Συναγερμός στη Μαύρη θάλασσα – Αμερικανικό πλοίο σε περιοχή ελέγχου της Ρωσίας

Συναγερμός στη Μαύρη θάλασσα – Αμερικανικό πλοίο σε περιοχή ελέγχου της Ρωσίας

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας παρακολουθεί την αποστολή USNS Yuma (T-EPF-8) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, η οποία εισήλθε στην περιοχή το Σάββατο, δήλωσε την Κυριακή το Εθνικό Κέντρο Αμύνης (τμήμα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας).

«Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας εποπτεύει το αμερικανικό USNS Yuma, που εισήλθε στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας στις 14 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπους του ρωσικού κέντρου αμυντικών επιχειρήσεων.

Ο ρωσικός στρατός σημειώνει ότι οι δυνάμεις του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «κινούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σκάφος των ΗΠΑ».

Νωρίτερα το καλοκαίρι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας παρακολουθούσε τον καταστροφέα Porter του αμερικανικού ναυτικού και το USS Carney, που είχαν βάλει πλώρη για την περιοχή στις 8 Αυγούστου και στις 30 Ιουνίου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη διεθνή συνθήκη του Μοντρέ, η οποία ρυθμίζει τη διέλευση των τουρκικών στενών για πολεμικά πλοία που δεν ανήκουν στα κράτη της Μαύρης Θάλασσας, η παραμονή των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 21 ημέρες. Αν τις υπερβεί, η Ρωσία δικαιούται να επέμβει.

Το ταχύ μεταφορικό σκάφος «USNS Yuma»
Πριν φύγει για τη Μαύρη θάλασσα Το ταχύ μεταφορικό σκάφος «USNS Yuma» του Αμερικανικού Ναυτικού βρισκόταν στον Πειραιά.

Το αμερικανικό πλοίο κατέφθασε στο λιμάνι του Πειραιά στις 2 Ιουνίου, όπου βρισκόταν και μέχρι πριν λίγες μέρες. Κατά τον ελλιμενισμό του, το πλοίο δέχθηκε προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο, που οδήγησε την υπηρεσία προμηθειών των ΗΠΑ να προκηρύξει διαγωνισμό για την αντικατάσταση ελάσσονος υλικού.

Το «USNS Yuma» εισήλθε σε υπηρεσία στις 21 Απριλίου 2017, έχει μέγιστη ταχύτητα 43kn και διαθέτει ελικοδρόμιο. Πριν την άφιξή του στον Πειραιά, το αμερικανικό πλοίο συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «Αργοναύτης 2019», που διοργανώθηκε τον Μάιο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δείτε πλάνα με το USNS Yuma να περνάει τα τουρκικά στενά στον δρόμο προς τη Μαύρη θάλασσα.

Πηγή: Sergei Malgavko TASS,onalert.gr

Share this post