Στο «κόκκινο» οι τιμές ακινήτων σε όλη την Ελλάδα – Που αυξήθηκαν και που έμειναν χαμηλές (φωτο)

Στο «κόκκινο» οι τιμές ακινήτων σε όλη την Ελλάδα – Που αυξήθηκαν και που έμειναν χαμηλές (φωτο)

Στο «κόκκινο» οι τιμές των πωλήσεων και ενοικιάσεων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες δημοφιλείς περιοχές, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του γνωστού δικτύου αγγελιών Spitogatos.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό της ανόδου όσον αφορά τις τιμές πώλησης στο κέντρο της Αθήνας, που αντιστοιχούν σε ένα 30,9% με μία μέση τιμή αυτή την στιγμή στα 1.522 ευρώ ανά τ.μ., από 1.162 ευρώ ανά τ.μ. ένα χρόνο πρίν.

Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφονται στα νότια και τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας αγγίζοντας τα 2.531 ευρώ και 2.192 ανά τ.μ. αντίστοιχα.

Μεγάλη αύξηση στην Αττική σημειώνουν οι τιμές των σπιτιών στον Πειραιά (+18,2%) στα 1.346 ευρώ / τ.μ. ενώ σε ποσοστό 25% ανέβηκαν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης στα 1.250 ευρώ / τ.μ.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στα Γρεβενά με -30,7%, στα 571 ευρώ ανά τ.μ., ενώ, σε μονοψήφιο ποσοστό, πτώση επίσης παρατηρείται στη Φωκίδα (-8%) με μία μέση τιμή στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ., την Πρέβεζα (-5,8%) στα 1.111 ευρώ ανά τ.μ., τη Λέσβο (-5,6%) στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., τη Λευκάδα, τη Μαγνησία, την Κοζάνη, τα Τρίκαλα, τη Φθιώτιδα αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού (-1,5%) με μία μέση τιμή στα 1.642 ευρώ ανά τ.μ..

Ενοίκια

Όσον αφορά τις τιμές των κατοικιών προς ενοικίαση, σε όλη την Ελλάδα η άνοδος είναι, όπως προαναφέρθηκε σε ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 10%. Η χαμηλότερη τιμή εδώ καταγράφεται στο Κιλκίς με 2,9 ευρώ ανά τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 31 ευρώ ανά τ.μ.

Αναλυτικότερα, αν και παρουσιάζουν σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι (-14,3%) πολύ υψηλές τιμές σημειώνονται στις Κυκλάδες, με μία μέση τιμή στα 23,3 ευρώ ανά τ.μ.. Ακόμη πιο υψηλό -αν και όχι αντιπροσωπευτικό γιατί το δείγμα των αγγελιών είναι πολύ μικρό- είναι η μέση τιμή των ενοικίων στη Χαλκιδική, 31 ευρώ ανά τ.μ.(!) και αύξηση κατά 3,3% έναντι του Ιουνίου του 2018.

Μεγάλη αύξηση, κατά 31,7% έχουν σημειώσει μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές των ενοικίων στο Ρέθυμνο, με μία μέση ζητούμενη τιμή στα 7,6 ευρώ ανά τ.μ., στην Κέρκυρα με ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 20% και μέση τιμή στα 7 ευρώ ανά τ.μ.. Από τα μεγάλα αστικά κέντρα, στα προάστια του Πειραιά και στο κέντρο η αύξηση είναι σε διψήφιο ποσοστό, 20,1% με 5,67 ευρώ ανα τ.μ. και 14,4% στα 7,2 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στην Αθήνα οι υψηλότερες τιμές ζητούνται στα νότια προάστια, στα 10,5 ευρώ ανά τ.μ. (+5%). Στα βόρεια προάστια η αύξηση είναι μεγαλύτερη κατά 11,6%, στα 8,1 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο κέντρο της Αθήνας η άνοδος τοποθετείται στο 10,2%, στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ..

Οι πληροφορίες προέρχονται από το νέο δείκτη για τα ακίνητα, τον Spitogatos Property Index (SPI), που τροφοδοτείται από τη βάση δεδομένων του Spitogatos. Η βάση δεδομένων περιέχει σήμερα περισσότερες από 3 εκατομμύρια καταχωρήσεις ακινήτων και με τη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας και ανάλυσης, δίνει, σύμφωνα με την εταιρεία, μια ευκρινή εικόνα της διακύμανσης των τιμών από το 2011 έως και σήμερα για κάθε είδος ακινήτου σε κάθε περιοχή της χώρας. Ο δείκτης, χρησιμοποιώντας ως χρονολογική βάση εκκίνησης το 2011, αποτυπώνει τις μεταβολές σε μονάδες δίνοντας την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν ενοικιάσεις ή πωλήσεις στην περιοχή που τους ενδιαφέρει, όπως και την κατηγορία ακινήτου, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών στο χρόνο.

Share this post