Συνεχής η προέλαση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς: 44.000 Ουκρανοί ένα βήμα πριν περικυκλωθούν

Συνεχής η προέλαση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς: 44.000 Ουκρανοί ένα βήμα πριν περικυκλωθούν

Έχει απελευθερωθεί το 80% της επαρχίας Λουγκάνσκ – Η Γερμανία

δεν θέλει να στείλει βαρέα όπλα

Η ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς είναι συνεχής με τον ουκρανικό στρατό όπως φαίνεται να προσπαθεί να αποσύρει δυνάμεις από την περιοχή ώστε να καταφέρουν να διασωθούν καθώς σε άλλη περίπτωση πλέον τριγμοί για το ίδιο το καθεστώς του Κιέβου θα εμφανιστούν.

Η Δύση με κάθε τρόπο (ακόμα και μέσω πρεσβειών) προσπαθεί να στείλει πολεμικό υλικό αλλά η Γερμανία του Ο.Σόλτς δεν θέλει να εμπλακεί όπως φαίνεται περισσότερο και αρνείται να στείλει βαρέα όπλα όπως άρματα Leopard-2 και πυροβόλα PZH2000.

Οι μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει διάφορες θέσεις και οχυρώνονται σε αυτές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου αργά χθες το βράδυ.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Λοζόβα, μικρή πόλη αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς.

Στη Σελένα Νταλίνα στην περιφέρεια Ντανιέτσκ και στην περιοχή Λουγκάνσκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν πριν από μερικές ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πιθανόν απέκτησαν επίσης έρεισμα στη Στέπνε, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ –το 80% της οποίας φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων–, στη Ρουμπίσνε και στο χωριό Νοβοτόσκιβσκε.

Στη Μαριούπολη, ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα και τον αποκλεισμό της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, πάντα σύμφωνα με το επιτελείο.

 

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ βρίσκονται περίπου 44.000 στρατιωτικοί. Ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές εκτιμάται πως έχουν αναπτύξει εκεί ως και 80.000 άνδρες.

Σκοπός της Ρωσίας πιστεύεται ότι είναι να περικυκλωθούν οι μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς.

Την ίδια στιγμή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 και κατέστρεψαν τρία ελικόπτερα MI-8 σε αεροδρόμιο στην περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας.

Όλες οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία πόλεις στην ανατολική περιοχή Λουχάνσκ δέχονται συνεχώς σήμερα βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις και το σφυροκόπημα εντείνεται, δήλωσε στην τηλεόραση ο κυβερνήτης της περιοχής Σερχίι Χαϊντάι.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μόνο η αρχή καθώς η Μόσχα θα επιτεθεί και σε άλλες χώρες.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν με αφορμή τα σχόλια Ρώσου στρατηγού ότι στόχος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι να τεθεί υπό τον «πλήρη έλεγχό της» η νότια πλευρά της χώρας, αλλά και η περιοχή του Ντονμπάς.

Συμπλήρωσε πως ο έλεγχος του νότου της Ουκρανίας θα έδινε στις ρωσικές δυνάμεις πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, ένα αυτονομιστικό κρατίδιο της Μολδαβίας, όπου υπάρχει βάση των ρωσικών δυνάμεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το ποιες περιοχές ορίζονται ως «νότια Ουκρανία», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο και παρέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

pronews.gr

Share this post