«Σύγκρουση στην Μεσόγειο λόγω Τουρκίας» – Κανείς δεν αποκλείει πια τον πόλεμο (ΒΙΝΤΕΟ)

«Σύγκρουση στην Μεσόγειο λόγω Τουρκίας» – Κανείς δεν αποκλείει πια τον πόλεμο (ΒΙΝΤΕΟ)
Οι κινήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο κάνουν την ανάφλεξη όλο και πιο πιθανή.

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του γνωστού «Foreign Policy» αναφέρεται σε αυτό το σενάριο, χωρίς να αποκλείει την διπλωματική διέξοδο.

Το περιοδικό διεθνών σχέσεων κάνει αναφορά στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποσυνθέσει το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί εναντίον της και την οδηγεί στην απομόνωση (βλ. Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα).

«Η στάση της Άγκυρας στην Λιβύη έρχεται ως αντίδραση στην αυξανόμενη διπλωματική της απομόνωση στην περιοχή», σημειώνει το Foreign Policy και συνεχίζει:

«Η Τουρκία ήρθε σε αντιπαράθεση με τους συμμάχους της στην Δύση, έπειτα από την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης, τον Οκτώβριο, στην βόρεια Συρία. Παράλληλα, είναι ανταγωνίστρια της Σ. Αραβίας, των Ηνωμένων Εμιράτων και της Αιγύπτου σχετικά με την επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, κράτη τα οποία υποστηρίζουν τον LNA του Khalifa Haftar στην Λιβύη (αντίπαλο του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τρίπολης-συμμάχου της Τουρκίας), ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από την Ρωσία», όπερ και σημαίνει, συμπληρώνουμε εμείς, πως η γείτονα, παρότι συνεργάζεται, λόγω συγκυριών, με την Μόσχα, ανοίγει ακόμα ένα μέτωπο κόντρα στα ρωσικά συμφέροντα.

Η Άγκυρα βλέπει επιπλέον μια ομάδα κρατών όπως το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο που συνεργάζονται για να εκμεταλλευτούν τα μελλοντικά πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, αφήνοντας την Τουρκία εκτός».

«Πιο πιθανή είναι η διπλωματική λύση», επισημαίνει η ανάλυση του Foreign Policy, η οποία ωστόσο καταλήγει:

«Με τους Τούρκους να αυξάνουν τις δραστηριότητες γεώτρησης αερίου κοντά στην Κύπρο, απειλώντας να στείλουν το ναυτικό τους, προκειμένου να προστατεύσουν τα χωρικά ύδατα που ισχυρίζονται πως τους ανήκουν, ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος στο να καταλήξει η διαμάχη για την εξαγωγή φυσικού αερίου από τον βυθό σε ανάφλεξη και συγκρούσεις μεταξύ των γειτόνων της ανατολικής Μεσογείου, καθιστώντας την προσέγγιση αδύνατη».

Σημειώνεται πως η Τουρκία διατηρεί ακόμα ανοιχτό το μέτωπο στην Β,Συρία, παρακαλώντας την Ρωσία να παρέμβει για τερματιστούν οι εχθροπραξίες στο Ιντλίμπ.

ΦΩΤΟ /unsplash.com

Share this post