Συναγερμός στο ΝΑΤΟ μετά από «ασυνήθιστη ρωσική δραστηριότητα» στη Βόρεια Θάλασσα.

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ μετά από «ασυνήθιστη ρωσική δραστηριότητα» στη Βόρεια Θάλασσα.

Αν και κάθε στρατιωτική δραστηριότητα έχει παγώσει λόγω κορονοϊού, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε πρόσφατα σε «ασυνήθιστες  κινήσεις», κάτι που κινητοποιεί τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Εννέα πλοία του βρετανικού βασιλικού ναυτικού παρακολουθούν επτά ρωσικά πολεμικά πλοία καθώς παρατήρησαν «ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα στρατιωτικής δραστηριότητας» στη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα.
Η είδηση έρχεται την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη έχει παραλύσει από την πανδημία του κορονοϊού. Το Βασιλικό Ναυτικό μάλιστα προετοιμάζεται να βοηθήσει το NHS και άλλα κυβερνητικά τμήματα να αντιμετωπίσουν την κρίση που απειλεί τη Βρετανία.
Ο υπολοχαγός Nick Ward, διευθύνων σύμβουλος της HMS Tyne, δήλωσε: «Καθώς οι ένοπλες δυνάμεις βοηθούν το NHS να σώσει ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σημαντικό το Ναυτικό να συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντα του, όπως κάνει πάντα, για να διατηρήσουμε τη Βρετανία – και όχι μόνο – ασφαλή».

«Πιέζουν» στη θάλασσα οι Ρώσοι.

Τα πλοία των ΗΠΑ που εγκαταλείπουν την ανατολική ακτή πρέπει πλέον να θεωρούν τον Ατλαντικό Ωκεανό ως ένα «επικείμενο χώρο μάχης», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μερικές μέρες πριν, καθώς η ρωσική υποβρύχια δραστηριότητα συνεχίζει να αυξάνεται λίγο έξω από τις αμερικανικές ακτές.

Ρωσία υποβρύχια

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα αμερικανικά πλοία «βρισκόταν χωρίς αντίπαλο» στον Ατλαντικό όμως, ο ναύαρχος υπεύθυνος για ένα στόλο που συστήθηκε για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ότι το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ πρέπει τώρα να «προσέχει καθώς η Ρωσία φέρνει τον πόλεμο στο κατώφλι της χώρας».
Σύμφωνα με το «Military.com», ο ίδιος πρόσθεσε οι ικανότητες των Ρώσων καθημερινά βελτιώνονται, αφού τα ρωσικά πολεμικά περνούν περισσότερο χρονικό διάστημα στην περιοχή και εφοδιάζονται με φονικότερα οπλικά συστήματα. Και κατέληξε: «Τώρα ο Ατλαντικός αλλάζει… Είναι ένα πεδίο μάχης που δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Η ενίσχυση της παρουσίας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή απειλεί όχι μόνον τις μετακινήσεις, αλλά και τις επικοινωνίες μεταξύ κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Η δραστηριότητα των υποβρυχίων της Ρωσίας βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο», είπε, τονίζοντας ότι τα υποβρύχια δραστηριοποιούνται όχι μόνον στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, αλλά και «κοντά στις ακτές μας», είχε δηλώσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με πληροφορίες από: Sky NewsMilitary News
onalert.gr

Share this post