ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ “ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ” ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ “ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ” ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 με την συμμετοχή πλήθους ενθουσιώντος λαού, πραγματοποιήθηκε στο ηρωικό Δελβινάκι, ο εορτασμός της επετείου του Αυτονομιακού Αγώνος της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914).

Μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε το Μνημόσυνο των Πρωτεργατών και των Αγωνιστών του Αυτονομιακού Αγώνος καθώς και του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Στην συνέχεια εψάλη τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου, και ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιότατου κυρίου Ανδρέου. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρώον της κωμοπόλεως, όπου εψάλη τρισάγιο υπέρ των πεσόντων σε όλους τους αγώνες του Έθνους!

Αυτά αναφέρει το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης!

Ο φλογερός Ιεράρχης της Κόνιτσας…

Στο τέλος της εορταστικής εκδηλώσεως όλοι έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο και εγκρίθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

  • Αποτίουμε φόρο τιμής στον νέο ήρωα Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνο Κατσίφα, που δολοφονήθηκε βάναυσα από την αλβανική Αστυνομία, στις 28 Οκτωβρίου 2018, ανήμερα δηλαδή της θρυλικής Εθνικής μας Επετείου.
  • Παρακολουθούμε την πολιτική κρίση στην Αλβανία με αυξανόμενη αγωνία, για το ποιες επιπτώσεις θα έχει στον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό.
  • Ζητούμε να σταματήσει από τους Αλβανούς το “φακέλωμα” Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών, που άρχισε στο μνημόσυνο του αείμνηστου Κατσίφα και που είναι απαράδεκτο σε οποιαδήποτε χώρα θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή, συνεπώς και στην Αλβανία.
  • Η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει από την Αλβανία να αλλάξει τα βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας, για να μη διδάσκονται τα Ελληνόπουλα ανακρίβειες και ψεύδη.
  • Ζητούμε από την Αλβανία να σταματήσει: α) να υποθάλπει και να υποκινεί τα ανθελληνικά σχέδια των εγκληματιών “Τσάμηδων” και β) να σταματήσει να φέρνει στην Ελλάδα τις μεγάλες ποσότητες των ναρκωτικών, τα οποία επισήμως παράγει. Και, τέλος,
  • Αν τυχόν, όπως φημολογείται, ζητηθεί από την Ελλάδα η “τακτοποίηση” και του λεγόμενου “αλβανικού”, ζητούμε από την κυβέρνηση να μην υποκύψει σε τυχόν πιέσεις μεγάλων χωρών ή ισχυρών παραγόντων, ώστε να μην έχουμε πάλι μια παταγώδη αποτυχία, όπως συνέβη με τη δήθεν επίλυση του “μακεδονικού”!

Μεγάλες οι ανησυχίες, όπως διαπιστώνετε όλοι σας, του φλογερού πατριώτη Ιεράρχη της ακριτικής Μητροπόλεως Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης! Του κυρίου Ανδρέα, άξιου συνεχιστή του μεγάλου έργου του προκατόχου του Παμμέγιστου μακαριστού Σεβαστιανού!

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα “εκτέλεσαν” για άλλη μια φορά τη Βόρειο Ήπειρο και τον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό…

Δεν θα μπορούσε λοιπόν, από τη στιγμή που βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, να μην μπούμε στην περιέργεια, ώστε να δούμε αν τα κοινοβουλευτικά κόμματα θυμούνται την ελληνική Βόρειο Ήπειρο! Αν συμπεριέλαβαν έναν έστω Βορειοηπειρώτη στα ψηφοδέλτιά τους!  Και δυστυχώς η διαπίστωση είναι τραγική! ΟΧΙ, κανένας Βορειοηπειρώτης δεν ήταν άξιος – κατ΄ αυτούς – για να κοσμεί τα ευρωψηφοδέλτιά  τους! Αντίθετα – και δεν στέκομαι τυχαία στη ΝΔ – στο ψηφοδέλτιό της βλέπουμε τον “περίεργο” Καιρίδη, αλλά κι άλλους “περίεργους”!

Ωστόσο, διαπιστώνουμε στο ευρωψηφοδέλτιο της “Ελεύθερης Πατρίδας” να συμμετέχει ο Βαγγέλης Ζώης! Ο οποίος κατά το 1994 ήταν Πρόεδρος του κόμματος στην Αλβανία: “Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, του παραρτήματος των Αγίων Σαράντα!

18 Απριλίου 1994: Μια αποφράδα ημέρα για τον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό…

Και δεν αναφέρομαι τυχαία στο 1994!

Αφού, όπως έγραψε το 2016 ο Βαγγέλης Παπαχρήστου (δημοσιογράφος και συγγραφέας, ιδρυτικό και ηγετικό μέλος της ελληνικής οργάνωσης “Ομόνοια”, ενώ υπήρξε ένα από τα πέντε στελέχη της που φυλακίστηκαν το 1994 από το καθεστώς Μπερίσα, εξαιτίας της πατριωτικής του δράσης για την δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών):

«Πέρασαν 22 χρόνια από τη νύχτα της 18ης Απριλίου 1994, όπου στο χώρο που διαβιεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα διεξήχθηκαν μαζικές συλλήψεις, κατασχέσεις αντικειμένων και εγγράφων των συλληφθέντων και της οργάνωσης “Ομόνοια”. Οι ανωτέρω ενέργειες πραγματοποιήθηκαν με υπερβολική επίδειξη δύναμης εκ μέρους των κρατικών οργάνων και χωρίς καμία απολύτως εισαγγελική παρουσία, όταν γνωρίζουμε πως, σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο, η κατ’ οίκον έρευνα διεξάγεται μόνο με δικαστική απόφαση και μόνο την ημέρα.

Σε μια προσπάθεια εύρεσης μαρτύρων, η αλβανική ασφάλεια πραγματοποίησε νέα μεγάλης έκτασης επιχείρηση. Έγινε βίαιη προσαγωγή στον ανακριτή άνω των 300 ατόμων. Μεταξύ τους υπήρχαν διανοούμενοι, επιστήμονες, νομάρχες, εκπρόσωποι της τοπικής εξουσίας κ.ά.

Η σύλληψη των 5 στελεχών της “Ομόνοιας” την 18η Απριλίου έγινε χωρίς κανένα προκαταρκτικό κατηγορητήριο. Στην αρχή δήλωσαν ότι ο έλεγχος έγινε για παράνομη οπλοφορία. Αργότερα η πρώτη κατηγορία σε βάρος τους άλλαξε, διότι κατά τον έλεγχο, βρέθηκε “αντισυνταγματικό” υλικό. Μερικές εβδομάδες αργότερα άλλαξε και αυτό το κατηγορητήριο και κατηγορήθηκαν για αντισυνταγματικές πράξεις, έτσι συντάχτηκε το τελικό κατηγορητήριο, βάσει του οποίου κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία, για αλλαγή συνόρων της Αλβανικής Δημοκρατίας (;;;;) και σχέσεις με κύκλους της ελληνικής κατασκοπείας, με 8 και 9 χρόνια κάθειρξη ο καθένας»!

Τι Παπανδρέου, τι Τσίπρας! Τι Μπερίσα, τι Ράμα…

Τότε στην Αλβανία, το δικτατορικό – κομμουνιστικό καθεστώς του Σαλί Μπερίσα. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του “σοσιαλιστή” Ανδρέα Παπανδρέου! Του οποίου η κυβέρνηση φυλάκισε τον Σμήναρχο Θωμά Βρακά, επειδή πέταξε το 1994 επάνω από την Βόρειο Ήπειρο με ψεκαστικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, σκορπώντας 5000 προκηρύξεις με την ελληνική σημαία από την μία πλευρά και από την άλλη το σύνθημα “Μπερίσα και Μέξι θα φύγετε μέχρι να φέξει”!. Ο οποίος έκανε αυτή την παράτολμη πράξη σαν στήριξη στους πέντε Έλληνες Βορειοηπειρώτες!

Στη συνέχεια ο Σαλί Μπερίσα, στις 22 Φεβρουαρίου 2005, δήλωνε στην “Εσπρέσο”:

«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη μου στην πολιτική ήταν “η Δίκη των 5 της Ομόνοιας”! Οι κατηγορίες εναντίον τους ήταν μία κατασκευασμένη σκευωρία εις βάρος της Ελληνικής Μειονότητας. Τότε μας παρέσυραν άνθρωποι του πρώην συστήματος…»!

Σήμερα το ίδιο καθεστώς του Έντι Ράμα! Που επιδεικνύει το ίδιο μίσος, την ίδια εχθρότητα με το καθεστώς Σαλί Μπερίσα, προς την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, εκφράζοντα και απαιτώντας περαιτέρω ελληνικά εδάφη!

Απέναντι από αυτό το καθεστώς, οι νέοι πρόθυμοι των Αθηνών! Οι “αριστεροί” του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα!

Η “Ελλάδα” που φοβάται τη Βόρειο Ήπειρο…

Ωστόσο εμείς αναζητήσαμε τον Βορειοηπειρώτη Βαγγέλη Ζώη! Και τον ρωτήσαμε:

Τι ακριβώς συνέβη στις 18 Απριλίου 1994; Ποια η συμπαράσταση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον ΥΠΕΞ Κάρολο Παπούλια (μετέπειτα ΠτΔ);

Απάντηση:

Στις 14 Απριλίου του 1994 έγινε επιδρομή των Αλβανικών αστυνομικών αρχών σε σπίτια Βορειοηπειρωτών στις περιοχές Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου και συνέλαβαν τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Ομονοίας με σκοπό τον εκφοβισμό. Φυλακίστηκαν 5 στελέχη. Παρόλο που φυλακίστηκαν 5 Βορειοηπειρώτες και ελέγχθηκαν πολύ, παρόλο που ο εκφοβισμός κυριαρχούσε η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου δεν συμπαραστάθηκε, και καμιά κυβέρνηση ως τώρα δεν έχει δείξει το ενδιαφέρον που πρέπει για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

Σε τι διαφέρει το τότε καθεστώς Σαλί Μπερίσα με το σημερινό του Έντι Ράμα;

Απάντηση:

Κατά την άποψή μου η κατάσταση στην Αλβανία δεν έχει αλλάξει και αυτό νομίζω ότι φαίνεται από τα γεγονότα.

Γιατί τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν επιλέγουν Βορειοηπειρώτες για τα ευρωψηφοδέλτιά τους; Φοβούνται τη διεθνοποίηση της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου;

Απάντηση:

Δεν κατανοώ την στάση αυτή των κομμάτων παρόλο που είμαστε μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων Βορειοηπειρωτών με πολλά οράματα και παραπανίσια αγάπη για την πατρίδα που μας έλειψε. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι φοβούνται και αν φοβούνται κάτι, αλλά αυτό που θα επισημάνω, είναι ότι, χρειάζονται υποψήφιοι Βορειοηπειρώτες και για την Ελλάδα, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και στις δύο χώρες, την ιδιαίτερη πατρίδα τους την Ελλάδα αλλά και στην Αλβανία.

Τι σας έκανε να είστε υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της “Ελεύθερης Πατρίδας”;

Απάντηση:

Παρόλο που απέχω χρόνια από την πολιτική, πιστεύω ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρας μας χρειάζονται άνθρωποι με οράματα, εμπειρία, γνώση αλλά κυρίως αγάπη και όρεξη να προσφέρουν για το κοινό καλο. Πιστεύω στο πρόγραμμα της Ελεύθερης Πατρίδας και για αυτό και είναι τιμή μου που είμαι μέλος του κόμματος.

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

 

Share this post