ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Η ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΠΟΥ “ΧΤΥΠΑΕΙ” ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ; ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Η ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΠΟΥ “ΧΤΥΠΑΕΙ” ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ; ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε πως είναι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας».

Σημείωσε ωστόσο, ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα και κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ είναι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί και στη χώρα μας». Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Την ίδια ώρα κάλεσε τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να βρίσκονται σε ετοιμότητα με σκοπό υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ένας παιδίατρος κάλεσε τον ΕΟΔΥ και ανέφερε ότι ένα παιδί που παρακολουθεί στην Αθήνα ηλικίας περίπου 9 ετών παρουσιάζει αυξημένους ηπατικούς δείκτες.

Είχε εκδηλώσει συμπτώματα την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίζοντας και πυρετό. Αυτή τη στιγμή, το παιδί είναι στο σπίτι του, καλά στην υγεία του, ενώ οι ηπατικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν δεν πρόκειται για περιστατικό οξείας ηπατίτιδας, ενώ ο ΕΟΔΥ κάνει μια σειρά εξετάσεων για να αποκλείσει το ενδεχόμενο. Οι πρώτες εξετάσεις είναι αρνητικές και αναμένονται οι επόμενες.

Σε εγρήγορηση καλεί τους γιατρούς ο ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ μέσα από έγγραφο του ΕΟΔΥ, που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

«Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη», σημειώνει μεταξύ άλλων το έγγραφο του ΕΟΔΥ.

Ποια είναι τα συμπτώματα
Ικτερος
Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
Κνησμός
Αρθραλγία/μυαλγία
Πυρετός
Ναυτία
Εμετός ή κοιλιακό άλγος
Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

makeleio.gr

Share this post