Συνάντηση Τραμπ – Στόλτενμπεργκ Εν Όψει Της Συνόδου Των ΥΠΕΞ Του ΝΑΤΟ

Συνάντηση Τραμπ – Στόλτενμπεργκ Εν Όψει Της Συνόδου Των ΥΠΕΞ Του ΝΑΤΟ

Τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να υποδεχθεί το απόγευμα στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ γιορτάζει την Πέμπτη τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του με τον βασικό επικριτή του να είναι και ο οικοδεσπότης των εορτασμών. Αν και η ρωσική «απειλή» παραμένει βασική προτεραιότητα των 29 χωρών-μελών, τον Αμερικανό πρόεδρο απασχολεί ένα θέμα: ο καλύτερος καταμερισμός του οικονομικού βάρους, με στόχο οι ευρωπαϊκές χώρες να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στην κοινή άμυνα αντί, όπως καταγγέλλει, να βασίζονται στις κολοσσιαίες δαπάνες των ΗΠΑ.

Από το 2017, οπότε ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τραμπ επικρίνει εταίρους του στο ΝΑΤΟ, αμφισβητώντας κάποιες φορές ακόμη και τη χρησιμότητα της Συμμαχίας ή τη λογική του βασικού του πυλώνα, του άρθρου 5, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός κράτους-μέλους τα άλλα θα το συνδράμουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να αυξήσουν ως το 2024 το αργότερο στο 2% του ΑΕΠ τις δαπάνες τους για την άμυνα, βάσει ενός κανόνα που υιοθετήθηκε πριν πέντε χρόνια.

«Αναμένω από τη Γερμανία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε από τις Βρυξέλλες προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Στόλτενμπεργκ απηχώντας το αμερικανικό αίτημα.

Από την πλευρά του πάντως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αν και αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαίοι «πρέπει να κάνουν περισσότερα» για την ασφάλειά τους, εκτίμησε ότι οι προσπάθειες του Βερολίνου είναι επαρκείς καθώς «στη Γερμανία έχουμε αυξήσει τις στρατιωτικές μας δαπάνες κατά σχεδόν 40% από το 2014».

Μιλώντας στη διάρκεια διάσκεψης στη Νέα Υόρκη ο Μάας τόνισε ότι «οι δημόσιες συζητήσεις για τον επιμερισμό των βαρών στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ» θα πρέπει να αποφεύγονται διότι «προκαλούν αβεβαιότητα τη στιγμή που η Ρωσία δοκιμάζει την ενότητά μας».

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα σε ένα νέο διεθνές πλαίσιο που μοιάζει με έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος υποδέχεται τους 28 ομολόγους του, οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει «να ανακοινώσουν μια νέα σειρά κοινών μέτρων ενάντια στα όσα κάνει η Ρωσία στην Κριμαία».

«Θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Θα έχουμε μεγαλύτερη εποπτεία, θα υπάρχουν περισσότερα πλοία των χωρών του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα», προειδοποίησε τη Δευτέρα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

Στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου αναμένεται να συζητηθεί επίσης η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας εξαιτίας της πρόθεσης της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

naftemporiki.gr

Share this post