ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στην Κίνα: Ο κοροναϊός «μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται» – Κλιμακώνονται οι φόβοι για πανδημία…(ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στην Κίνα: Ο κοροναϊός «μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται» – Κλιμακώνονται οι φόβοι για πανδημία…(ΦΩΤΟ)

Ο φονικός κοροναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα ήδη προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται, προειδοποιούν Κινέζοι αξιωματούχοι, καθώς συνεχίζει να αυξάνει ταχύτερα τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων…

Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόλησης Ασθενειών της Κίνας, Γκάο Φου, τόνισε ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος του κοροναϊού που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο εννέα ανθρώπων και εκατοντάδες κρούσματα σε αρκετές χώρες πυροδοτώντας παγκόσμια ανησυχία και αυτό γιατί προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται. «Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία μία φορά όταν μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μελέτη», τόνισε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι δεν δείχνουν να είναι ευάλωτοι στον κοροναϊό.Η μετάλλαξη των ιών δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά τους καθιστά πιο επικίνδυνους καθώς μπορεί να αποκτήσουν ανοσία σε στοχευμένες θεραπείες (χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταλλασσόμενου ιού η γρίπη, λόγος για τον οποίο παρασκευάζονται διαφορατικά εμβόλια κάθε χρόνο). Επίσης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο εξάπλωσης της ασθένειας και ίσως αυτό σημάνει ότι οι ειδικοί θα χρειαστεί να αλλάξουν τακτικές όσον αφορά στις προσπάθειες διάγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης του κοροναϊού.

Κίνα: 1.394 άτομα υπό στενή παρακολούθηση

Την ίδια ώρα ο Λιν Μπιν, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής 2.197 άνθρωποι έχουν ταυτοποιηθεί ότι ήταν σε στενή επαφή με φορείς του ιού, Από τα άτομα αυτά τα 1.394 παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση. Όσον αφορά στον τρόπο μετάδοσης του ιού, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι υπάρχουν στοιχεία πως μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού. «Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σημαντική αλλαγή στον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτή οφείλεται στις αυξανόμενες γνώσεις μας για τη νόσο, τη βελτίωση των διαγνωστικών τεχνικών και την καλύτερη διανομή των διαγνωστικών κιτ».

Γράφημα δείχνει πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε ο κοροναϊός και πόσο κοντά είναι ο κίνδυνος πανδημίας
O κοροναϊός – γνωστός και ως 2019-nCoV – πρωτοεντοπίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου στην πόλη Βουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας. Έκτοτε αναφέρθηκαν κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Κϊνας, από το Πεκίνο και τη Σαγκάη μέχρι το Μακάου, αλλά και μεμονωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ, την Ταϋλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Ένα ανησυχητικό γράφημα που ανήρτησε στο Twitter η ανταποκρίτρια του Reuters στην Κίνα, Κέιτ Καντέλ, δείχνει πόσο γρήγρορα εξαπλώθηκε ο ιός μόνον τις τελευταίες δύο εβδομάδες και πώς μπορεί σύντομα να εξελιχθεί σε πανδημία.

Cate Cadell@catecadell

The latest data here gives an indication of just how quickly we can expect new cases to grow now testing capabilities are being expanded. Virus identified 12 days ago, but testing scope widened since the weekend.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Σύμφωνα με το γράφημα το τελευταίο τριήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε δραστικά, όπως και ο αριθμός των θανάτων και των χωρών που εντοπίζουν μολυσμένα άτομα.

Μέσα στο επίκεντρο του φονικού κοροναϊού στην Κϊνα

Οι Υγειονομικές Αρχές της Κίνας προειδοποίησαν τους ανθρώπους να μην ταξιδεύουν από και προς τη Βουχάν, επιβάλλοντας ουσιαστικά κάτι σαν καραντίνα στην πόλη, απ’ όπου ξεκίνησε ο ιός.

Την ίδια ώρα το Κεντρικό Νοσοκομείο του Βουχάν έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες με γιατρούς και νοσηλευτές με στολές ΡΒΧΠ (ραδιο-βιοχημικού πολέμου) να να περιθάλπουν ασθενείς.


Οι φωτογραφίες ελήφθησαν μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Γιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού με στολές ΡΒΧΠ περιθάλπουν ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Κεντρικού Νοσοκομείου στο Βουχάν / Φωτογραφίες: Wuhan Central Hospital / Weibo
Με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμυρίων η Βουχάν είναι μεγάλος διαμετακομιστικός κόμβος στην κεντρική Κίνα. Ένας γιατρός και 13 νοσοκόμες μολύνθηκαν από ασθενή με τον οποίο ήρθαν σε επαφή, επειδή το νοσοκομείο αγνόησε τα συμπτώματά του, αποκάλυψε ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας».

Πηγή: iefimerida.gr

Share this post