Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ – Ερντογάν: «Οι Ισραηλινοί είναι εχθροί του Ισλάμ»

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ – Ερντογάν: «Οι Ισραηλινοί είναι εχθροί του Ισλάμ»

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ από τις δηλώσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν, ότι οι Ισραηλινοί είναι εχθροί του Ισλάμ όπως αναφέρει το ahval , επιχειρώντας έτσι να τους στοχοποιήσει σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, την στιγμή μάλιστα που η Ιερουσαλήμ έχει έρθει σε προσέγγιση με πολλές αραβικές χώρες και προσφάτως μάλιστα με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, λέγοντας πως γνώριζε καλά ότι το Ισραήλ είναι «ένας εχθρός του Ισλάμ» με αφορμή την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή κατά στόχων στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ

Στην ουσία με την κίνησή του αυτή ο Ρ.Τ.Ερντογάν απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, ίσως γιατί κατάλαβε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο όσο αυτός παραμένει στην εξουσία.

Νωρίς την Παρασκευή, ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν τρεις τοποθεσίες όπου επιχειρεί η Hamas, η στρατιωτική οργάνωση που κυβερνάει την Γάζα περιλαμβανομένου χώρων κατασκευής όπλων και θέσεων λαθρεμπορίου, ως απάντηση σε προηγούμενο πυραυλικό κτύπημα, σύμφωνα με αναφορά του Associated Press.

Ο ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι εξαπέλυσαν δύο ρουκέτες από την Γάζα στη νότια ισραηλινή επικράτεια.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, είπε ότι η ισραηλινή επιχείρηση ήταν «μια καθαρή ένδειξη της συμπεριφοράς του Ισραήλ απέναντι στους Μουσουλμάνους»

«Ξέρουμε ότι το Ισραήλ είναι εχθρός του Ισλάμ. Δυστυχώς, το Ισραήλ δεν αλλάζει τις συνήθειές του» είπε ο Ερντογάν.

«Θέλουμε όλη η Ανθρωπότητα να παρακολουθήσει στενά την εχθρότητα του Ισραήλ κατά του Ισλάμ και να αξιολογήσει την κατάσταση.

Σίγουρα όσο το Ισραήλ διατηρεί αυτή τη στάση, είναι αδύνατον για τις διμερείς σχέσεις να φτάσουν το επίπεδο το οποίο επιθυμούμε.

Κατηγορίες κατά του Ισραήλ και από Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου επίσης προχώρησε σε δήλωση σχετικά με τις «επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα» και είπε «οι αεροπορικές επιδρομές της προηγούμενης νύχτας που έγιναν από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα των επιθετικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης».

Το ΥΠΕΞ εξέφρασε ανησυχία για τις «πολιτικές καταπίεσης και βίας του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού» οι οποίες αυξάνονται συνεχώς κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού.

Η Τουρκία και το Ισραήλ ήταν πολύ στενοί σύμμαχοι για δεκαετίες μέχρι που οι δύο χώρες είχαν μια πικρή αντιπαράθεση στην ισραηλινή επιδρομή στον στολίσκο του Mavi Marmara το 2010, όταν 10 pro-Palestinian activists (έτσι τους αποκαλούν οι Τούρκοι), οι περισσότεροι Τούρκοι πολίτες, σκοτώθηκαν πάνω στο κατάστρωμα του τουρκικού πλοίου που κατευθύνονταν προς τη Γάζα.

Τους τελευταίους μήνες έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για την πιθανότητα οι δύο χώρες να ξανασυνάψουν σχέσεις.

Μέχρι τώρα υπάρχουν υπόγειες συζητήσεις αλλά δεν έχουν γίνει θετικά βήματα πέραν φιλοφρονήσεων από την Άγκυρα.

Τον περασμένο Αύγουστο ο Ερντογάν φιλοξένησε τον πολιτικό αρχηγό της Hamas, Ismail Haniyeh, στην Τουρκία καταδικάζοντας το Ισραήλ όπως και τις παγκόσμιες δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου και τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον έντονα αντιδρά στην φιλοξενί δύο ηγετών της Hamas στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου, ανακοίνωσε το αμερικανικό State Department.

«Η Hamas έχει οριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενήθηκαν από τον πρόεδρο Ερντογάν θεωρούνται ως Specially Designated Global Terrorists» είπε τότε η εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Morgan Ortagus.

Μια προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας θα ήταν τρομερά καταστροφική για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της.

Όταν το Ισραήλ ήταν στενός σύμμαχος της Τουρκίας, τότε η στήριξή του στην Άγκυρα ήταν ολοκληρωτική. Όπως βεβαίως και των Αμερικανών.

Μην γελιόμαστε, η Τουρκία είναι αγαπητή και στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ και στην ΕΕ πλην της Γαλλίας γιατί εμποδίζει την εφαρμογή των συμφερόντων της στη Μεσόγειο.

Αυτό που απεχθάνονται πλέον όλοι αυτοί, είναι ο Ρ.Τ.Ερντογάν. Με μια αλλαγή εξουσίας δεν είμαστε καθόλου σίγουροι πως η Ελλάδα θα διατηρήσει την τωρινή εύνοια που έχει από ΗΠΑ και Δύση.

Όσο παραμένει ο Ερντογάν στην εξουσία, είναι η ελληνική ευκαιρία να κερδίσουμε τα περισσότερα δυνατά ανταλλάγματα «τώρα που γυρίζει».

Γιατί όπως λέει και στο τραγούδι των Guns n’ Roses, November Rain (από τον τετραπλό δίσκο Use your illusion) στον σχετικό στίχο, «nothing lasts forever».

Συνεπώς πρέπει να βιαστούμε τώρα που υπάρχει momentum…

warnews247.gr

Share this post