ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ο covid με την Όμικρον; Θέμα εβδομάδων η εξαφάνισή της, μας λένε τώρα! Κατέγραψαν τις αντιδράσεις που ήθελαν;

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ο covid με την Όμικρον; Θέμα εβδομάδων η εξαφάνισή της, μας λένε τώρα! Κατέγραψαν τις αντιδράσεις που ήθελαν;

Ό,τι προλάβουν με τις υποχρεωτικότητες.

Σε μια περίοδο που τα υγειονομικά επιτελεία ανά τον κόσμο «τρέχουν» με φρενήρεις ρυθμούς ώστε να αναχαιτίσουν τη σαρωτική επέλαση της παραλλαγής Omicron, έρευνες για το νέο στέλεχος δημιουργούν μια εστία φωτός μέσα στο σκοτεινό τούνελ της πανδημίας.

Μετά τις βρετανικές και νοτιοαφρικανικές μελέτες που θέλουν τη νέα μεταδοτική μετάλλαξη να προκαλεί ήπια νόσηση και να μην οδηγεί, σε μεγάλο ποσοστό, στην εισαγωγή στο νοσοκομείο, ειδικοί εκτιμούν πως είναι θέμα εβδομάδων η παραλλαγή να εξαφανιστεί από τη Νότια Αφρική.

Από τις εκτιμήσεις ειδικών στη Νότια Αφρική εξάγεται, δηλαδή, το συμπέρασμα πως η Omicron εκτός από ήπια συμπτωματολογία έχει και μικρή διάρκεια.

Στο εν λόγω πόρισμα οδηγεί η παρακολούθηση της διαδρομής της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, όπου η έξαρση των μολύνεσων διήρκεσε ΜΟΝΟ ένα μήνα.

Είναι γεγονός, όμως, ότι τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία οι μολύνσεις παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση, ωστόσο το σημαντικό είναι πως οι εισαγωγές, σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα, όπως και οι θάνατοι, δεν έχουν ανέβει δραματικά.

Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης, με τελευταία την Ιταλία που αποφασίσε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και τη μάσκα αυξημένης προστασίας σε μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους, έχουν χαράξει ένα plan b περιορισμών.

Το σημαντικό σε αυτή τη φάση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης είναι ότι το στέλεχος Omicron προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με σειρά μελετών, σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Τελευταία, μάλιστα, δεδομένα του βρετανικού συστήματος υγείας έδειξαν ότι στην περίπτωση νόσησης με Omicron ο κίνδυνος νοσηλείας μειώνεται από 50% έως 70%.

Εκείνο που προτάσσουν οι επιστήμονες είναι επίσης το γεγονός της σημασίας χορήγησης της τρίτης δόσης που αυξάνει την προστασία ενάντια στην Omicron.

Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, πάντως, είναι αισιόδοξοι. Εκτιμούν πως η επέλαση της Omicron θα διαρκέσει μερικούς μήνες σε όλο τον κόσμο.

Στη Νότια Αφρική η μετάλλαξη εντοπίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να καταγράφονταν 10.000 ημερήσια κρούσματα. Λίγο αργότερα, όμως, παρατηρήθηκε μείωση και τα περιστατικά έπεσαν στα 5.000 σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο Φρανσουά Βέντερ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ προέβλεψε, παρατηρώντας τη μείωση των κρουσμάτων, πως η Omicron θα έχει «φύγει» από τη Νότια Αφρική μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Ο επιδημιολόγος Σαλίμ Άμπντουλ Καρίμ, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της πανδημίας στη Νότια Αφρική, εκτίμησε ότι η πορεία της Omicron θα είναι ανάλογη και σε άλλες χώρες του πλανήτη.

«Η πορεία της Omicron θυμίζει το σχήμα που έχει η βόρεια πλευρά του όρους Έβερεστ» δήλωσε ο καθηγητης στη Washington Post.

(protothema – φωτο:unsplash)

el.gr

Share this post