Τι δεν μας λένε; – Η NASA υλοποιεί πλάνα αντιμετώπισης επικείμενων επιθέσεων αστεροειδών στην γη – Οι Ρώσοι κατέχουν την καλύτερη λύση

Τι δεν μας λένε; – Η NASA υλοποιεί πλάνα αντιμετώπισης επικείμενων επιθέσεων αστεροειδών στην γη – Οι Ρώσοι κατέχουν την καλύτερη λύση

Εμπειρογνώμονες από τη NASA και άλλες αμερικανικές και ρωσικές κυβερνητικές υπηρεσίες προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν έναν αστεροειδή ο οποίος θα κινείται απειλητικά προς τη Γη. Όχι, δεν πρόκειται για άλλο ένα remake της αμερικανικής ταινίας «Αρμαγεδδών» του Χόλιγουντ, αλλά πρόκειται για σχέδια προσομοίωσης με σκοπό την ορθή προετοιμασία για ένα τέτοιο σενάριο κρίσης.

Ο Αμερικανός επικεφαλής της Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και διαστήματος (NASA) Jim Bridenstine υπογράμμισε ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας είναι ο κίνδυνος σύγκρουσης μετεωριτών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σε διάσκεψη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσιγκτον, όπου μίλησε για πολλά θέματα .

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας είναι ο κίνδυνος σύγκρουσης με μετεωρίτη», υπογράμμισε ο Bridenstine: «Η γενιά μας μπορεί να γίνει μάρτυρας ενός τέτοιου γεγονότος», είπε.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Η Διεθνής Ακαδημία Αστροναυτικής ξεκινά συνέδριο την επόμενη εβδομάδα, για την «Πλανητική Άμυνα της NASA» σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και επιστημονικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), για το σενάριο του πώς θα χειριστούν την «επίθεση» ενός αστεροειδούς που θα έχει πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Η ομάδα ελπίζει να ανακαλύψει τις καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης της απειλής, ξεκινώντας από τη στιγμή που θα ανιχνευθεί ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής από τους διεθνείς αστρονόμους.

Οι εμπειρογνώμονες θα εργαστούν για το ακόλουθο σενάριο:

«Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν αστεροειδή στις 26 Μαρτίου, 2019 και του έδωσαν το όνομα «2019 PDC. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις φυσικές ιδιότητες του αστεροειδή, αλλά οι ειδικοί καθόρισαν το μέγεθος του σε 100 έως 300 μέτρα, χαρακτηρίζοντας τον ως «δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή».

Αρχικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός και η NASA παρακολουθούν τις «τα συστήματα πρόβλεψης που αξιολογούν τον αστεροειδή ο οποίος έχει 1-στις-50.000 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη και ίσως είναι πιθανό να χτυπήσει το πλανήτη μας στις 29 Απριλίου, 2027. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες μετά την παρακολούθηση του αστεροειδή για ένα μήνα όμως, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες του αντικειμένου αυτού να πλήξει τη Γη έχουν αυξηθεί δραματικά σε 1 προς 100».

Για άλλη μια φορά, πρόκειται για φανταστικό σενάριο πάνω στο οποίο θα δουλέψουν οι επιστήμονες.

Η NASA ανακοίνωσε ότι η άσκηση δεν θα είναι σκηνοθετημένη. Ο στόχος είναι να διερευνηθεί πώς μπορούν να ανταποκριθούν όλες οι σχετικές υπηρεσίες και οι πολίτες σε μια επικείμενη επίθεση αστεροειδούς. Ο διαστημικός οργανισμός έχει ήδη συμμετάσχει σε έξι παρόμοιες ασκήσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι Ρώσοι από την άλλη μεριά, σύμφωνα με δημοσιεύματα διαθέτουν διηπειρωτικούς πυραύλους για να προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν σε περίπτωση «εισβολής» επικίνδυνους αστεροειδείς.

NASA, FEMA, International Partners Plan Asteroid Impact Exercise

Next week, NASA will participate in a “tabletop exercise” that will play out a realistic — but fictional — scenario of an asteroid on an impact trajectory with Earth.

nasa.gov

Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό, η Μόσχα διαθέτει αριθμό από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους , οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν διαστημικούς βράχους με διάμετρο 20-50 μέτρα και πορεία προς τον πλανήτη μας.

Μάλιστα, η πρώτη δοκιμή μπορεί να γίνει το 2036, με στόχο τον αστεροειδή 99942 Άποφις.

Βέβαια, οι αστεροειδείς τέτοιου μεγέθους δεν μπορούν να συγκριθούν με τα τεράστια ουράνια αντικείμενα που έχουν κατά καιρούς «επισκεφθεί» τη Γη όπως αυτό που, σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, προκάλεσε τον αφανισμό των δεινοσαύρων.

Όμως όλα αυτά τα σενάρια όμως μας προετοιμάζουν για πιθανή «επίσκεψη» αστεροειδούς κάποια στιγμή στο μέλλον όπως ..φαίνεται χωρίς να μας ανακοινώνουν πολλά-πολλά προς το παρόν.

pentapostagma.gr

Share this post