Τα Εμιράτα προειδοποίησαν τις ΗΠΑ για πιθανό πόλεμο Τουρκίας-Αιγύπτου./Le Monde: Τούρκος ο νέος αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος./Λιβύη: 11 ρωσικά μεταγωγικά προσγειώθηκαν στη Σύρτη.

Τα Εμιράτα προειδοποίησαν τις ΗΠΑ για πιθανό πόλεμο Τουρκίας-Αιγύπτου./Le Monde: Τούρκος ο νέος αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος./Λιβύη: 11 ρωσικά μεταγωγικά προσγειώθηκαν στη Σύρτη.

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή σύρραξη μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας κρούει η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ουάσιγκτον με αφορμή τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Λιβύη.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στο πολιτικό προσωπικό του Κογκρέσου από το «δεξί χέρι» του πρέσβη για θέματα λόμπι, την Χαγκίρ Ελαγουάντ, τονίζεται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, εάν δεν ελεγχθούν οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την ανάλυση των Εμιράτων, η Τουρκία επιδιώκει σκόπιμα να παρασύρει την Αίγυπτο σε μια εμπλοκή στη Λιβύη και ως εκ τούτου η δημόσια προειδοποίηση που έστειλε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει η Χαγκίρ Ελαγουάντ, τα Εμιράτα υπολογίζουν ότι η Τουρκία έχει εισαγάγει 15.200 τρομοκράτες και εξτρεμιστές από τη Συρία στη Λιβύη.
«Εδώ και αρκετούς μήνες κάναμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε την Αίγυπτο να εισέλθει στο σκηνικό της Λιβύης.
»Η Τουρκία συνέχισε να πιέζει και να προκαλεί κοντά στη Σύρτη και έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία στα ανοικτά των ακτών.
»Η ανάλυσή μας είναι ότι αυτό γίνεται σκόπιμα με σκοπό να δελεάσει την Αίγυπτο να εισέλθει (στη Λιβύη), κάτι που αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος το εξετάζει σοβαρά.
»Εάν συμβεί αυτό, πολλές χώρες της περιοχής θα συνταχθούν με την Αίγυπτο είτε σε στρατιωτικό είτε σε πολιτικό επίπεδο είτε και στα δύο.
»Αν κάποιος πιστεύει ότι η Λιβύη είναι τώρα χαοτική, αυτή (η εξέλιξη) θα την κάνει 100 φορές χειρότερη.
»Εάν δεν ελεγχθούν οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη, τα πράγματα θα μπορούσαν εύκολα να οδηγηθούν από το κακό στο χειρότερο», τονίζει η Χαγκίρ Ελαγουάντ.
Τέλος, στο μήνυμα επισημαίνεται ότι τα Εμιράτα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια χώρα που στηρίζεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να αποκτήσει επιρροή στα σύνορα της, καθώς κάτι τέτοιο εκλαμβάνεται από το Κάιρο ως υπαρξιακή απειλή.
Μάλιστα η Χαγκίρ Ελαγουάντ υποστήριξε ότι η αντίδραση της Αιγύπτου είναι αντίστοιχη με αυτή που θα είχαν οι ΗΠΑ, εάν η Κίνα προσπαθούσε να εντάξει τον Καναδά υπό τη σφαίρα επιρροής της ή η Ρωσία να ελέγξει το Μεξικό.
tribune.gr

Le Monde: Τούρκος ο νέος αρχηγός της

οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο νέος αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) δεν είναι Άραβας, αλλά Τούρκος, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Να σημειωθεί ότι πρώτο το TRIBUNE είχε γράψει την είδηση στις 21 Ιανουαρίου 2020.
Ο Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι είναι Τουρκμένος του Ιράκ, γεννημένος στην Ταλ Αφάρ της επαρχίας Νινευή (βορειοδυτικό Ιράκ).
Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή που ζουν στη βορειοδυτική Συρία και στο βορειοδυτικό Ιράκ.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν τουρκική συνείδηση και η Τουρκία τους θεωρεί τουρκική μειονότητα στις δύο αραβικές χώρες.
Το δημοσίευμα της «Le Monde» υπογραμμίζει, ότι είναι η πρώτη φορά, που ο αρχηγός της οργάνωσης στην πραγματικότητα είναι τουρκμενικής καταγωγής, εξ ου και η προπαγάνδα της οργάνωσης να πείσει ότι είναι αραβικής καταγωγής, απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, προκειμένου να αποφευχθεί μια ρήξη.
Η αναρρίχηση ενός Τούρκου ως επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διακόπτει την άνω των τριών δεκαετιών αραβική ηγεσία τζιχαντιστικών ομάδων με διεθνή προορισμό, από τον Μπιν Λάντεν έως τον Μπαγκντάντι, με ενδιάμεσα τον Ζαρκάουι, ιδρυτή του ιρακινού κλάδου της Αλ Κάιντα (που μετεξελίχθηκε σε Ισλαμικό Κράτος) και τον Ζαουάχρι, το σημερινό επικεφαλής της Αλ Κάιντα.
Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» ισχυρίζεται επίσης, ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του νέου επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι εγκατεστημένος στην Τουρκία, όπου εκπροσωπεί το Τουρκμενικό Μέτωπο του Ιράκ, ένα συνασπισμό Τουρκμένων, που σχηματίστηκε το 1995 και υποστηρίζεται πάρα πολύ από την Άγκυρα.
Η τουρκική υποστήριξη στις τουρκικές μειονότητες είναι τώρα λιγότερο ενεργή στο Ιράκ απ’ ό, τι στη Συρία, όπου δύο τουρκμενικές πολιτοφυλακές, η Ταξιαρχία «Σουλτάνος Μουράντ» και η «Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σάχ», έχουν προμηθεύσει μέρος των χιλιάδων τζιχαντιστών μισθοφόρων που έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη.

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Ο Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι σπούδασε τη Σαρία (θρησκευτικός ισλαμικός νόμος) στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης.
Μετά την αποφοίτησή του υπηρέτησε ως αξιωματικός του ιρακινού στρατού επί Σαντάμ Χουσεΐν. Ήταν μέλος του αραβοσοσιαλιστικού κόμματος Μπάαθ.
Να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη της ηγεσίας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ήταν μπαθιστές πριν γίνουν τζιχαντιστές.
Μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ πέρασε στην αντίσταση και οργανώθηκε στην ιρακινή Αλ Κάιντα.
Το 2004 συνελήφθη από τους Αμερικανούς και φυλακίστηκε. Στη φυλακή «Καμπ Μπούκα» γνώρισε τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Το 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος διασπάστηκε από την Αλ Κάιντα, ακολούθησε το πρώτο.
Είχε ρόλο κλειδί στην κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές τον Ιούνιο του 2014.
Ήταν ένας από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους που ενορχήστρωσαν τη σφαγή των Γιαζίντι τον Αύγουστο του 2014.
Τότε έγινε και ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, μετά τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Ανέλαβε ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στις 31 Οκτωβρίου 2019.
tribune.gr

Λιβύη: 11 ρωσικά μεταγωγικά προσγειώθηκαν στη Σύρτη.

Κυκλοφορούν πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας  ως πηγές την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης, ότι τις τελευταίες 24 ώρες 11 ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 έχουν πετάξει στη χώρα, για βοήθεια προς τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Από την Τρίπολη, ισχυρίζονται ότι αυτά τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Gardabia, 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Σύρτης μεταφέροντας μισθοφόρους από τη Συρία, όπλα και πυρομαχικά, καθώς και πολλά απροσδιόριστα φορτία.

Αναφέρεται ότι έξι πυραυλικά συστήματα άμυνας Pantsir-C1 αναπτύχθηκαν επίσης σε αυτήν την περιοχή.

Επιπλέον, χάρη σε μια δορυφορική εικόνα, ήταν δυνατό να εντοπιστεί μια ομάδα νέων αντικειμένων στην αεροπορική βάση Αλ Χαντίμ, που βρίσκεται στην Αλ Μάργκε στη βορειοανατολική Λιβύη.

Στην εικόνα που παρουσιάζεται, οι σιλουέτες δύο IL-76 είναι πράγματι ανιχνεύσιμες, αλλά είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η σχέση τους από αυτές.

Τέτοια αεροσκάφη κυκλοφορούν σε πάνω από 40 χώρες, ακόμη και στον ΟΗΕ. Είναι λοιπόν πρόωρο να πούμε ότι είναι τα αεροσκάφη αυτά είναι της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Top Cur.ru

echedoros-a.gr

Share this post