Σύμφωνα με το πρακτορείο Asia Times, , από τον επόμενο Οκτώβριο, οι Ρώσοι δεν θα ειναι μόνοι τους στα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας, καθώς το Ιράν έχει μισθώσει τμήματα του λιμανιού της Λατάκια, κοντά στο ρωσικό ναυτικό, γεγονός που θα θέσει τέλος στην αποκλειστική παρουσία του Κρεμλίνου στην παράκτια περιοχή της Συρίας.
Σύμφωνα με τους Asia Times
Συνειδητοποιώντας οι Ιρανοί ότι δεν μπόρεσαν να εδραιώσουν μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, όπως αυτή των Ρώσων ή να αρπάξουν παράνομα έδαφος όπως έκαναν οι Τούρκοι, οι Ιρανοί εγκαταστάθηκαν με μια μακροχρόνια εμπορική συμφωνία στη Συρία, προκειμένου να διατηρήσουν έδαφος σε ένα κρίσιμο τμήμα της περιοχής που βλέπει Μεσόγειο!
Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό εμπορικό επιμελητήριο, μια κοινή τράπεζα και έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Λατάκια. Επίσης Ιρανικές κατασκευαστικές εταιρίες συμφώνησαν στην κατασκευή 200.000 κατοικιών κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, την Δαμασκό.
Το Ιράν έχει επίσης υποσχεθεί βοήθεια στην ολοένα και αυξανόμενη έλλειψη καυσίμων της Συρίας, καλύπτοντας τις ανάγκες της σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αερίο και βενζίνη και η μεταφορά θα γίνεται δια μέσου του μισθωμένου από το Ιράν τμήμα του λιμανιού της Λατάκια, μόλις αυτό θα είναι πλήρως λειτουργικό, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η μίσθωση της Λατάκιας δεν θα περιορίσει μόνο την αποκλειστική παρουσία της Ρωσίας στην συριακή παράκτια περιοχή, αλλά μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τα ρωσικά στρατεύματα και τα στρατιωτικά οχήματα.
Για παράδειγμα, η Ρωσική βάση Khmeimim δέχθηκε μια σειρά επιθέσεων από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2018, με αφορμή την παρουσία Ιρανικών στρατευμάτων στην περιοχή και μια τέτοια συγκατοίκηση στην Λατάκια της Συρίας θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους για επιθέσεις από Ισραήλ, ΗΠΑ ή άλλες χώρες που κατά το παρελθόν έχουν έρθει σε αντιπαράθεση το Ιρανικό καθεστώς.
Απότην άλλη πλευρά, Αμερικανός Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Joshua Landis, μιλώντας στην Asia Times αναφορικά με την εξωτερική πολιτική του Ιράν δήλωσε ότι:
“Το Ιράν σχεδιάζει να οικοδομήσει μια ισχυρή περιφερειακή οικονομία με βάση το εμπόριο, τις εθνικές οδούς και τους αγωγούς που διασχίζουν το Ιράν μέχρι τη Μεσόγειο. Η δυνατότητα για το Ιράν να έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο δια μέσου της Συρίας, είναι μόνο ένα στοιχείο ενός πολύ ευρύτερου οράματος ευημερίας και κοινών συμφερόντων. Το πιο σημαντικό για το Ιράν θα είναι η ημέρα που θα μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του στην Ευρώπη μεταφέροντας το από το Ιράκ και τη Συρία.”
Η συμφωνία του λιμανιού της Λατάκιας, δίνει στην Ισλαμική Δημοκρατία το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ένα λιμάνι με 23 αποθήκες μόνο για οικονομικούς σκοπούς, αλλά μόλις ελέγξει τις εγκαταστάσεις, τίποτα δεν θα τους εμποδίζει να μετατρέψουν τις αποθήκες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η εγκατάσταση στο λιμάνι της Λατάκια, εκπληρώνει ένα ιρανικό όνειρο δεκαετιών που έχει άμεση με την πρόσβαση στη Μεσόγειο, από όπου θα μπορεί να μεταφέρει αγαθά, όπλα αλλά και πολιτική επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο.