Στέλνουν βοήθεια οι Γάλλοι: Εξελίξεις με τις Bellhara – Πιθανότητα ενοικίασης Fremm

Στέλνουν βοήθεια οι Γάλλοι: Εξελίξεις με τις Bellhara – Πιθανότητα ενοικίασης Fremm

Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής και της γαλλικής πλευράς εν όψει της προοπτικής για τη προμήθεια των νέων γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra.

H σύγκρουση ΗΠΑ-Γαλλίας αυτή την στιγμή επί ελληνικού εδάφους συνεχίζεται και η Αθήνα θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά της στις αμερικανικές σειρήνες, καθώς η γαλλική επιλογή είναι η καλύτερη.

Όπως έχουμε επαναλάβει στο Πενταπόσταγμα, το ΠΝ τα τελευταία χρόνια αφέθηκε στην τύχ . Με νέες Φρεγάτες και Κορβέτες όμως, καθώς και με την δημιουργία στόλου από εξοπλισμένα μη επανδρωμένα οχήματα, δεν θα μπορέσει να «κουνηθεί» κανένας Τούρκο. 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ BELHARRA

Μετά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την απροθυμία των Αμερικανών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα που είχαμε για την “γρήγορη” ενίσχυση του Στόλου μας, η “γαλλική επιλογή” που πάντα είχε προβάδισμα, έμεινε χωρίς ανταγωνισμό. Στο τέλος Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα ταξιδέψουν στο Παρίσι. Εκεί αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις φρεγάτες Bellhara κι όχι μόνο γι΄ αυτές.

Παρά το υψηλό τίμημα για την απόκτηση δύο Bellhara -πάνω από 2 δις- η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, θεωρώντας ότι η δύναμη ισχύος που θα προστεθεί στο Στόλο θα είναι σημαντική και αξίζει “τα λεφτά που θα δοθούν”, αναφέρει το militaire.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα θέλει να πάρει κάποια ανταλλάγματα για τη συμφωνία. Πρώτα απ΄ όλα να εξασφαλίσει ελληνική συμμετοχή στη ναυπήγηση των πλοίων. Επειδή γνωρίζει ότι αυτή δεν θα είναι μεγάλη, θα ζητήσει να “μπει” η ελληνική αμυντική βιομηχανία με σημαντική συμμετοχή στις κορβέτες που θα ναυπηγηθούν από τους Γάλλους και τους Ιταλούς.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με το τι θα γίνει μέχρι να παραδοθεί τουλάχιστον η μία από τις δύο Bellhara.Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα επαναφέρει το θέμα της απόκτησης μέσω “ενοικίασης”, δύο φρεγατών Fremm. Το σχέδιο είχε ναυαγήσει επί των ημερών του Φώτη Κουβέλη στη θέση του ΑΝΥΕΘΑ. Τώρα επανέρχεται. Αν πραγματοποιηθεί θα ΄ναι πολύ σημαντικό για τον Στόλο που θα ενισχυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝ

Σε αυξημένη επαγρύπνηση έχουν τεθεί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Από τη στιγμή που η Αγκυρα, ειδικά μετά την υπογραφή των «μνημονίων» με τη Λιβύη, όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά συνεχίζει την έξαρση της επιθετικής ρητορικής, οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου θεωρούν επιβεβλημένο τα επίπεδα ετοιμότητας και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να αυξηθούν κι άλλο, εστιάζοντας στον άξονα μεταξύ Κρήτης και Καστελλορίζου.

Κάθε κίνηση του τουρκικού στρατού παρακολουθείται έτσι κι αλλιώς από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με όλα τα σύγχρονα μέσα, όμως το τελευταίο δίμηνο αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ένταση.
«Ελλάδα και Τουρκία θα αποφύγουν το θερμό επεισόδιο»

Επιπλέον, μεγάλος βάρος έχει δοθεί για αυξημένη επιτήρηση της περιοχής ανάμεσα σε Καστελλόριζο, Ρόδο, Κρήτη. Η Αγκυρα, όπως προκύπτει και από το σύμφωνο με την Τρίπολη για την «τουρκολιβυκή ΑΟΖ», έχει στοχοποιήσει αυτή τη θαλάσσια ζώνη και γι’ αυτό έχει κριθεί σκόπιμο η συγκεκριμένη περιοχή να παρακολουθείται στενά. Ανεξαρτήτως της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει πλοία που περιπολούν παγίως πέριξ του νησιωτικού συμπλέγματος. Τώρα όμως η επαγρύπνηση της ευρύτερης περιοχής απ’ όλα τα πλοία επιφανείας – και όχι μόνο – είναι συνεχείς, με στόχο να αποτραπεί μια τουρκική πρόκληση είτε από ερευνητικό είτε από πολεμικό σκάφος.

Ο στρατός ξηράς

Σε ανάλογους ρυθμούς κινείται όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», και ο Στρατός Ξηράς. Οι επιτελείς του προχωρούν μάλιστα σε παρεμβάσεις περαιτέρω θωράκισης κάποιων ακριτικών περιοχών, υπό άκρα μυστικότητα. Σε όλους του σχεδιασμούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού περιλαμβάνεται πάντα το Καστελλόριζο.

Η εντολή που έχει δοθεί από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά είναι η αποτρεπτική ικανότητα του Στρατού στην περιοχή να ενισχυθεί με τη συχνή διεξαγωγή ασκήσεων σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης (δηλαδή και σε Ρω και Στρογγύλη). Το τελευταίο διάστημα δε, οι συχνές βολές και ασκήσεις στο Καστελλόριζο προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία. Αυτό συνέβη και την Παρασκευή. 

Ο αρχηγός ΓΕΣ επισκέφτηκε το Καστελλόριζο και τα επιτηρητικά φυλάκια σε Στρογγύλη και Ρω και παρακολούθησε την εξέλιξη ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ακολούθησε ένα μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά στο Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι πέταξαν συνολικά 18 φορές πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα. Μάλιστα, 16 υπερπτήσεις έγιναν σε διάστημα 19 λεπτών, το απόγευμα της Παρασκευής.

Share this post