την ανεξαρτητοποίηση του Βουλευτή της Μεσσηνίας Δημήτρη Κουκούτση. Ωστόσο, θεωρούμε, ότι θα υπάρξουν περαιτέρω εκρήξεις, γιατί η “Χρυσή Αυγή” είναι ένα καζάνι που βράζει…”!  Και για να κλείνω και να μην σας κουράζω περαιτέρω, θα αναφερθώ στο άρθρο μου της 18ης  Μαΐου 2017, όπου αναφερόμουν στην προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου: «…η προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου ήταν αποτέλεσμα της συμπεριφοράς Κασιδιάρη; Να θυμίσουμε πως, τον Οκτώβριο του 2013 έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων αποχωρώντας ο Ηλίας Κασιδιάρης από το γραφείο του Ανακριτή, μετά την απόφαση ανακριτών και εισαγγελέων να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, τόσο ο ίδιος, όσο και οι Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, προπηλάκισε κάμεραμαν του Ειδησεογραφικού Πρακτορείου Reuters και απώθησε φωτορεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, μη “μπορώντας” να συγκρατήσει το θυμό του και τα νεύρα του! Ωστόσο, αυτή η βίαιη συμπεριφορά του, δυο ημέρες μετά, προκάλεσε την προφυλάκιση του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου! Αφού, επί της ουσίας ο Ηλίας Κασιδιάρης, εξέθεσε τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς περί της απόφασης για τη μη προφυλάκισή του και οι οποίοι πλέον θα εκτίθονταν εάν δεν προφυλάκιζαν το Νίκο Μιχαλολιάκο! Από τη στιγμή που όλο το πολιτικό Σύστημα βοούσε κατά της Δικαιοσύνης για τη μη προφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη…»! Ολοκληρώνοντας, η ηγεσία της “Χρυσής Αυγής” θα πρέπει να δημιουργήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κομματικό – ιδεολογικό  ηλεκτροσόκ διά μέσω Συνεδρίου της, αν δεν θέλει να αποτελέσει το κόμμα, ένα ακόμη πυροτέχνημα στα πολιτικά δρώμενα της Πατρίδος μας!

 

Δεν έχει νόημα να κάνει νέο κόμμα ο Κασιδιάρης…

 

Επιστρέφοντας στο σήμερα, πολλοί “σοφοί” βλέπουν τον Ηλία Κασιδιάρη να δημιουργεί νέο κόμμα! Είναι όμως κατά την άποψή μου ένα πολιτικό εγχείρημα ατελέσφορο! Αφού, ο ψηφοφόρος εν μέσω οικονομικής και εθνικής κρίσεως, δύσκολα επιστρέφει εκεί από όπου προδόθηκε! Ο Ηλίας Κασιδιάρης έπρεπε να τολμήσει την ανατροπή του Μιχαλολιάκου, ή να δημιουργούσε έγκαιρα διάσπαση της “Χρυσής Αυγής” δημιουργώντας νέο κόμμα, αφού έβλεπε ότι ο “Τιτανικός” πήγαινε κατ΄ ευθείαν επάνω στο παγόβουνο! Όπως και έγινε! Τώρα μάλλον είναι πολύ αργά!

 

“Ορφανά” επτά εκατομμύρια ευρώ…

 

Κλείνοντας να πω και το εξής συνταρακτικό!

Είναι δεσμευμένα περί τα επτά εκατομμύρια ευρώ από τις κρατικές επιχορηγήσεις και τα οποία ανήκουν στο κόμμα της “Χρυσής Αυγής”!

Ποιος θα τα πάρει αν κάποια στιγμή ορισθεί η αποδέσμευσή τους και το κόμμα έχει διαλυθεί;

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

Share this post