ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ SIEMENS ΧΩΡΙΣ “ΑΙΜΑ

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ SIEMENS ΧΩΡΙΣ “ΑΙΜΑ

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

 

Η δίκη της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας Siemens που διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για τα “μαύρα ταμεία” της μέσω των οποίων έπαιρνε δημόσια έργα και όπως φαίνεται διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα προς πολιτικά – κυβερνητικά – πρόσωπα, αλλά και για τη Σύμβαση 8002/97 η οποία υπογράφηκε από τον ΟΤΕ και τη Siemens, και η οποία αφορούσε τις επεκτάσεις αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του ΟΤΕ με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, φτάνει στο τέλος της!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, περί τα μέσα Απριλίου – μετά από δυο χρόνια – θα αγορεύσει η Εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων!

Ωστόσο, προ ημερών ο πρώην “Στρατηγός” των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος στην απολογία του (13/2/2019) – είναι κατηγορούμενος στην παρούσα δίκη –  μας αποκάλυψε ότι το ΠΑΣΟΚ έλαβε χορηγίες – δωρεές μέχρι το 2000 16 δις δρχ από επιχειρηματικούς ομίλους! Όμως επικαλούμενος το απόρρητο της εχεμύθειας, δεν έδωσε ονόματα!

Μια ηχηρή αποκάλυψη που έκανε ο εξ απορρήτων πληροφοριών του τότε Πρωθυπουργού και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της δυνατότητας πειθούς που είχε προς τον Κώστα Σημίτη!

 

Δικάζεται η Siemens όχι όμως η Intracom…

 

Την εποχή εκείνη ο ΟΤΕ συνεργαζόταν κυρίως με δυο μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα! Τη Siemens και την Intracom! Και το κυρίαρχο ερώτημα που θέτει ο ελληνικός λαός, που πένεται και δυστυχεί υπό το βάρος των Μνημονίων, είναι πώς γίνεται να δικάζεται η  Siemens και να απουσιάζει η Intracom; Αφού και οι δυο αυτές εταιρείες συμμετείχαν στα μεγάλα έργα της εποχής εκείνης του ΟΤΕ; Όταν από πλευράς μας με σειρά άρθρων μας έχουμε αποκαλύψει αυτή τη δίδυμη σχέση Siemens – Intracom με τον ΟΤΕ;

Ενισχύοντας τα παραπάνω, να αναφερθούμε σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε σε Κυριακάτικη εφημερίδα – την προηγούμενη Κυριακή – ο συνήγορος υπερασπίσεων δυο Γερμανών κατηγορουμένων στη δίκη που διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κ. Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος:

«Η δεύτερη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ υπογράφηκε μεταξύ του ελληνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) και της Intracom με αριθμό 8004, με το ίδιο αντικείμενο με την 8002 της Siemens! Η σύμβαση της Intracom ήταν 964 εκατ. ευρώ και της Siemens 685 εκατ. ευρώ! Από το 2008 που ερευνάται η υπόθεση της Siemens, οι λειτουργοί της δικαιοσύνης έχουν σκοντάψει αρκετές φορές στη σύμβαση της Intracom. Νέα έρευνα ωστόσο, δεν ξεκίνησε ποτέ, παρ΄ ότι είχε ζητηθεί από μερίδα του πολιτικού κόσμου…»!

Μάλιστα, η Siemens δικάζεται για την 8002, όχι όμως η Intracom για την 8004! Πώς εξηγείται αυτό;

 

Όταν η Siemens άνοιγε δρόμο στην Intracom…

 

Ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο μου, για το πώς παιζόταν εκείνη την εποχή το επιχειρηματικό παιχνίδι υπέρ της Intracom! Αντλώντας ένα συγκλονιστικό στοιχείο, που αναφέρει σε βιβλίο που έγραψε για το σκάνδαλο της Siemens το 2009, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, χαρακτηρίζοντας αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς ως τη μεγαλύτερη υπόθεση εταιρικής διαφθοράς στην Ευρώπη! Κάνει λόγο λοιπόν σε κάποιο σημείο, για μια παρέμβαση του κατηγορουμένου Χ.Κ (Χρήστος Καραβέλας) προς τον υφιστάμενό του Ε.Σ. (Ευάγγελος Σέκερης) όπου ζητείται να αλλάξει τις τιμές μονάδος της Siemens ο Ευάγγελος Σέκερης, στην προσφορά της γερμανικής εταιρείας προς τον ΟΤΕ, κατά μισό τα εκατό! Το περιστατικό αυτό, εξελίχτηκε ξημερώματα και λίγο πριν την κατάθεση των τελικών προσφορών των εταιρειών προς τον ΟΤΕ! Λίγες ώρες μετά, με το άνοιγμα όλων των οικονομικών προσφορών διαπιστώθηκε ότι η Siemens ήταν κατά 0,5% ακριβότερη από την προσφορά της Intracom! Με αποτέλεσμα να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός υπέρ της εταιρείας του κ. Σωκράτη Κόκκαλη! Γιατί λοιπόν η Siemens μεθόδευσε την μειοδοσία της στον διαγωνισμό αναλήψεως ενός τεράστιου έργου με τον ΟΤΕ; Εκχωρώντας την ανάληψη του τεράστιου έργου στην Intracom; Αλλά το παράδοξο είναι, ότι στη συνέχεια η Intracom παραχώρησε το 30% του έργου στη Siemens! Και τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι η Intracom τιμολογούσε στον ΟΤΕ το σύνολο του έργου και η Siemens τιμολογούσε στην Intracom το 30% του έργου!

Απίστευτα πράγματα!

 

 

ΣΗΜ: Στη φωτογραφία βλέπουμε, αριστερά τον Bernhard Dombek, CEO της Siemens AE και προϊστάμενος των Γεωργίου – Καραβέλα (στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο) κατά την υπογραφή Σύμβασης στα γραφεία του ΟΤΕ. Στη δίκη δεν είναι ούτε μάρτυρας. Δεξιά ο Σωκράτης Κόκκαλης, αφεντικό της Intracom, δεν είναι ούτε κατηγορούμενος, αλλά ούτε μάρτυρας. Στο μέσον ο τότε διοικητής του ΟΤΕ και αριστερά του το διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ και πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Λάμπρου (δεν είναι ούτε μάρτυρας).

 

 

H Siemens …έσβηνε ακόμη και τα χρέη της Intracom προς την ίδια…

 

Το παραπάνω περιστατικό χρονολογείται στο 1992 και αφορούσε τη σύμβαση 968 που ονομάστηκε “Δακτύλιος Αττικής”! Ένα έργο 65 δις δραχμών, που τα 26 πήγαν στη Siemens, χωρίς να εισπραχθούν από τη Siemens όλα τα χρηματικά ποσά, παρ΄ ότι ασκούνταν πιέσεις από τον Τομέα Τηλεπικοινωνιών της Siemens διά επιστολών και συγκεκριμένα από τον κ. Ευάγγελο Σέκερη! Παράλληλα με την 968 σύμβαση, έτρεχαν και οι δυο συμβάσεις 8002 και 8004! Την εποχή εκείνη δημιουργήθηκε και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ιδίας ιδιοκτησίας με την Intracom – που με το προσωπικό της εκτελούσε το έργο, αντί να το εκτελεί το προσωπικό του ΟΤΕ!

Έτσι, την ώρα που ο Ευάγγελος Σέκερης (όπως αποδεικνύεται και από τα έγγραφα) πάσχιζε να εξασφαλίσει τα οφειλόμενα της Intracom προς τη Siemens, η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών της γερμανικής εταιρείας είχε αποφασίσει την προώθηση της Intracom του Κόκκαλη, είτε τρενάροντας την είσπραξη των οφειλομένων από Την Intracom, είτε διαγράφοντας τα χρέη! Προφανώς γιατί μέσω αυτής της τακτικής, η Siemens επιτύγχανε ευκολότερα τη διείσδυσή της στα ενδότερα της κρατικής μηχανής. Ο κατηγορούμενος Ηλίας Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Τηλεπικοινωνιών της Siemens την εποχή εκείνη, ήταν απόλυτα ελαστικός στις οικονομικές υποχρεώσεις της Intracom, ευρισκόμενος – ενδεχομένως – σε απόλυτη συνεννόηση μαζί της. Αν και επανειλημμένως έγιναν έγγραφα παράπονα από τη γερμανική εταιρεία προς την Intracom, για τις οφειλές της τελευταίας, ο Ηλίας Γεωργίου, έβαζε φρένο στις απαιτήσεις της Siemens. Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο – ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε, σύμφωνα με το οποίο το απαιτητό ποσό της Siemens από την Intracom, ανερχόταν στο ύψος των 1.340.647.960 δρχ. το οποίο με τους τόκους υπερημερίες έφθανε στο 1 δις 700 εκατ. δρχ. Επί του εγγράφου αυτού όμως – όπως βλέπετε – παρεμβαίνει ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάδος Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος γράφει ιδιοχείρως ότι, η Siemens θα πάρει μόνο τα χρήματα που η Intracom αναγνωρίζει ότι χρωστάει!

Άποψη, φαινομενικά εντελώς αντιεπιχειρηματική. Γιατί πώς είναι δυνατόν επιχειρηματίας να συμφωνεί με το ποσό που θέλει ο οφειλέτης και κρίνει εκείνος ότι του χρωστάει; Στο επίμαχο αυτό έγγραφο του κ. Σέκερη προς τα στελέχη της Siemens, αρμοδίων για το θέμα της αποπληρωμής του χρέους της την Intracom, ο κ. Γεωργίου σημείωνε: “Εμείς θα πάρουμε αυτό που αναγνωρίζουν, 850 εκατ. δραχμές και θα τα βρούμε για τα υπόλοιπα”!

 

 

Πώς στήθηκε το πάρτι των Siemens – Intracom με τον ΟΤΕ (1981-2007)…

Το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, τις συνέπειες του οποίου πληρώνει σήμερα η χώρα και ο ελληνικός λαός,  έθετε τις βάσεις του στα 1981. Την προηγούμενη ακριβώς χρονιά επί κυβερνήσεως Γεωργίου Ράλλη, ο ΟΤΕ προέβη στη σύναψη σύμβασης με τη Siemens AG και την αμερικανική εταιρεία AT&Τ μετά από διεθνή διαγωνισμό. Η σύμβαση είχε προϋπολογιστικό τίμημα, περίπου 20 εκ. γερμανικά μάρκα, η οποία όμως ουδέποτε υλοποιήθηκε. Γιατί άραγε; Η απάντηση στο ερώτημα, βρίσκεται στο ότι τη Siemens δεν την εξυπηρετούσε στρατηγικά να έχει ως αντίπαλο δέος και ανταγωνιστή μια άλλη ισχυρή την εποχή εκείνη εταιρεία, την αμερικάνικη  AT&Τ. Γι’ αυτό και σε συνεννόηση με την τότε νέα διοίκηση του ΟΤΕ, που προέκυψε από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, με πρωτεργάτες τον υπουργό Συγκοινωνιών κ. Σήφη Βαλυράκη (κρατήστε το όνομά του Βαλυράκη)  και τον Διοικητή του ΟΤΕ Θεοφάνη Τόμπρα, κατάφερε να “παγώσει” την υλοποίησή της, μέχρις ότου βρέθηκε, ως από μηχανής θεός ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο άνθρωπος που μέχρι τότε προμήθευε τον ΟΤΕ με τηλεφωνικές συσκευές και υλικά από την πρώην Ανατολική Γερμανία.

Από το 1988 μέχρι το1992,  την αποκλειστικότητα των εσωτερικών διαγωνισμών του ΟΤΕ αναλαμβάνουν… εργολαβικά η Siemens και η Intracom, μετά μάλιστα την ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΥΜ, υπό την πρωτοκαθεδρία της Βάσως Παπανδρέου. Από τότε, Siemens και Intracom ξεκίνησαν ένα πολύχρονο βαλς ή αλλιώς μια ιδιαίτερα στενή σχέση! Έτσι, με τις ευλογίες της Siemens AG – της μητρικής στη Γερμανία – δίνεται στον Σωκράτη Κόκκαλη η αντιπροσωπία της Ericson και ευθύς αμέσως αρχίζει το party στον ΟΤΕ,  αρχικά με τις …ευλογίες του ΠΑΣΟΚ, ακολούθως δε της Οικουμενικής και στη συνέχεια της ΝΔ, μέχρι της πτώσεως της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά το 1993!

 

Δεν σας καλέσαμε εδώ για την Intracom αλλά για τη Siemens…

 

 

Σας είπα παραπάνω συγκρατήστε το όνομα του Σήφη Βαλυράκη! Υπερυπουργού την εποχή εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Που η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το 2010 που θα διερευνούσε το οικονομικό σκάνδαλο της Siemens – που ολοκληρώθηκε σε δυο χρόνια, βγάζοντας πόρισμα που επιδίκαζε ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens “τουλάχιστον 2 δις ευρώ” – όρισε ως Πρόεδρό της τον κ. Σήφη Βαλυράκη!

Που ο Σωκράτης Κόκκαλης εκλήθη στην εν λόγω Επιτροπή δυο φορές και εξετάστηκε εξ απαλών ονύχων, όπως γράφτηκε στα ΜΜΕ, αλλά δεν είναι ούτε κατηγορούμενος, ούτε καν μάρτυρας στην παρούσα δίκη της Siemens, που όπως είπαμε σύντομα ολοκληρώνεται!

Αλλά έχουμε και μια ακόμη σημαντική πτυχή που προκαλεί πολλές απορίες!

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κλήθηκε και κατέθεσε και ο κ. Ευάγγελος Σέκερης! Το εν ενεργεία στέλεχος της γερμανικής εταιρείας και συγγενής εξ αγχιστείας με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά! Για τον οποίο Ευάγγελο Σέκερη, το μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Παφίλης, Βουλευτής του ΚΚΕ, είπε πως ο Ευάγγελος Σέκερης ήταν ο πλέον αξιόπιστος μάρτυρας!

Αυτός λοιπόν “ο πλέον αξιόπιστος μάρτυρας” όταν κατέθεσε ότι: H Siemens και η  Intracom είχαν παράλληλη και δίδυμη σχέση από το 1988 έως το 2004, ο Σήφης Βαλυράκης τον διέκοψε και του είπε: Δεν σας καλέσαμε εδώ για την Intracom αλλά για τη Siemens!

Μετά ταύτα, επανέρχομαι συντόμως…

 

Share this post