Σύγκρουση ή επαφή; – το συμβάν μεταξύ των φρεγάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σύγκρουση ή επαφή; – το συμβάν μεταξύ των φρεγάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η Έλληνική και η Τούρκικη, φρεγάτες Λήμνος και Κεμαλέρης «άγγιξαν» στην αμφισβητούμενη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες. Γράφει για αυτό το Armyvoice.gr.

Ραμ ή επαφή;  - το συμβάν μεταξύ φρεγάτων Ελλάδας και Τουρκίας |  Ρωσική άνοιξη

«Είπαμε ότι αν επιτεθείτε στον Όρουκ Ρις, οι συνέπειες για εσάς θα είναι τρομερές. Και σήμερα έλαβαν την πρώτη απάντηση », είπε τώρα ο Ερντογάν.

Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απάντησε σε έρευνα του Armyvoice.gr ότι, από όσο γνωρίζει, δεν υπήρξε σύγκρουση πλοίου.

Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για ένα τέτοιο περιστατικό. Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που επιθυμούσαν να παραμείνουν ανώνυμοι, επιβεβαίωσαν το περιστατικό στην πύλη, αλλά υπαινίχθηκαν ότι υπήρχε σιωπηρή συμφωνία να μην αποδίδεται μεγάλη σημασία σε αυτήν.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία φαίνεται να θέλουν να παραμείνουν ήρεμοι σε ένα τόσο τεταμένο περιβάλλον, και είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές αποφεύγουν ένα περιστατικό που θα μπορούσε να λάβει μια ανεξέλεγκτη κρίση.

Με τη σειρά του, μια άλλη ελληνική πύλη άμυνας Defence-point.gr ισχυρίστηκε ότι μια τουρκική φρεγάτα κατηγορίας Yavuz προσπάθησε να εξοκύλει την ελληνική φρεγάτα Λήμνος, η οποία παρακολουθούσε το Oruc Reis. Τέτοιες ενέργειες, ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας άρσης των εμποδίων που δημιουργήθηκαν από τον ελληνικό στόλο για παράνομη σεισμική εξερεύνηση του Oruc Reis στο ελληνικό υπεράκτιο μέρος νότια του νησιού Καστελόριζο.

«Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ελληνική φρεγάτα διέφυγε από το κριάρι, αλλά ως αποτέλεσμα του ελιγμού, η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιά.

Το συμβάν δεν συνεχίστηκε, αλλά στην Αθήνα αποφασίστηκε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να στείλει ένα σαφές προειδοποιητικό σήμα στην Άγκυρα », σημειώνει η πύλη.

Ως εκ τούτου, ο Μητσοτάκης έκανε επείγουσα έκκληση προς το έθνος, στο οποίο αναφέρει έμμεσα το περιστατικό, μιλώντας για την πιθανότητα απώλειας του ελέγχου λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πολεμικών πλοίων σε μια μικρή περιοχή.

«Ενημερώστε όλους: ο κίνδυνος ενός συμβάντος (μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών) επιμένει όταν ένας τόσο μεγάλος αριθμός στρατευμάτων που συγκεντρώνεται σε περιορισμένη περιοχή. Και η ευθύνη σε αυτήν την περίπτωση θα βαρύνει τον ένοχο για τη δημιουργία τέτοιων συνθηκών », δήλωσε ο Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

rusvesna.su

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RUSVESNA : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post